Testreszabható okoslámpa, okoskonnektor és üzleti célú autómegosztó szolgáltatás is szerepelt az idei MVM Edison Startup Verseny döntős pályamunkái között. A díjátadón a beérkezett 104 pályamunka közül kiválasztott nyolc döntős mutatta be terveit. A szakmai zsűri közülük választotta ki azt a három csapatot, akik esélyt kapnak az akár 50 millió forintos támogatásra.

„Borzasztó szerencsésnek gondolom magam, abban a tekintetben, hogy egy olyan időszakban tudok az energetikában dolgozni, amikor rettenetesen sok minden történik” – mondta az MVM Edison Startup Verseny csütörtöki döntőjének megnyitó beszédében Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. A versenyre 104 csapat nevezett olyan ötlettel, amelyek az energetikai szektort célozva, meglévő problémákra keresik a megoldást. Közülük választották ki azt a nyolc döntős csapatot, akik részt vehettek egy két hónapos személyre szabott, komplex képzésen az MVM Csoport inkubátorcége, a Smart Future Lab Zrt., valamint a verseny partnerei, az Exalt Interactive, az IBM és az Innoenergy szakértőinek vezetésével.

Kóbor György beszédében kifejtette, hogy míg a kilencvenes években évek álltak rendelkezésre arra, hogy a szektor egy-egy változásra felkészüljön, addig ma akár naponta több változás is bekövetkezik. „Sok mindenhez értünk, de rettenetesen sok olyan dolog merül fel, ami ugyan itt van a szemünk előtt, de mégsem vesszük észre. Az MVM Edison Startup versenye éppen ezekről szól” – folytatta Kóbor György. A nyolc döntős pályamunka is ilyen kérdésekre kereste a megoldást.

Okoslámpától a mobilalkalmazásig

Az est házigazdája Rákóczi Feri volt, aki találóan jövőcsinálóknak nevezte az ötletgazdákat. És valóban: a három győztes pályamunka mindegyike jövőbe mutató, és olyan problémákra kínálnak megoldást, amelyek a közeljövőben még inkább teret kapnak majd. A szakmai zsűriben helyet foglalt Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, Márton István, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, Rehus Péter, az IBM Magyarország országigazgatója, Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary vezetője és Csendes Olivér, a Pioneers Ventures befektetői hálózat vezetője.

A nyolc döntős csapat három percet kapott arra, hogy bemutassa ötletét és a megvalósításra vonatkozó terveit, majd a következő három percben a zsűri tehetett fel nekik kérdéseket. Ezután a szakma krémje visszavonult, hogy kiválassza azt a három csapatot, akik hárommillió forint értékű kommunikációs szolgáltatáscsomagot kapnak, illetve esélyük nyílik az akár 50 millió forintos magvető befektetésre is az MVM Csoport részéről.

Az egyik győztes az InCharge csapata lett. Kálmán Kornél, Kertész Dávid, Putti Krisztián, Tóth Zsófia és Tóth Bence egy mobilapplikációval azokat célozzák meg, akik elektromos autót használnak. Az alkalmazás segítségével gyorsan és egyszerűen tervezhetővé válik bármilyen utazás, figyelembe véve az elektromos autó adatait, a töltőhálózatot, az időjárási körülményeket és az útviszonyokat is. Segítségével könnyedén megtalálhatjuk a megfelelő töltőt, és arra is kínál megoldást, hogyan töltsük el az így keletkezett szabadidőt.

Pánczél Patrícia, Berger Dániel és Kismartoni Zsolt, azaz a Magnelit csapata is örülhetett, ők is a három győztes közé kerültek. Egy mágneses, moduláris okoslámpa családdal neveztek: a fényforrás mágneses modulokból áll, ezek szabadon, szerelés nélkül variálhatók. Az okos világítási modul lehetővé teszi, hogy a lámpákat mobileszközzel, akár egy okos otthon részeként hangvezérléssel irányíthassuk.

A MET3R ZenCharge csapatának találmánya a villanyautók töltését szabályozza, a versengő töltési igények elosztásával. Pesti Csaba, Kenessey Tamás, György Levente és Sipos Bence felismerték, hogy az elektromos autók tömeges elterjedésére nincs felkészülve a villamosenergia-hálózat. Az üzemeltetőket segíti fejlesztésük a töltőik kihasználtságának növelésében, illetve lehetővé teszi, hogy a lakóházak áramellátását se terhelje túl az e-járművek töltése.

Úszó-napozó sziget is volt a versenyzők között

Azoknak a versenyzőknek sem engedik el a kezét, akik most nem kerültek be a legjobb három közé, hiszen ők is formabontó ötletekkel álltak a zsűri elég. A SmartConnect csapata ötletéül az szolgált, hogy számos vizsgálat kimutatta, az elektronikai eszközök mérhetően többet fogyasztanak készenléti állapotban, mint kikapcsolva. Az okoskonnektoruk erre a problémára is megoldást kínál.

Az EnerGo csapata felismerte, hogy a napelemek és a villanyautók terjedésével a szolgáltatók, illetve a fogyasztók oldalán is számos új igény jelenik meg. Így a háztartások több áramot fogyasztanak, a villamosenergia-igény és a költségek egyre nőnek. Rendszerük lehetővé teszi a meglévő berendezések és napelemek virtuális csatlakoztatását. Ez hozzájárul a költségcsökkentéshez, valamint a helyi hálózat optimális működéséhez.

Költséghatékony fogyasztásmérési megoldást kínált az Alfaped csapata elsősorban gyárak számára. Az Ipari Napóra egy speciális fogyasztásmérő rendszer, mely műveletekhez rendelt, egyedi fogyasztások összegzésével számolja ki az energiafelhasználást.

A City Smart csapata a céges járműhasználat egy új, jövőbe mutató formáját kínálja. Az okostelefonos alkalmazás segítségével a készenlétben álló elektromos autók pillanatok alatt rendelkezésre állnak, de számos plusz szolgáltatást is terveznek.

A pihenésre helyezte a hangsúlyt a Toaster csapata, akik egy modern úszó-napozó szigetet álmodtak meg, mely akár közösségi felületként is működhet a vízparton. Ez egy elektromos meghajtású pontonhajó, ami modularitásával és napenergia hasznosításával teljesen új távlatot nyit a vízi közlekedésben.

A cikk létrejöttét támogatta az MVM Zrt.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában