A telepíthető balkonnapelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 watt lehet, a szerelést szakembereknek kell végezniük.

Mivel egyre több ilyen jellegű megkeresés érkezett, az osztrák főváros kidolgozta az erkélyre szerelhető napelemrendszerek szabályait az önkormányzati lakásoknál. A telepítést engedélyeztetni kell, és különböző feltételeknek kell megfelelni.

Mostantól a bécsi önkormányzati lakások bérlői is szereltethetnek napelemes rendszert az erkélyükre, teraszukra vagy a loggiára, feltéve, hogy megszerezték az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökség, a Wiener Wohnen engedélyét, és megfelelnek a feltételeknek.

Például a napelemek nem zavarhatják a szomszédokat, illeszkedniük kell az épület arculatához, felújításkor pedig saját költségen kell eltávolítani azokat.

Az engedély kiadásakor figyelembe veszik azt is, hogy az épület műemlék-e, illetve nem lehet napelemet szereltetni, ha az erkély vagy loggia falazott, vagy ha építészetileg kialakított virágládák vannak rajta. Szintén nem lehet ilyen napelemrendszert telepíteni az épület homlokzatára.

Napelemek egy frissen felújított bécsi önkormányzati lakóépületen © PID/Votava

A telepíthető balkonnapelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 watt, a szerelést minden esetben szakembereknek kell végezniük. A beruházás költségét a lakóknak kell állniuk, az esetleges támogatásokat is nekik kell igényelniük, és tájékoztatniuk kell a villamosenergia-szolgáltatót is.

Amellett, hogy Bécs lehetővé tette a balkonnapelem-rendszerek telepítését az önkormányzati lakások lakói számára – amelyekkel a saját energiaigény egy részét tudják fedezni –, az új épületek tervezésekor már eleve számolnak a napenergiával, az önkormányzati lakóépületekre pedig utólag igyekeznek közösségi napelemrendszereket telepíteni.

(Forrás: Eurocomm-PR)

Ez is érdekelhet:

Kecskék eszik meg az osztrák karácsonyfákat

Miután leszedték a díszeket, kecskéknek adják a karácsonyfákat vagy energiát állítanak elő belőlük.

Gilisztahotelt és frisslevegő-kutat is nyitnak idén Bécsben

A bécsiek ezeregyszáz ötletéből tizenkilencet valósít meg a város.

Hamarosan húszezer bécsi háztartást láthat el klímasemleges távhő

A következő nyolc évben négy mélységi geotermikus erőművel is épít Bécs.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában