Milyen a megfelelő öltözködés a téli futáshoz? Kell-e külön futócipő télre, és mikor érdemes nyújtani a sport után? Mondjuk a helyes megfejtéseket.

A tél már az utolsókat rúgja, de hajnalban még fagy; a nap legmelegebb részében elég egy vastag pulcsi is, este viszont hiba nem felvenni a kabátot. „Ez az az időszak, amit ki lehetne használni kilométergyűjtésre, a nyári jó forma megalapozására", mondja Allaga Tamás, a Hoka One One terepfutó nagykövete, meteorológus. De furcsa módon a hidegben kevesebben futnak.

Pedig a futópadnál mindenképp izgalmasabb a szabadban, de akkor hogyan is öltözködjön, aki télen sem akar lemondani a futásról?

Forrás: Hoka One One

Tomi meteorológusként nagyon ismeri a dörgést, és azt mondja, nulladik lépésben „tájékozódj az időjárásról, de ne csak az appokon megjelenő egyetlen ikon alapján öltözködj, inkább keress szöveges előrejelzéseket, ellenőrzött adatokat”.

Nyilván mást és mást veszel fel száraz időben, ködben, szélben vagy napsütésben. És figyelmbe kell venned azt is, hogy „mennyit és merre fogsz futni, és annak megfelelően legyen nálad minden, ami kellhet”. Létezik egy egyszerű trükk: ha hideg van, de süt a nap,

érdemes fekete cuccokat felvenni, hogy begyűjtsünk minden napsugarat.

Forrás: Hoka One One

Megkérdeztük a téli futás titkairól Evetovics-Balla Hajnalka ultrafutót is, aki azt emelte ki, hogy „futás előtt és után minél kevesebbet legyél kint, ha megteheted, fuss háztól házig, tehát egy szigetkör végén ne gyalogolj haza, vagy ne várj a villamosra, mert úgy sokkal nagyobb az esélye, hogy megfázol”. Ha pedig ez nem megy,

mindenképp legyen nálad váltás ruha - jegyzi meg Tomi. - Elsősorban az alsó rétegeket célszerű cserélni, amik érintkeznek a bőrrel és a legnedvesebbek.

Meglepő dolgokat is elárul a meteorológus, nevezetesen azt, hogy „leginkább a fejet és kezeket érdemes melegen tartani, ezek adják a legtöbbet a komfortodhoz. A láb bírja a legjobban a hideget, ezért ha nem akarsz nagyon sok ruhát felvenni, akkor lent kezdd a vetkőzést.”

Mindketten megemlítették a háromnegyedes nadrágot, ami védi a térdedet, de túlmelegedni biztosan nem fogsz benne.

Hajnalka megjegyzi még, hogy „aki hajnalban jár futni, okosan teszi, ha választ valamilyen aláöltözőt, elsősorban felsőt. Igazi jolly jokerek a testhez simuló anyagok, amelyek beszívják a nedvességet, és melegen tartanak.”

A legrosszabb esetben is gyorsan leveszed a plusz ruhát, amikor vége a mozgásnak, így nem fázhatsz meg. Persze akkor kell egy plusz dzseki, ami száraz és szigetel. És Hajnalka még egy fontos szempontot kiemel:

otthon kezdjünk nyújtani, a meleg szobában, miután ledobtuk a vizes ruhákat. Sokkal rosszabb, ha megfázunk, mintha öt perccel később kezdjük el a nyújtást.

Forrás: Hoka One One

A felszerelés többi részét viszonylag egyszerű kiválasztani: cipőt cserélgetni például nincs sok értelme, mert a legtöbb futócipőt elve téli-nyári cipőnek tervezik. Természetesen télen megéri egy vastagabb zoknit felvenni, ami melegen tartja a lábat.

Ha viszont leesik a hó, aszfalton is „jóval nehezebb haladni, ilyenkor jól jöhet, ha van legalább egy kis talpmintája a cipőnek”, mondja Tomi, és ezt megtoldja még azzal, hogy

legyen a cipődnek megfelelő csillapítása, mert a sok aszfalton futás megterheli a lábadat.

Praktikus kiegészítő lehet még egy jó övtáska: belebújós, varrás nélküli, amiben kabátot, kulcsot, telefont tárolhatsz, miközben szabadon marad a kezed.

Lesznek még hidegfrontok a hetekben, de téged ez már nem tántoríthat el: tudod, mire kell figyelned, és hogyan futhatsz profin bármilyen időben.

És ezt olvastad már?
Kiderült, melyik a legmegfizethetőbb: a vegán, a vegetáriánus vagy a húsos étrend