Menő lett a kisüzemi sör, IPA és APA ma kéz a kézben jár. A papának viszont még a nagyüzemi sör volt a természetes, az ismert, a megszokott - például a Kanizsai, a nagykanizsai üzemből, ami 107 évig működött.

Most előkerült néhány fotó, és vele együtt a nosztalgia az egykori Kanizsai Sörgyárról, ahol még külföldre is palackoztak sört, jutott a "kanizsaiból" Ausztriába, csakúgy mint Jugoszláviába.

A szebb napokat megélt sörfőzde hivatalosan 1892 és 1999 között működött, bár a tényleges működést csak 1895. február 5-én kezdte meg. Pár év múlva a gyárnak több magyarországi kocsma mellett voltak már sörözői Fiuméban, Triesztben, Splitben, és Pólában is.

A termelés és a munkások száma is 1958-ban érte el a maximumot, ekkor már 426-an dolgoztak a gyárban.

'60-ra a fejlesztéseknek hála az üzem Közép-Európa egyik legkorszerűbb sörgyárává nőtte ki magát, '63-ban pedig megkezdték a saját malátagyár építését, ami két évre rá üzembe is állt.

Egy évtizeddel később a korszerűsítéseknek hála már olyan üdítőitalokat is itt gyártottak, mint a "Gyöngy", a Fonyódi Ásványvíz, 1981. októberében pedig megkezdte működését a sörgyár Siófokon felhúzott Pepsi-Cola töltőüzeme is.

A sok-sok fejlesztés után viszont gyorsan jött a mélyrepülés. 1994-ben a South African Brewery (SAB) holland leányvállalata (Fienierr B.V.) megvásárolta a gyárat, '97-ben beolvasztatta a másik magyarországi sörgyárába, a Dreherbe, majd '99-ben végleg le is állt a termelés.

Talán egyszer újra feltámad a gyár, addig pedig korabeli fotókkal nosztalgiázhatunk...

 

(via coasters.hu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

A hatvanas évek óta a modern építészet példája ez a benzinkút

További cikkeink a témában