Jó hír a dekarbonizáció szempontjából, de csak akkor, ha a trend folytatódik.

Két energiabiztonsági forgatókönyvet is közzé tett a Shell, ami folyamatosan elemzi az energiaellátás lehetséges jövőjét: az első, az Archipelagos (szigetcsoportok) a jelenlegi út folytatásával számol, míg a második, a Sky 2050 visszafelé számol egy idealizált állapotból, a nettó nulla kibocsátás eléréséből. Az elemzést elemző Bloomberg kiemelte, hogy a Shell jelentése

„tele van grafikonokkal és előrejelzésekkel, de van egy történelmi grafikon, amit megéri részletesen megvizsgálni.”

A Shell az elmúlt hat évtized négy meghatározó energiatermelési módját vizsgálta: az atomenergiát, a cseppfolyósított földgázt (LNG), valamint a nap- és szélenergiát. Mindegyiknek évekig tartott, hogy hozzájáruljon a globális energiaellátáshoz, ha kisebb mértékben is (a Shell ezt a küszöbértéket évi 277 Terawattórában állapította meg, ez közel annyi, mint Mexikó 2019-es teljes fogyasztása.)

Például az első hálózatra kapcsolt atomerőmű 1954-ben kezdte meg működését a Szovjetunióban, de az atomenergia csak 19 évvel később érte el a 277 Terawattóra globális ellátást. Ugyanerre a napenergiának több mint három évtizedre volt szüksége: az első kereskedelmi célú napenergia-projektek az 1980-as évek elején épültek, ám a technológia csak 2016-ban érte el a fenti küszöbértéket.

Viszont sokkal fontosabb, milyen gyorsan terjed egy-egy technológia e küszöbérték elérése után, mint előtte.

A küszöbérték átlépése után...

  • Az atomenergia az első kilenc évében kétszer megduplázódott, ma pedig több mint nyolcszor annyi energiát szolgáltat, mint ötven éve.
  • Az LNG-termelés az első két évtizedében kétszer duplázódott meg, majd a 2000-es évek elején felgyorsult, de még ma is kevesebb energiát szolgáltat, mint az atomenergia.
  • A szélfarmok az atomerőművekével közel azonos pályán haladtak, ám az elmúlt években gyorsuló ütemben terjedtek, és most 30 százalékkal több energiát adnak, mint az atomerőművek ugyanennyi idővel a mérföldkő átlépése után.
  • A napenergia pedig a mérföldkő elérése után egy évvel máris meghaladta a nukleáris energiaellátást annak hasonló szakaszában, és hét évvel azután, hogy meghatározó szereplővé vált, másfélszer annyi energiát adott, mint az atomenergia.

Ezek figyelemre méltó eredmények, de az elmúlt fél évszázadban megduplázódott a globális energiafogyasztás. A nukleáris energia a világ energiaigényének 0,4 százalékát adta 1973-ban, amikor meghatározó szereplővé lépett elő; mire az LNG érte el ugyanezt az állandó mennyiséget, az már csak a teljes igény 0,3 százalékát fedezte, míg a napenergia nem egész 0,2 százalékot számított 2016-ben, mire elérte a 277 Terawattórát.

Tehát abszolút mértékben a megújulók terjedtek a legjobban az elmúlt 50 évben, de még többet kell tenni, hogy ez a teljes fogyasztáshoz viszonyítva is igaz legyen.

Az utóbbihoz a Shell számításai szerint kétszer olyan gyorsan kell bővülnie a megújulóknak, mint az elmúlt években, míg a Bloomberg saját, a várható kapacitásnövekedést figyelő adatai alapján erre van is esély.

(Forrás: Bloomberg, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Magyarországon is könnyen alkalmazható lenne ez a zseniális megoldás, amellyel elektromos áramot termelhetnénk

A paneleket előre összeszerelnék, így azokat úgy lehetne lefektetni a sínek közé, mintha csak egy irtó hosszú szőnyeget tekernének ki.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés