Minden ellentétes híreszteléssel szemben 2012-ben sem állnak le a hazai éttermek, sőt, még újak nyitása is várható. Nem teljesen meglepő módon, a következő hónapokban is a belvárosra összpontosul a legnagyobb figyelem.

Február 1-én két hetes szünet után újra megnyitott az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes, nem csak pihenéssel töltötték az időt, hanem dolgoztak erőteljesen az új étlapon is, illetve belefért egy kis külföldi kiruccanás is a januárba ennek köszönhetően. Amszterdamban, a helyi Gault Millau étteremkalauz (GM) szervezésében, a Wine Professional nevű rendezvényen kapott Miguel Vieira bemutatkozási lehetőséget. A dolog jelentőségét jól jelzi, hogy soha magyar éttermet nem hívtak még meg erre a szakmai expóra, de talán még inkább a mezőny az, ami elárulja, hogy milyen elvárásokkal és vetélytársakkal is kellett megküzdeniük. Persze nem valódi küzdelemről volt szó, de azért nyilván nem mindegy, hogy az ember a megyei másodosztályban tart bemutatót zsákolásból, vagy az NBA-ben. Itt ugyanis elég egyértelműen az utóbbiról volt szó, a többi ételbemutatót egy két Michelin-csillagos, 18 GM-pontos belga, és két holland, akik a lehetséges maximumig, a három csillagig jutottak, a másik fontos kalauzban, a GM-ban 19,5, illetve Sergio Herman - a lehetséges maximumot begyűjtve - 20 ponttal rendelkeznek. Húsz pontos séf egyébként rajta kívül sehol máshol nincs a világon. És a happy end? Miguel és csapata nagy sikert aratott, ami persze óriási dicsőség a magyar gasztronómiának, jövőre is feltétlenül számítanak rá.

Maradva az elegáns éttermek újranyitásánál, sajnos még mindig nem lehet tudni pontosan, hogy a Váci utcából a Március 15. térre költöző Babel étterem mikortól kínálja újra a nagyon művészien újraértelmezett magyaros és nem kevésbé izgalmas nemzetközi ételeit, de nagyon valószínű, hogy erre minimum márciusig várni kell. Kevesebben vették észre talán a Donáti utcai Apropó étterem bezárását, pedig nagyon kellemes hely volt, egyelőre nincs hír, hogy hova költöznek majd. Más jelentős veszteség szerencsére nem nagyon volt az utóbbi hetekben.

A következő 2-3 hónapban viszont rengeteg új hely is várható, az ötödik kerület egyre inkább a gasztroélet központja lesz. Különösen jó hír, hogy nem csak a drágább, elegánsabb kategória kínálata bővül, hanem egyszerűbb, könnyebben értelmezhető és főleg könnyebben kifizethető éttermek is nyitnak majd. Lesz közte egészen sallangmentes, de mégis igényes falatozótól az úriasabb étteremig szinte minden, olyan is, ahol az ételek mellett az italkínálatot is nagyon komolyan veszik, sőt, az előzenét is. Amint lesznek publikus infók, itt a Playeren olvashatjátok.

A válság azért áldozatokat is szed, friss halételekért ezentúl valószínűleg nem érdemes gyorsétterembe menni, a Nordsee-lánc magyarországi partnere ugyanis csődvédelmet kért, így várhatóan a weboldaluk után hamarosan egyéb nyomaik is eltűnnek majd. De van egy jó hír is halas témában, a Budaörsi Halpiac, aminek a neve inkább csak fantázianév, ugyanis a fantasztikus kínálat valóban felidézi a tengerparti városok halpiacainak hangulatát, de a környezet és az üzlethelyiség már kevésbé. Budaörsön, egy ipari részen található a bolt, közvetlenül a feldolgozó üzem mellett, ahol a legmenőbb éttermeknek készítik elő a rendeléseiket, így itt garantáltan kiváló minőségű és frissességű árut kapunk az élő homártól, a vöröstonhalon és ördöghalon át az egyszerűbb tengeri, és néhány hazai halig bezárólag. Különösen érdemes szombaton délelőtt vagy délben kilátogatni, amikor frissen készül valamilyen finomság, és egy kis pezsgőt vagy proseccót kortyolgatva meg is lehet kóstolni mondjuk egy kis tonhal hasaalját, azaz japán nevén torót.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában