Itt az újabb bizonyíték, hogy túlzottan is beleavatkozunk a természetbe.

Az esőerdők védelmével foglalkozó Rainforest Foundation Norway nevű szervezet elemzése szerint a bolygó ősi trópusi esőerdőinek 34%-a egyszerűen eltűnt – az elsősorban mezőgazdasági célú fakitermelés és talajátalakítás miatt –, és további 30%-a annyira megrongálódott, hogy sebezhetővé vált a tüzekkel és a jövőbeli pusztulással szemben.

Még a járművek kipufogógázánál is mérgezőbb a bozóttüzek füstje

A klímaváltozás miatt az erdőtüzek egyre szélsőségesebbekké válnak, ez meg ugye az egészségünkre is komoly veszélyt jelent.

Vagyis a világ ősi trópusi esőerdőinek nagyjából kétharmadát elpusztította vagy tönkretette mostanra az emberiség.

A 2002 óta végbement pusztítás több mint 50%-a a dél-amerikai Amazonas-medencét és a környező esőerdőket érintette.

Az amazonasi esőerdő brazíliai része jelentős nyomás alatt van évtizedek óta, mivel a mezőgazdasági termelés fellendülése miatt nagy erdőterületeket alakítanak át termőföldekké és legelőkké. A folyamat csak súlyosbodott azóta, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-ben hivatalba lépett.

Hatalmas pusztítás volt az Amazonas térségében

Mintegy negyed magyarországnyi terület lett oda.

Ennek ellenére az Amazonas vidéke jelenti a legnagyobb reményt a még megmaradt esőerdők megőrzésére. Az amazonasi és a szomszédos esőerdők alkotják a bolygó még érintetlen trópusi erdőborításának 73,5%-át.

A trópusi erdőkre specializálódott kutató és egyben a jelentés készítője, Anders Krogh szerint a szén-dioxid-elnyelő esőerdők eltűnésével erősödhet az éghajlatváltozás, ami megnehezíti a még megmaradt erdőterületek túlélését.

Ráadásul eközben másra sem figyelünk:

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hegyekben álló üveghulladékot talált, többféle módszert is kidolgozott az újrahasznosításra