Szeretnél gentleman lenni egyetlen napig? Nem fog menni. A modern gentlemanek útmutatója szerint azonban van megoldás.

A gentleman kifejezés eredetileg rangot jelölt, a név tulajdonosa az angliai köznemesség legalacsonyabb tagját jelölte, aki már nem kisgazda (yeoman), de még nem nemes (esquire). Ahogy a kasztok kikoptak, a gentleman kifejezés jelentése átváltozott: ez lett az udvarias, nemes jellemű ember jelzője, aki őszinte, egyenes, korrekt, elegáns és stílusos.

A nők különösen kedvelték ezt a szót, hiszen magában foglalt csaknem mindent, amire vágytak. Az első randevún néhány egyszerű megfigyeléssel azonosították őket: kinyitották előttük az ajtót, kihúzták a széket nekik, nem ültek le addig, amíg a másik nem foglalt helyet, kerülték a heves gesztusokat, tapintatosak voltak, udvariasak a pincérrel, és érdeklődve néztek, amikor a nő belefogott egy történetbe a macskájáról. No és illatoztak, és persze az öltözékük is stílusosságról árulkodott.

Ha a fenti listát kínosan betartjuk, elérhetünk egy részsikert: nagy valószínűséggel ránk is akasztják a gentleman jelzőt. De magunkat nem tudjuk becsapni: ha az egész csak színlelt, ideig-óráig fenntartott mesterséges állapot, akkor bizony egyáltalán nem vagyunk gentlemanek. Ennél még az is jobb, ha diszkréten vállaljuk a visszafogott taplóságunkat, mert az legalább belülről jön.

Úriembernek lenni ugyanis nem olyan dolog, amit csinálsz, inkább olyan, amit megélsz. Egy gentleman egész nap, reggeltől estig gentleman, miközben végig a saját értékrendje szerint cselekszik, így képtelenség, hogy – véletlen baleseteket leszámítva – kiugrana a szerepből.

Jó hír azonban, hogy senki sem születik gentlemannek. A nevelésen is nagyon sok múlik, de egy csomó dolgot megtanulhatunk, és szokássá fejleszthetünk. Ahelyett, hogy a mindenki által ismert, évszázadok óta kialakult definíciókat kapargatnánk, tippeket adunk arra, mik különböztetnek meg egy modern gentlemant 2013-ban az átlagos férfitól.

Ritkán panaszkodj!

Nincs annál unalmasabb, mint amikor valaki a pénzügyi válság idején folyton a saját problémáival traktálja az ismerőseit. Egyrészt az elégedetlen emberek mindig rossz benyomást keltenek, másrészt saját magaddal teszel jót, ha a pozitív dolgokra koncentrálsz.

A "nézzétek már, mennyire gáz" típusú Facebook-bejegyzésekre ugyanez a szabály vonatkozik. Sok száz vagy ezer ismerős falán felhívni a figyelmet a világ egyik kevésbé napos oldalára, automatikusan elveszi tőlünk a gentleman címet, nagyon sok ember szemében. Különösen, ha a bejegyzés témája véletlenül pont valaki munkahelyét biztosító vállalatot kritizálja, akinek kellemetlen perceket szerezhetünk.

Dicsérj váratlanul!

Ha egy étteremben vagy egy ügyfélszolgálaton rossz kiszolgálással, udvariatlansággal szembesülünk, egyértelmű, hogy az esetet jeleznünk kell az alkalmazott közvetlen főnökének. De tegye mindenki a szívére a kezét: hányszor kérte ki a főnököt akkor, ha valaki különösen szívélyes volt vele, többet tett, mint amit kötelező lett volna, és ezzel jobbá tette a napunkat? Egy gentleman ekkor is kéreti a főnököt, és megmondja neki, hogy jobb kiszolgálást még életében nem kapott. Óriási dolgot teszünk vele: az alkalmazottal együtt kicsit mi is jobbá tesszük a világot.

Legyél pontos!

Klasszikus szabály, de manapság még fontosabb, mint valaha. Megvannak az eszközeink ugyanis arra, hogy pontosak legyünk. Van okostelefonunk naptárral, forgalomjelzővel, tömegközlekedési lehetőségek mutatásával, és ha a késést előre látjuk, tudunk szólni is. Öt perccel a találkozó előtt már udvariatlanság lehet egy nagyobb késés bejelentése, de még mindig jobb, mintha nem telefonálnánk.

Ha tíz perccel korábban érkezel mindenhová, manapság egy csomó dolgot el tudsz intézni. Nálad van a telefon, egy tablet, vagy akár egy egykilós notebook, amit előkapva elintézhetsz néhány levelet.

Készíts egy Wikipédia-bejegyzést!

Adj hozzá ahhoz, ahonnan elveszel. Az egyik szabad hétvégéden áldozz néhány órát arra, hogy az általad leginkább kedvelt témában kiegészítesz egy Wikipédia-bejegyzést, vagy kreálsz egy újat. Hiába készítesz utána sokkal jelentősebb munkákat, úgy fogsz emlékezni arra a néhány órára, hogy mindig büszke leszel magadra. Ez a fajta belső büszkeség kívülről is látszik rajtad, még jobban hasonlítasz majd a tökéletes gentlemanre. Támogasd valamilyen módon azokat, akiktől ingyen kapsz!

Ha nem fogadott hívásod volt, hívd vissza!

Ezzel egyébként tapasztalatunk szerint nincs probléma Magyarországon. Mindenki ismer azonban legalább két–három embert, akik figyelmen kívül hagyják a nem fogadott hívásaikat, mondván, ha fontos, majd keresnek még. Egy gentleman nem tesz ilyet, ő amint ráér, visszahívja az illetőt.

Ugyanez vonatkozik az emailekre is. Nem ritka manapság, hogy valaki több száz levélből álló forgalmat bonyolít naponta. Mégis fontos, hogy minden beérkező megkeresésre reagáljunk, lehetőleg 24 órán belül.

Az a feltételezés, hogy egy fontos embert lehetetlen elérni, nem igaz. Fontos akkor leszel, ha valóban képes vagy ellátni a feladatodat, amit az információáramlás tengerében felvállaltál.

Fókuszálj!

Nincs annál kellemetlenebb, mint ha látszik a beszélgetőpartnereden, hogy nem érdekli, amit mondasz. Figyelj tehát oda mindig a másikra, még akkor is, ha nem feltétlenül izgalmas dolgokról van szó. Nézz a szemébe, koncentrálj a mondandójára, és amint abbahagyta a beszédet, gondolkozz el egy másodpercig azon, amit mondott. Akkor is, ha első ránézésre nincs min elgondolkozni. Ezzel megtiszteled őt.

Ha be nem áll a szája, és csupa érdektelen dolgot sorol, kérj elnézést, állj fel, és menekülj!

Az ismerőseiddel a való életben is találkozz!

Már régimódi dolognak tűnik meghívni valakit kávézni vagy ebédelni akkor, ha nincs semmi érdemleges mondanivalónk. Egy ilyen gesztus pont a szokatlansága miatt válik fontossá, és nem utolsósorban személyesen találkozhatsz a barátaiddal vagy az ismerőseiddel, erősebb kapcsolatot kialakítva velük.

Természetesen ezeken kívül egy rakás, az elmúlt évtizedekben is érvényes szabály ma is ugyanúgy követendő. A nőkkel szembeni előzékenység (előreengedés, ajtókinyitás), a személyes higiénia, a higgadt viselkedés fontos akkor is, ha láthatóan a velünk szemben lévő ember nem feltétlenül érdemelte ezt ki. Sőt, különösen akkor fontos.

De mindenekelőtt egy gentleman: korrekt. Nemcsak az üzletben, de a magánéletben is. Mindig keresi azt a megoldást, amivel mindenki elégedett, vagy a legkevesebb kellemetlenséggel jár. Sosem érhető azon, hogy a saját malmára hajtja a vizet, és nemcsak azért, mert tudja: ezzel elijeszti valamennyi korrekt embert maga körül, és csak azokat tartja meg, akik még erőszakosabban akarják a saját igazukat. Hanem azért, mert így tartja helyesnek.

Mert egy gentleman.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A rendőrség napján lehetne egy rendőrnő is a nap csaja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés