A műtárgybefektetés nemcsak a gazdagok kiváltsága, a tájékozottság viszont elengedhetetlen, hogy tudd, mit érdemes megvenni. Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója ebben is segít.

A pandémia alatt nőtt a műtárgybefektetői kedv. Miért érdemes műtárgyakba fektetni?

– A műtárgybefektetések – hasonlóan a klasszikus pénz- és tőkepiaci befektetésekhez – legtöbbször egy befektetési portfólió részei. A műtárgybefektetés során is érvényesül a rövid-közép-hosszú távú célok eléréséhez szükséges megfelelő befektetési instrumentumok összeállítása, valamint a befektetési döntés meghozatalához szükséges alábbi tényezők mérlegelése:

a) időtáv, b) hozam, c) kockázatvállalási hajlandóság, d) bizalom, e) ismertség.

A műtárgybefektetések árképzésére a gazdasági válság nincs lényeges hatással, ezért biztos menedékként tekintenek rájuk az olyan turbulens időszakokban is, mint akár egy gazdasági válság, vagy a mostani pandémiás időszak. Bár a műtárgyvásárlók és ezáltal a műtárgybefektetők hazánkban egyelőre még egy szűkebb réteget képeznek, arányuk még egy olyan évben is, mint 2020, stabil maradt. A BÁV Műtárgybefektetési index kutatásában a válaszadók közel harmada (29%) jelezte, gondolkozik műtárgyak – festmények, ékszerek, klasszikus műtárgyak, órák stb. – vásárlásán. Ez az érték még egyik előző kutatásban sem volt ilyen magas. Ha a globális aukciós piacot nézzük, akkor az artprice.com 2020-as elemzése is azt mutatja, hogy a műkereskedelmi piacot kevésbé viselte meg a tavalyi válság.

– Rengeteg szokás megváltozott tavaly, teljes iparágaknak kellett új megoldásokra áttérniük. Az önöké is ilyen?

– A korlátozó intézkedések miatt az elmúlt egy évben a műtárgypiac lehetséges értékesítési csatornái között is egyfajta átrendeződés volt megfigyelhető: a teremaukciók számának csökkenése, olykor elmaradása mellett a galériás értékesítések megnövekedtek, és az online csatornákon – online galéria, online aukció – keresztüli értékesítések kerültek előtérbe. Maga a kereslet nem csökkent. Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés, az online árverésekkel pedig egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, akik korábban nem vettek részt élő aukciókon.

Melyek a legnépszerűbb műtárgyak a befektetők körében?

– A BÁV Műtárgybefektetési index kutatása szerint a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében a legnagyobb népszerűségnek – ahogyan korábban –, úgy idén is a festmények örvendenek (53%), de szorosan mellettük vannak az ékszerbefektetések (46%). A műtárgytípusok preferencia-sorrendjében a harmadik helyen az órák (29%) állnak – népszerűségük 4%-kal ugrott meg az elmúlt évhez képest. A sorban a kerámia-, üveg- és ezüsttárgyakat, bútorokat magába foglaló egyéb műtárgyak következnek. Az órák megőrizték ugyan a helyüket a sorban, de az érdeklődés irántuk egyértelműen emelkedett.

Nemzetközi viszonylatban is a festmények iránt érdeklődnek a legtöbben (61%), a második helyen viszont az itthon még alulértékelt egyedi grafikák állnak (25%), és ezt követik az ékszer- és órabefektetések. A BÁV Zrt. 2021. április 28-án tartotta 15. Grafikai Aukcióját online árverés keretében, ahol számos tétel esetében a korábbiakban még nem tapasztalt licitemelkedés volt megfigyelhető.

Festmények közül az ún. sztárnevek továbbra is vezetnek, és közben a kortárs festmények iránt is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Bizonytalan időben a kortárs egy jó befektetés: a ma kortársa a jövő befektetése. Az ékszerek terén a nagy külföldi márkák – Tiffany, Cartier, Bulgari, Piaget, Van Cleef & Arpels – mellett a drágaköves ékszerek továbbra is nagyon keresettek.

Az órákkal szintén egy másik befektetői célcsoportot sikerült megszólítani, és azt látjuk, hogy évről évre egyre keresettebbek a nagy óramárkák különleges darabjai: Patek Philippe, Harry Winston, Rolex, Hublot, Vacheron Constantin.

Milyen alapigazságok vannak a műtárgybefektetésekkel kapcsolatban?

– A legnagyobb alapigazság, hogy aki műtárgyat vásárol, az hosszú távon gondolkodik. Ha valaki szán rá időt, hogy megismerje az alkotókat és a piacot, vagy megfelelő szakember segítségével választja ki az alkotásokat, az értékpapírokat bőven meghaladó hozamú befektetéseket is találhat a piacon, sőt, egészen kiugró profitra is szert tehet. Ráadásul közben élvezheti egy ékszer, festmény vagy műtárgy szépségét is.

Lehet-e a műtárgybefektetésnél is valamilyen hozzávetőleges hozammal kalkulálni?

– Egy műtárgy értéknövekedését rengeteg tényező befolyásolja, ezért vásárláskor mindig érdemes szakértőkhöz fordulni, akik amellett, hogy tanácsot adnak, garantálják a tárgy eredetiségét is. Az idei reprezentatív Műtárgybefektetési index felmérésünk eredményei is azt bizonyítják, hogy itthon is egyre népszerűbb ez a befektetési forma: a műtárgyakat a megkérdezettek többsége kedvező befektetési lehetőségnek tartja. A Műtárgybefektetési index során megkérdezettek 14%-a szerint a következő öt évben messze az inflációt meghaladó mértékben emelkedhet a festmények, műtárgyak ára. Sőt, a válaszadók negyede szerint a műtárgyak hozama más befektetési formánál is kedvezőbb, vagy sokkal kedvezőbb.

Tud konkrét példákat mondani?

– Készítettünk nemrég egy infografikát, amely kitűnően szemlélteti egyes műtárgyak adott idő alatt bekövetkező értéknövekedését, szembeállítva különböző eszközök vagy divatékszerek értékének csökkenésével. Érdekes eljátszani a gondolattal, amikor legközelebb meg akarjuk lepni magunkat vagy szeretteinket egy ajándékkal, hogy az elektronikai cikkek 2015-ös áruk töredékét érik jelenleg. A nagyon népszerű, ám valódi értéket nem képviselő bizsuékszerek megvásárlásakor is hatalmas értékcsökkenésre számíthatunk.

Mindeközben egy aranygyűrűnek 77 százalékkal, míg egy igen keresett Rolex Daytona arany karórának hatvan százalékkal növekedett az értéke 2015-ös vételárához képest. Az utóbbi idők egyik befutójának, Czene Bélának a rendszerváltás előtti magyar társadalmat ábrázoló festményeinek ára 260 százalékkal emelkedett.

Gorka Lívia, a magyar modern kerámia kiemelkedő alakjának szoborszerű térplasztikái 289 százalékkal növelték értéküket az elmúlt öt év során.

Persze, egy televízióvásárlásnak és egy festmény megvételének más-más célja lehet, de befektetésként csak az utóbbira érdemes tekinteni, az elmúlt évek tapasztalatai alapján pedig ebből a szemszögből is igen kedvező választás lehet a műtárgyvásárlás.

Annak is szól a műtárgypiac, akinek nincsenek milliói?

– Az egyik legnagyobb hiedelem a műtárgybefektetéssel kapcsolatban, hogy csak a gazdagok kiváltsága. A legtöbb befektetési formához komoly tőke szükséges, ezzel szemben műtárgypiacon mindenki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelő, de értékálló alkotásokat.

Ha a fentiek nyomán értékálló tárgyakat vásárolna valaki, de nem szeretne milliókat költeni, akkor erre jó alkalom a BÁV május 5-én megrendezendő 2. Online Aukciója. Az ékszerek közül a finom kidolgozású, értékes drágakövekkel díszített klasszikus darabokból választhatunk. Igazi válságálló darab a Tiffany & Co. egyik leghíresebb tervezőjének, a márciusban elhunyt Elsa Perettinek letisztult arany nyaklánca, melyre 100 ezer forintról lehet licitálni.

Ahogy az infografika is mutatja, érdemes figyelni a modern kerámiákra, ezúttal az alacsonyabb árfekvésű, neves készítők, többek között Gádor István, Gorka Géza és lánya, Gorka Lívia munkáira lehet licitálni. Befektetési szempontból a legnagyobb áremelkedést a kortárs alkotások érik el. A festmények közül ilyenek lehetnek az ipartervesek is, köztük Nádler István, akinek Firenze című akvarellje 1,2 millió forintos kikiáltási árral indul az aukción.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BÁV Zrt.

(A képek illusztrációk.)

És ezt olvastad már?
Megdőltek a napi melegrekordok szerdán, 39 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet