Öt meglepő dolog, amiért nagyon megéri sportolni

Azt tudjuk jól, hogy a sport erősíti a szívet és jó az elhízás ellen, de több olyan dologban is segít, amire talán nem is gondoltál eddig. Íme, a toplista!

Arról naponta olvashatsz, hogy a sport miért alapvető az egészség megőrzéséhez, és bár mindig születnek új kutatási eredmények, alapvetően ritkán mondanak valami meglepőt ezek a hírek. Bizony, a sport növeli az ellenálló képességet, segíthet az alvászavarok leküzdésében, jót tesz a szívnek és általában a keringésnek, és persze segít a fogyásban, amivel önmagában is sok betegséget megelőz.

Ám a sportolás egy sereg más területet is érint, amelyekről alig esik szó, pedig nem kevésbé érdekes az sem.

Összeállítottuk hát a meglepő dolgok listáját, amelyekre pozitívan hat a sport.

1. Szépíti a bőrt, feldobja a szexet

A sport egyik alapvető szerepe a szervezet vérellátásának javítása, amivel pedig a bőr is több tápanyaghoz, oxigénhez jut. Ehhez különösen a rendszeres szabadtéri edzések segítik hozzá, vagyis ha például eljársz kocogni, azzal a bőröd is egészségesebb, szebb lesz.

Ugyancsak a keringés erősítése határoz meg egy alapösszefüggést: minél edzettebb vagy, annál nagyobb a libidód, a férfiak második legfontosabb szerve (az agy után természetesen) szintén jobban működik, ha jobb a vérellátás.

A merevedési zavarok például bizonyítottan előrejelzik az infarktust.

De van lélektani hatás is, ha másképp viszonyulsz a saját testképedhez is ha edzett, egészséges vagy.

2. Késlelteti az öregedést

Kicsit sarkítva akár életelixírnek is nevezhetjük a sportot, miután javítja a vér áramlását az agyba, amivel csökkenti az agyvérzés esélyét. Lassítja a központi idegrendszer hanyatlását, tovább lesznek tehát „élesek” a reflexeid, jobb marad a mozgáskoordinációd és a memóriád. Közvetve számos testfunkcióra hat, amivel pedig meghosszabbítja az életet.

3. Önbizalmat ad

Mivel a sporttól izmosabb, formásabb leszel, az énképed is változni fog. A feszesebb bőr, a nagyobb izmok nemcsak jobb a megjelenéseden javítanak, de az önbizalmadat is növelik.

Mindezt egy pszichológiai hatás is erősíti, vagyis ha edzéseken, esetleg versenyeken korábban elérhetetlennek tűnő célokat pipálsz ki, az szintén jót tesz a magabiztosságodnak, hosszabb távon pedig

megváltozik a feladatokhoz való hozzáállásod is, céltudatosabb leszel, alaposabban tervezel, jobban beosztod az idődet és az energiáidat.

4. Elkerülöd a depressziót

Az hagyján, hogy a kutatások szerint még megfázni is kevésbé hajlamosak a rendszeresen sportolók (ha meg mégis megfáznak, hamarabb gyógyulnak meg), de mint kiderült, a szabadidőben végzett testmozgás jelentősen csökkenti a depresszió esélyét.

Még a sport intenzitása sem igen számít, tehát már egy könnyű átmozgató edzés is segíthet elkerülni a mentális zavarokat.

5. Betegségeket előz meg

Az természetes, hogy erősebb lesz tőle a szervezeted, de sportolással olyan betegségeket is megelőzhetsz, amelyeknek nincs közvetlenül közük az erőnléthez. A csontritkulásra például alapvető a sok mozgás (meg a sok kalcium), de az elhízás megelőzése egyben a rák több fajtájának kialakulását is megelőzheti.

Vagy ott van a visszér, ami nem csak csúnya, de veszélyes is lehet. Ellenben könnyű mozgással, elsősorban úszással, sétával vagy kerékpározással a lábszárban lévő izompumpákat működésre bírod.

Persze erősebb panaszok esetén mindenképpen fordulj szakorvoshoz, de ami a legfontosabb, hogy akkor se ijedj meg, ha esetleg visszér gyötörne, mert mint látod, léteznek rá gyógymódok. Sőt, a sportban az a legjobb, hogy egész problémahalmazokat előzhetsz meg vele.

Mozogj a leghétköznapibb helyzetekben is

Ne feledjük, már fél óra intenzív séta is rengeteget számít, és annak is mérhető, kimutatható eredménye van, ha gyalog mész fel a lépcsőn. Napi fél óra mozgás elég könnyen összejön, viszont kell a rendszeresség, nem elég, ha félévente egyszer a távolabbi boltba mész tejért.

Szóval ha laptopon olvasod ezt a cikket, akkor pattanj fel a székből, ha meg mobilon nézed a villamoson, szállj le két megállóval korábban, és sétálj el a célig. Talán felfedezel egy-két új dolgot a városban, és mellékesen az egészségedért is sokat teszel.

(A megjelenést támogatta a Lioton)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon