Ha eddig a sorsra fogtad, hogy nem jutottál egyről a kettőre, ideje megnézni, milyen korlátozó hiedelmek akadályozzák a boldogulásodat.

Szavaiddal világot építesz

A coaching-szemléletben azt mondjuk, szavainkkal világot teremtünk, így az a történet, melyet saját magadról mondasz, alapvetően határozza meg az életedet. A szakmai életben ez annyit jelent, hogy ha azt mondogatod magadnak, neked nem való a vezetői szerep, vagy sosem leszel sikeres, akkor ne csodálkozz azon, ha ez valóban bekövetkezik. A szavak időnként ráadásul átveszik a hatalmat, helyetted cselekszenek, és sokszor nem azt csinálják, amit szeretnél. Összpontosítsd a gondolataidat, használd kreatív módon a szavakat, és építs olyan világot, amilyet megálmodtál!

Tipikus korlátozó hiedelmek

 • "Én erre nem vagyok képes!"
 • "Túl késő!"
 • "Nem tudok váltani!"
 • "Nem vagyok elég képzett!"
 • "Nem bírom a stresszt!"
 • "Nem vagyok elég jó!"
 • "Nekem ez nem sikerülhet!"
 • "Nem vagyok az a nyertes típus!"
 • "Nem jövök ki valami jól az emberekkel."
 • "Nem úgy szoktak sikerülni a dolgaim, ahogy eltervezem őket."

Olyan történetet mondj magadról, ami illeszkedik ahhoz az élethez, amit szeretnél elérni! Ha nagyobb sikereket szeretnél elérni, kezdj el magadra sikeres emberként gondolni, és beszélj magadról úgy, mintha már egy sikersztori részese lennél. Amit kitartóan mondogatsz magadnak, az hiedelmek formájában lassan az éned szerves részévé válik, és visszahat az életedre. A pozitív hiedelmek jók, mert önbizalommal töltenek el, míg a korlátozó hiedelmek lebénítanak. A gondolataidat, szavaidat sokszor láthatatlan, korlátozó hiedelmek szövik át, melyek megakadályoznak abban, hogy önbizalommal telve, bátran és tettre készen tekints az előtted álló szakmai kihívásokra.

Ha nem hiszed, hogy képes vagy rá

A legtöbb korlátozó hiedelem vagy abból ered, hogy valamire nem érzed képesnek magadat ("ezt úgysem tudom megcsinálni"), vagy abból, hogy tudattalanul nem tartod méltónak saját magad egy jobb életre ("soha nem fogok eleget keresni"). Jó esetben mindenkinek vannak egészséges önreflexiói, és az önkritika hasznos, ezeket azonban le kell választani az alaptalan hiedelmektől. Jellemző az is, hogy a nálunk magasabb beosztású, képzettebb embereknek egyfajta mágikus erőt tulajdonítunk, aminek mi magunk nem vagyunk birtokában, és sokszor megszerezhetetlennek gondoljuk. Ez tovább mélyíti a szakadékot a jelenlegi és a vágyott énünk között.

Az a gyerek, akit értelmetlen korlátok és merev szabályok közé szorítanak, abban tanul meg élni, míg a külső korlátok lassan belső korlátozó hiedelmekké válnak. Ezzel szemben azok az elengedő szeretettel nevelt gyerekek, akik korán megtapasztalhatták a saját erejüket, reális önképpel bírnak, megtanulnak megküzdeni a kudarcokkal, és értékelni a sikereket.

A legtöbb korlát hátterében a kudarctól való félelem, a megküzdési stratégiák és az önismeret hiánya húzódik meg. Nehéz elfogadni, de a sikerhez nem csak virágos réteken keresztül vezet az út, hanem időnként sötét erdőkön kell keresztül küzdeni magadat. Ha nehezen dolgozod fel a kudarcélményeket, lehet, hogy legközelebb neki sem mész az akadálynak, inkább igyekszel meghúzódni az iroda egy csendes sarkában, és túlélni.

Így alakítsd át a korlátozó hiedelmeket

 • Az első lépés, hogy képes legyél felismerni a korlátozó hiedelmeket, és meg tudd őket különböztetni a reális korlátaidtól. Ehhez külső szemlélőként, egyfajta antropológusként kell figyelned önmagad.
 • Kérdezd meg magadtól, hogy tényleg igaz-e, amit állítasz! Kérdezd meg újra!
 • Vajon ki mondja a negatív állítást? Valóban te, vagy inkább a szüleid, tanáraid állításait vetted át?
 • Fordítsd meg a hiedelmet! A mit nem helyett mondd, hogy mit igen!
 • Nyilatkozz magadról és a világról pozitívan, de ne ess abba a csapdába, hogy utópiát építesz!
 • Ismerd a korlátaidat, igyekezz lebontani őket, és mindig az erősségeidre építs! Egy negatív tulajdonságod mellé tegyél rögtön öt pozitívot!
 • Menj szembe a félelmeiddel, és ugorj! A kompetenciáid így fejlődnek a legjobban!

Generációs csomagjaink

Vannak olyan életbölcsességek, melyek generációról generációra szállnak, és idővel belső, korlátozó hiedelmekké válnak ("A pénz nem boldogít", "Járt utat járatlanért el ne hagyj" stb.) A baj ezekkel az, hogy a világ közben teljesen megváltozott, és a sikeres megküzdéshez teljesen más életstratégiákra van szükség, mint nagyanyáink korában.

Egy mai munkavállalóval szemben merőben más elvárásokat támasztanak a munkahelyek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, a régi, jól bevált módszerek egyszerűen nem illeszkednek az információs társadalom korához, így alkalmatlanok arra, hogy boldogulj velük. A generációs örökség és beállítódás mégis olyan mélyen beléd ívódhat, hogy észre sem veszed őket.

A szüleid, nagyszüleid feldolgozatlan tapasztalatai, félelmei, kudarcai mind ott élnek benned, és sokszor akadályoznak abban, hogy egyről a kettőre juss. Érdemes a gondolkodásodat konstruáló alapelveket is egyesével megkérdőjelezni, és megvizsgálni, mennyire adaptívak a jelen helyzetben. Ha például ragaszkodsz egy biztos, de rossz munkahelyhez, nézd meg, milyen hiedelem, előfeltételezés áll mögötte! Ha a hiedelmek hátráltatónak bizonyulnak, dobd őket jó messzire!

Nem csak a korlátozó hiedelmek, hanem a tanult tehetetlenség is szállhat generációról generációra. Aki tanult tehetetlenségtől szenved, úgy érzi, nincs befolyással a saját életére, és minden erőfeszítése hiábavaló, a körülmények áldozatának tekinti magát. Aki a szüleitől is azt látta, hogy nem küzdenek önmagukért, mondván, hogy nincs hatalmuk a saját életük felett (ahogy ez részben igaz is volt a szocializmus alatt, az emberek nagy része nem dédelgetett nagy karrierterveket), maga is sokkal hajlamosabb lesz arra, hogy passzivitásba süllyedjen.

Akin a tanult tehetetlenség eluralkodik, könnyen elveszíti az életörömre és önmegvalósításra, a célok kitűzésére való képességét. Magyarországon amúgy is jellemző egy olyan negatív, pesszimista narratíva, ami mindent a politikára, a gazdasági válságra fog, és az emberekben lassan, de alattomosan kialakul a tanult tehetetlenség érzete. A kérdés az, beljebb vagy-e attól, hogy lamentálsz és panaszkodsz, és hogy valójában kitől várod a megoldást? Ha munkát keresel, ne azzal foglalkozz, hogy mekkora a munkanélküliség, hanem tudatosítsd magadban, hogy neked csak egy jó munkahelyre van szükséged!

A feladók, a táborozók és a hegymászók

Dr. Paul Stoltz amerikai pszichológus szerint az élet olyan, mint a hegymászás, ehhez pedig az emberek nagyon különbözőképpen viszonyulnak. Vannak, akik meg sem próbálják megmászni a hegyet, ők a feladók, akiknél korlátozó hiedelmek garmadáját dédelgetik, és nem urai a sorsuknak. Mások másznak egy ideig, de aztán megállnak, és már csak a táboruk megtartására, komfortossá tételére fordítanak energiákat, őket nevezzük táborozóknak.

És vannak a hegymászók, akik reálisan látják a nehézségeket, felkészülten néznek szembe velük, és le is küzdik őket. Az utóbbi csoportba tartozó embereket nevezzük a coachingban reziliensnek, akik azért is tudnak boldogulni, mert rugalmasan alkalmazkodnak a változáshoz.

Reális önkép nélkül azonban senki ne induljon hegyet mászni: fel kell tudni mérni, hogy a Kékestető vagy az Annapurna jelent megfelelő mértékű kihívást. Amellett, hogy érdemes felismerni a korlátozó hiedelmeket, nem árt tisztában lenni a képességekkel és korlátokkal sem.

Ha nem ismered a korlátaidat, és irreális elképzeléseid vannak arról, hogy holnaptól gyári munkásból pénzügyi igazgatóvá válsz, szinte biztos, hogy nagyot fogsz esni arról a bizonyos hegyről. Ahhoz, hogy sikeresebb legyél a szakmai életedben, nap mint nap meg kell küzdened a korlátozó hiedelmekkel, mire belső, pozitív meggyőződéssé tudod őket alakítani. Mindemellett folyamatosan tanulni kell, és fejleszteni a kompetenciáidat. Ez pedig nem megy egyik napról a másikra. Ha viszont kitartó vagy, igazi hegymászó lehet belőled. Határ a csillagos ég.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A Siker & Pénz rovat többi cikkéhez
Kompetenciafejlesztéshez – Akard és tudd

És ezt olvastad már?
Kerekesszékesek szállítására alkalmas riksák beszerzését is támogatják Bécsben