Nettó zéró emisszióval, egészséges épület alapelvekkel tervezték a 423 méteres tornyot.

New York egyik legmodernebb épülete lesz a Foster + Partners által tervezett tisztán elektromos felhőkarcoló – jelentette be a megbízó JPMorgan Chase. A pénzügyi tanácsadó cég leendő globális központja a Park Avenue egyik kiemelkedő épülete lesz:

423 méter magas, 60 emelet, nettó zéró emisszióval, kiemelkedő beltéri levegőminőséggel, a legmagasabb fenntarthatósági, egészségi és jólléti követelményeknek megfelelve.

Összesen 230 ezer négyzetméternyi belső tér lesz, melyet rugalmasra terveztek, hogy alkalmazkodni tudjon a jövőbeli követelményekhez.

Ez az első projekt New York város Midtown East-re vonatkozó fejlesztési tervének, amelyben egy új alközpontot hoznak létre, modern irodákkal, közösségi szolgáltatásokkal és jobb közlekedéssel. De maradjunk a 270 Park Avenue-n álló felhőkarcolónál, melyről a tervezője, Norman Foster azt mondta: „Egy landmark épületet hozunk létre, ami ugyanakkor reagál a történelmi környezetre, ahogy JPMorgan Chase hagyományaira is.

Az egyedi dizájn tiszteletben tartja a Park Avenue ritmusát és jellegzetes utcaképét, miközben alkalmazkodik az alatta lévő városi közlekedéshez. Az eredmény egy elegáns megoldás, ahol az építészet a struktúra, a struktúra pedig az építészet.”

Mi tagadás, a látványterveket nézve csak egyetérteni lehet a világhírű építésszel:

 

Az új torony egy elavult, 1950-es évekbeli ház helyén épül, ahol 3500-an dolgoztak – a leendőben akár 14 000 alkalmazott is tevékenykedhet, ugyanakkor a földszinten két és félszer annyi külső teret kínál, mint az elődje, jelentős zöldfelülettel, hatalmas közösségi térrel, szélesebb járdákkal, szolgáltatásokkal.

Új szerkezeti megoldásokat is kidolgoztak az épülethez, melyeken különböző csapatok dolgoztak a Foster + Partners londoni és New York-i irodájában, a JP Morgant is bevonva a folyamatba. A kiemelten fontos fenntarthatósági szempontok eredményei a következők:

  • New York legnagyobb, tisztán elektromos felhőkarcolója épült meg, nettó zéró üzemeltetési karbonkibocsátással.
  • Az épület teljes energiaellátását fedezi az egyik New York állambeli vízerőműből származó, 100 százalékban megújuló energiaforrás.
  • Intelligens épülettechnológia, amely érzékelőket, mesterséges intelligenciát és gépi tanulási rendszereket használ az energiaszükségletek előrejelzésére és kezelésére.
  • Fejlett víztároló és újrafelhasználó rendszerek, amelyek több mint 40%-kal csökkentik a vízhasználatot.
  • Háromrétegű homlokzatüvegezés és HVAC-rendszerrel (fűtés, szellőztetés, légkondi) összekötött automata napelemek a nagyobb energiahatékonyság érdekében.
  • Külső teraszok növényzettel, zöldfelülettel.

Már az építkezés során is ügyelnek a fenntarthatóságra: az előző épület bontásából származó anyagok 97 százalékát újrahasznosították – messze meghaladva a helyi zöldépítési szabvány 75 százalékos előírását.

Kiemelten figyeltek a dolgozói jóllét paramétereire is, például a beltéri levegő minőségét folyamatosan monitorozzák, tisztítják a kintről beáramló és a keringetett levegőt egyaránt tisztítják, méghozzá a legkorszerűbb szűrőberendezésekkel.

A közösségi tér 50 százalékkal, az egy fő jutó terület 25-tel nőtt, amivel megnőtt a dolgozók választási lehetősége is, hogy hol és hogyan dolgozzanak. Az oszlopok nélküli területek könnyen alakíthatóak, az egymás alatti szintek is könnyen összeköthetőek.

Érintésmentesen végigjárható az épület, amelyben rengeteg a természetes fény, az étteremben egészséges és változatos a menü, és számos szolgáltatást (fitnesz, jóga, fizikoterápia, anyaszoba, orvosi rendelő, imádkozó- és meditáló terem) kínál.

(Forrás: Foster + Partners)

Ez is érdekelhet:

Elkészült a világ legvékonyabb felhőkarcolója, bámulatos kilátással

Naná, hogy New Yorkban húzták fel a különleges épületet, a ceruzatorony” a nyugati félteke harmadik legmagasabb felhőkarcolója lett.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában