Jó lenne, ha minden évszakban kiválaszthatnál egy kedvenc bort, ami a nevedet viseli, és megoszthatnád másokkal? Radosevics Radovan pontosan ezt teszi.

A Radovin üzletek motorja állandóan kötelességtudóan iszik és kóstol, új kedvenceket keres, és szinte minden évszakban talál is egyet – habár nem a hőmérséklet és a csapadékmennyiség változása, nem is a hormonok okozzák a rotációt. Ez inkább afféle magától értetődő természeti rend lehet, az univerzum eddig megfejtetlen törvénye, hogy mikor talál egymásra Radosevics Radovan, meg a legújabb folyékony csoda. A lényeg, hogy jön, és mi is kapunk belőle. Nincs mögötte felesleges sallang, túldimenzionált mondanivaló, hetedik érzék, női logika, szerelmi bánat, esetleg zsurnalizmusokkal utántolt borcímke-irodalom, ezek a borok egyszerűen jók és korrektek. Az előzetes szűrő a boltban egyébként is szívesen látott borászok listája, minden mást úgy hívunk: véletlen. És ami még jobb: legtöbbször egyedi, sehol máshol el nem érhető trükkökről, vagyis borokról van szó, pár száz palackról.

Rado 2008 óta dob piacra saját címkés borokat. A Csak egy bor egyszerűbb, magnumpalackos, vagyis másfél literes kiszerelésű sorozat. Ebben éppen a negyedik, egy jó kis szekszárdi vörös házasítás fut, már amennyi van még abból a 660-as szériából. A Személyes kedvencek, újabban Lieblingek 2011 ősze váltják egymást. A palackdizájnt a lendület hullámán szintén fiatal, friss művészek lovagolják meg.

A szekszárdi magnumpalackos készítője, Bősz Adrián, illetve a Látó-hegy Radónál és nálam is bizonyított már. Adrián még csak néhány éve, önerőből, szinte téglánként építgeti borászatát. Neki az a legfontosabb, hogy borai egyediek és jellegzetesek legyenek, ne hasonlítsanak más borász munkájára. Ez itt is átjön, méghozzá remek áron.

A Lieblinget az idei tavaszra pedig Miklós Csaba, pontosabban miklóscsabi Chardonnay-a adja. Csabi Mór rövid pincesorán, Csetvei Kriszta mellett dolgozik, csak az építkezésbe kezdett lányéval ellentétben az ő pincéje már réges-rég ott van. A kapucinus barátok ásták, itt dolgozták fel a szemközti Vén-hegyen nőtt szőlőt, esténként pedig itt értékelték munkájuk gyümölcsét sokszor egymás után – ahogy Csabi írja honlapján. Ő 2001 óta dolgozik ott, 2004 óta palackoz.

Miklóscsabi csak három hektárt egyenget, az viszont mind az övé, és minden egyes szőlőtőkére nagyon vigyáz. Nem is akar többet, tízezer palacknál semmiképp, nála is a minőség a fontos. Kezdő léte ellenére – vagy azzal együtt – nagy örömmel és nagy komolysággal tesz-vesz, közvetlenül a Bormúzeum mellett. Családja segíti, apjával dolgoznak, erről mesél az Apa bora. Egyébként azt mondja, palackjai pont olyan lazák, őszinték és viccesek, mint ő, és állandóan bizonygatja, hogy az őrült szövegeket józanul írja rájuk. A Rrrrozééééééé, a Roger Mór, a Marilyn Mórról, a Haramia Házaspár, a Nem Férünk a Bőröndbe, az Utazóbőrönd, vagy a John Paul Csabi Ringo Star George Mór csak néhány a listájáról. És ez az egész pont az, mint a Liebling feljebb megfogalmazott saját maga: erőlködés nélküli, természetes élet- és borszeretet.

Harmonikus, ásványos móri ital, annál sokkal jobban egyben van, mint amit Csabi eszetlen bohósága sugall. De úgy érzem, az egész koncepciót megölném, ha a kortyot több részre bontva, értőnek hitt szakszavakkal burjánoztatnám túl a jellemzést, amikor ez finom. Akinek ez kevés, válogasson kedvére a lent felsorolt jelzőkből.

Borsznob-miniszótár

Legyünk végre tisztában azzal, mit beszél az a sznob kolléga, ismerős vagy rokon, aki előadja magát minden hó végi borozáskor, amikor még nem ivott eleget. Szóval érts meg engem is végre. Bármikor bevethető frázisok, tátott amatőr szájak vagy egyszerűen csak értő olvasás, sokat emlegetett fogalmi gusztustalanságok felett eloszló köd,  itt, általános használatra.

Animális:
főleg idősebb vörösborok állati szaga. Bőr és hús, esetleg szőr vagy tej. Perverzeknek szexi, másoknak minimum furcsa.

Csípős:
nem csili, nem is szegedi paprika okozza. A csípős bor az olajos-vajasok ellentéte, a savas darabokra, például sauvignon blanc-okra süthetjük el.

Dohos:
kell magyarázni?

Fás:
kinek pozitív, kinek negatív jelző, leginkább attól függ, mennyire tolakodik az a fa, vagyis a hordó okozta utóíz. Azt mondjuk senki sem szereti, ha szálka megy a nyelvébe. A fás boroknál, a hordók füstölése miatt sokszor füstös, szivaros, toastos jegyeket is észreveszünk, amíg nem ittunk túl sokat.

Grafitos:
szinte bármikor bedobható homályos frázis sötét, savas vörösborokhoz.

Kerozinos:
akárcsak a petrolos, ez a jelző is legtöbbször behízelgő, talán a tinédzserkori szipuzások boldog emlékét idézte elterjesztőiben.

Illós:
nem a kellemes illóolajokra, hanem az ecetes borhibára utal. Ilyenkor nagy a baj.

Istállószagú:
ez viszont igazi bók – a sznobok megcsavart logikája, ugye. Földes jegyek, talán a vidéki romantika utáni vágy ihlette.

Minerális:
ha már tudjuk, mi az a terroir, érteni fogjuk, mikor lehet bedobni ezt a kifejezést. Ásványi anyagokban gazdag talajon nőtt jó szőlők gazdag borai az ilyenek. A minerális bor tuti befutó, és ha jókor használjuk, a kifejezés is jól cseng.

Petyhüdt, lapos:
a fiúk vagy a lányok tudják jobban, mennyire szomorú dolog a petyhüdtség? Túlérett, sav nélküli szőlők elfuserált boraira illik.

Tapadós:
gejl, mézes, édes borok, amelyek ha kifolynak, az asztalhoz ragasztanak a pohárral együtt minket is.

Tüzes:
mire használod ezt a szót a hétköznapokban? Olyan berúgott, dögös lányokra, akikkel szívesen eltöltenél egy forró éjszakát, de kézen fogva már nem biztos, hogy mutatkoznál velük. Na, a magas alkoholfok, az élmény, és a másnap reggel a tüzes boroknál is pont így stimmel.

Tropikális:
ananász, mangó, füge, datolya, citrom. A trópusi gyümölcsökre emlékeztető jegyek jó esetben nem a változatos fajélesztőformák, hanem precíz szőlészeti és borászati munka izgalmas eredményei. Egzotikum.

Zöld:
olyan vágott fű, csalán, friss zöldborsó, éretlen citrom, amit sokan szeretünk. Azt jelenti, fiatal tökékről vagy túl korán szüreteltek. A vegetális szinonimája lehet.

Ha még nem csorog a nyálad a Radovan-Miklósi chardonnay után, akkor veled komoly gond van mondok még egy okot, amiért érdemes lesz most kipróbálnod. Ha június 6-áig lájkolod a Radovin Facebook-oldalát vagy letöltöd telefonodra a Radovin appot (iOS itt, Android ott), 500 forinttal olcsóbban kapsz egy palackot a Lieblingből.

(Fotó: Bernáth Zsolt. Stella a borok világával a Zonában, a város legújabb, modern borbisztrójában ismerkedik.)

És ezt olvastad már?
Nem tudjuk eldönteni, hogy ez a lány vízitündér vagy nimfa