Ha így érthetőbb: 5 000 000 000 négyzetméter.

Idén ez idáig mintegy félmillió hektárnyi terület vált tüzek martalékává, ennek 61 százaléka erdő, amelynek regenerálódása éveket vesz igénybe.

A tüzek több mint 90 százalékát emberi tevékenység okozza

– közölte az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja az erdőtüzekről szóló jelentésében pénteken. Ebben azt írják, hogy a klímaváltozás évről évre erőteljesebben érezteti hatásait, az egyre gyakrabban jelentkező erdőtüzekkel szemben a hagyományos tűzoltó módszerek gyakran eszköztelennek bizonyulhatnak.

A tűzidény hagyományosan június végén kezdődik, az idén akkorra már mintegy 130 ezer hektárnyi területet pusztítottak el a lángok. A tűzesetek már nemcsak a déli tagállamokat érintik, hanem egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Közép- és Észak-Európa számára is. Az EU-ban a tűzvészek legtöbbjét emberi tevékenység okozza, ezért a tűzvészek kockázatával kapcsolatos figyelemfelhívó és oktató kampányok kulcsfontosságúak a katasztrófák megelőzése szempontjából.

Szeptemberi erdőtűz Costa del Solon. Több mint 7400 hektár égett le, kétezer embernek kellett elhagynia otthonát

A jelentés kiemeli azt is, hogy az erdőtüzek szempontjából 2019 bizonyult az egyik legrosszabbnak az elmúlt évek közül, de 2020-ban is jelentős kiterjedésű természeti területek égtek le. Az uniós országok fokozottabb ellenőrzése ellenére tavaly mintegy 340 ezer hektár égett le Európában.

Tavalyi a legtöbb erdőtűz Romániában pusztított, Portugália, Spanyolország és Olaszország folytatja a szomorú felsorolás. Télen a Duna-deltában és a Pireneusokban, tavasszal pedig főként a balkáni térségben fordultak elő tűzesetek. Nyáron és ősszel leginkább a földközi-tengeri országok területei estek áldozatul.

Tavaly a legnagyobb, kontrollálatlan erdőtűz az EU-n kívül, Ukrajnában, a csernobili atomreaktor közelében pusztított.

A nehezen fékezhető erdőtüzek nagymértékben sújtották az európai Natura 2000 hálózat védett területeit, 136 331 hektáron okoztak károkat, amely a 2020-ban leégett teljes terület mintegy 40 százalékát teszi ki. Ez némileg kisebb terület, mint 2019-ben, de meghaladta az elmúlt kilenc év átlagát.

A jelentés kitér arra is, hogy a 2020-as tűzidényben több ember vesztette életét, mint 2019-ben. Spanyolországban a tüzek következtében hat ember halt meg, köztük négy tűzoltó. A Kopernikusz katasztrófakezelési szolgáltatás térképezési modulját tavaly tizenhét alkalommal aktiválták, a szolgáltatást azonban 2021-ben már ennél is többször kellett igénybe venni.

Az Európai Bizottság kutatóközpontjának szakemberei emlékeztetnek rá: a rescEU révén 2019-ben tűzoltórepülőgép-flottával bővítették az uniós polgári védelmi mechanizmust, amely megerősítette a tagállamok által tűzidényben igénybe vehető, segítségnyújtásra mozgósítható kapacitásokat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Leállítanak egy belgiumi atomreaktort, 400 milliárd forintnyi euróba fog kerülni
További cikkeink a témában