A Monyo Brewing kétségkívül az egyik legprogresszívebb és legprofesszionálisabb hazai kisüzemisörfőzde, amely sok vállalkozáshoz hasonlóan komoly kihívásokkal szembesült az elmúlt fél évben. Prischetzky Botond brandmenedzserrel beszélgettünk válságról, tervekről, trendekről, egy új főzdéről, és a New England IPA-k elnyűhetetlen vonzerejéről.

– Hogyan vészelte át az elmúlt pár hónapot a Monyo Brewing?

– Küzdős időszak ez a számunkra, de nem csak nekünk, hanem minden kisüzemi sörfőzdének. Biztos sokan furcsának találják, de a nyár egyébként sem a legerősebb szezonunk. Nekünk a január-február döcögős, márciusban és áprilisban viszont elkezdünk felfutni. Májusban rengeteg sörfesztiválra megyünk, és ilyenkor még vannak a városban emberek. A nyári hónapok viszont beszakadnak, aminek az az oka, hogy mi főként budapesti és megyeszékhelyeken lévő kraft sörbárokban vagyunk ott, és ezek nyáron nem annyira pörögnek. Az emberek lemennek a Balatonpartra, vagy a Velencei- tóhoz, ott pedig nem a mi söreink futnak. A COVID-szituációra szerintem mi jól reagáltunk, ami annak is köszönhető, hogy már volt működő webshopunk. Két kocsmánk is van Budapesten, ki is nyitottuk őket, de a forgalmunk még nem tart ott, ahol a vírus előtt, hiányoznak a turisták, hiányzik az átmenő forgalom. Ettől függetlenül jönnek ki új söreink a következő időszakban.

– Kitaláltátok nyárra a Summer Series sorozatot. Mit kell tudni erről?

– A sorozat első tagja egy málnás búzasör volt, a Raspberry Ralph, ezt követte az epres lime-os gose, a Strawberry Steve, augusztusban pedig jön egy mangós berliner weisse. Azt vettük észre, hogy nyáron jobban mennek a könnyű, nem annyira édes, inkább savanykásabb ízvilágú sörök. A Raspberry Ralph-ból amúgy kétezer litert főztünk, az nagyon gyorsan kipörgött.

– Hat-hét éve itthon mindenki az IPA-król beszélt, pár éve viszont a savanyú sörök pörögnek jobban. Mennyire él ez a trend itthon és még mennyi van benne?

– Attól függ, mennyire savanyú sörről beszélünk. Az extrém megoldásokhoz nem árt a külföldi piac, mert ezeket csak a geekek fogyasztják, és az egy elég szűk réteg. A moderáltabban savanykás sörök, főként gyümölcsízzel társítva már jobban mennek, főleg a nyári időszakban. Ezeket azok is kipróbálják, akik általában az APA, IPA, láger vonalon mozognak. A gosénk esetében a PH-érték például olyan, ami nem annyira savanyú, hogy leesik tőle a hajad. Emellett még nagyon nagy trend nálunk a New England IPA. Ha ilyet főzünk, az mindig nagyon gyorsan elfogy.

– Jövőre egy nagyobb és korszerűbb üzembe költöztök. Miben fogja ez megváltoztatni az életeteket?

– Az új helyen például már fogunk tudni dobozos sört gyártani, ami remek fejlemény, mert jobban tudjuk tárolni. A sör tárolása szempontjából egy sokkal jobb csomagolás: minimális az oxidáció, sokkal jobban védi a sört a fénytől, és környezetbarátabb is mert 100%-ban újrahasznosítható, de tárolni és szállítani is könnyebb mint az üveget. A webshopos átvétel már most is az új helyen megy, ez a hely amúgy szintén Kőbányán van.

Nagy terveink vannak, lesz például taproomunk is. Van egy nagy kertje is az üzemnek, ahol lehet koncerteket szervezni, food truckot, mobil sörcsapot kitelepíteni, így aztán lehet, hogy már nyáron lesz ott egy esemény, de persze minden az aktuális koronavírus-helyzet függvénye.

– Mire készültök ősszel?

– Lesznek stoutjaink, és bővül a Hungarian Terroir-széria: idén az egri Böjt pincészettel működünk együtt. Velük lesz egy kékfrankos szőlőhéjjal főzött Russian Imperial Stoutunk. Tavasszal volt egy kollabunk a dán Coffee Collective kávépörkölővel és a Bálnában található Hygge-vel. Most is velük együttműködve készítünk egy kávéágyon érlelt Russian Imperial Stoutot, ez is jön ősszel. Az Ivan and the Parazol és a Quimby után lesz egy újabb zenekari kollabunk, és biztosan lesz egy New England IPA-nk is, mert azt nagyon szeretik. Azt hiszem, azért szeretik sokan, mert hozza az IPA-ra jellemző trópusi gyümölcsös ízeket, de nem keserű. Ez egy olyan trend, ami nem akar kimenni a divatból, de mi egy cseppet sem bánjuk.

Itt alaposabban is körbenézhetsz, milyen remek sörei vannak a Monyónak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

További cikkeink a témában