Semmi sütés, semmi főzés. Recept!

Karácsony előtt alighanem a legfontosabb kincsünk az idő. A készülődés nagyon el tudja venni az időnket, így a végén magára az ünneplésre már sokszor kifáradunk ez pedig nem jó sem nekünk, sem a családunknak.

A karácsonyi recepteket általában nem az egyszerűség jellemzi, talán ezért is töltött fel egy videót Alton Brown amerikai sztárséf, amiben egy olyan édességet mutat, amihez nem kell se sütni, se főzni.

Alton Brown itthon kevéssé ismert, pedig ő volt a kétezres évek elején nagyot durranó főzős média egyik első hírnöke.

Brown érdekes szempontból közelíti meg a konyhaművészeteket, előszeretettel egyszerűsít le dolgokat, nem szakbarbár (vagy csak néha, bizonyos esetekben) és az az alapvetése, hogy bárki tud finomat főzni.

Mogyoróvajas fudge

A fudge itthoni viszonylatban leginkább a klasszikus sárga csomagolású tejkaramellára hasonlít, viszont előszeretettel készítik különféle ízekben, nem csak karamellásban. Minden fudge gerince a nagy mennyiségű vaj és a porcukor. A mogyoróvajas esetében annyi a dolgunk, hogy két nagy tábla vajat és a nagyjából egy üvegnyi mogyoróvajat (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb) egy nagy mikróban használható tálba helyezzük, majd letakarjuk sütésálló fóliával, amire lyukakat vágunk, hogy a felszabaduló gőz ne csapódjon le és tegye tönkre az alapunkat.

Két percet mikrózzuk a vajat és a mogyoróvajat, megkavarjuk, majd újabb két perc következik.

A forró masszába gyorsan, de óvatosan belekeverjük a porcukrot, majd az összeálló masszát egy sütőpapírral kibélelt tálba öntjük és két órán át a hűtőben hűtjük. A miután a massza megszilárdult egy nagy késsel kockára vágjuk és a családdal rögtön megesszük az összeset.

Hozzávalók

  • 224 gramm vaj
  • 260 gramm mogyoróvaj (smooth és nem crunchy)
  • Ízlés szerint kínál vanília kivonat
  • 455 gramm porcukor

Akinek vizuális segítségre lenne szüksége:

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A halloweeni makabra zenekar egyszerre hátborzongató és vicces

Eldobható evőpálcikákból készít bútort egy ázsiai startup

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés