Mi a közös Mark Zuckerbergben, Al Pacinoban, Steve Jobsban és Coco Chanelben? Mindannyian otthagyták a főiskolát vagy egyetemet és saját útjukon érték el sikereiket.

Habár legtöbbünket folyamatosan csapkodott a családi pallos, hogy folytassunk felsőfokú tanulmányokat a kőbe vésett siker érdekében, ugyanennyien tapasztaltuk meg, hogy egy főiskolai vagy egyetemi diploma közel sem garancia a jó álláshoz. A CareerBuilder statisztikái szerint Amerikában a 2014-ben végzett főiskolai hallgatók ötvenegy százaléka olyan munkát dolgozik, amelyhez nem szükséges végzettség (nemhogy a saját releváns végzettségük). Nem azt mondjuk, hogy a továbbtanulás hülyeség, de nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van hozzá karrierje megvalósításának érdekében. Ezzel a néhány tippel az iskolapadon kívüli sikeres önmegvalósításhoz adnánk jótanácsokat.

1. Pontosan tűzd ki a céljaidat

Ha úgy döntesz, nem tanulsz tovább és önerőből építed fel a karrieredet, legyen ez életed legtudatosabb döntése. Határozd meg nagyon pontosan a céljaidat, valamint az utat, ahogy elérheted őket. Legyél kegyetlenül őszinte magaddal: jobb, ha te teszed meg ezt először mint az élet. Legyél tisztában a képességeiddel, az anyagi helyzeteddel, a jelenlegi piaccal valamint a tudással, amellyel rendelkezel és amely a kitűzött álomhoz szükséges. Vesd össze amid van és amit meg kell szerezned a céljaidhoz, majd építsd fel a következő pár éved körülbelüli karrierstratégiáját (mindig bejöhetnek váratlan szerencsék vagy szerencsétlenségek, de azért igyekezz magad tartani az alapvető terveidhez).

2. Autodidakta tanulás

Ha a Google iskolájába járunk, nem kell átlépnünk az egyetem küszöbét – otthonról is rengeteg mindent megtanulhatunk a weben elérhető számtalan oktatóanyagon keresztül. Szaklapok, könyvek, magazinok, blogok, fejlesztővideók és segédanyagok garmadái érhetőek el az interneten, hogy a saját tempód és preferenciáid szerint képezd magad.

3. Tapasztalat és portfólió

Háromszor aláhúzva. A munkaadók ugyanis az esetek túlnyomó többségében pont rászékelnek a képesítésedre, ha nincs releváns szakmai tapasztalatod és reprezentálható portfóliód. Hogyan építsd fel? Fordítsd a szabadidőd túlnyomó részét a karriered építésére, akármilyen rosszul hangzik is ez elsőre. Először jelentkezz ingyenmunkákra, de csak olyanokra, amelyek szakmailag előrébb visznek. Sajnos népszerű hazai tendencia a kizsigerelő gyakornokság, ami fél évig mézesmadzagot huzogat a jelentkezők előtt, miszerint a gyakornoki program végén munkát is kínálnak majd. Ne ess ebbe a hibába, hanem menj a saját utadon: építs ki kapcsolatokat olyanokkal, akik már a szakmában tevékenykednek, jelentkezz versenyekre és pályázatokra, készíts álmaid szakmájába vágó projekteket és kollaborálj a hasonló érdeklődésű barátaiddal. Akár vállalkozást is indíthattok, amelyre az internet remek platform: olyan oldalakon mint a Kickstarter könnyen anyagi támogatókat is szerezhetsz. A lényeg, hogy folyamatosan dokumentáld ezeket a munkákat és gyűjts referenciákat: a jövőbeli munkáltatódat sokkal jobban fogja érdekelni, mit tettél le az asztalra mint az, milyen bársonyborítású diplomát szereztél.

4. Szerezz mentorokat

Ha az elméleti továbbtanulás helyett a gyakorlati életben szeretnél karriert építeni, akkor is nagyon fontos, hogy legyenek tapasztalt tanáraid. Ezek az emberek nem iskolai oktatók, hanem olyan mentorok, akik már abban a szakmában tevékenykednek, amelyben te is szeretnél a jövőben. Találd meg őket, beszélj velük, tanulj tőlük és kövesd a tanácsaikat. Valaki hasonló éttermet nyitott mint amiről te ábrándoztál? A munkája az utazás, ami régóta a te álmod is? Harminc éve azt dolgozza, amit te is szeretnél? Megnyert egy támogatást, amit te szintén kinéztél magadnak? Kösd össze magad ezekkel az emberekkel, kommunikálj, építs kapcsolatokat és félénkség nélkül kérj jótanácsokat, segítséget a szakma profijaitól, biztos nem fogsz rosszul járni.

5. Tarts ki

Végül pedig: akármilyen buzgó is benned az önmegvalósítási vágy, bármennyire vagy ügyes és kreatív, mindig lesznek hullámvölgyek. Nem megy a vállalkozás, nem válaszolnak a jelentkezéseidre, nem nyersz meg valamit, amit szeretnél. Ilyenkor az ember hajlamos elveszíteni a motivációját, főleg a törődő ismerősök félkárörvendő villanydrótmadarai miatt, akik az én-megmondtam-hogy-tovább-kellett-volna-tanulni segítőkész károgással méginkább az ibolya alá tolják az egódat. Ezekben a próbára tevő időszakokban is tarts ki az elhatározásod mellett: nem adhatsz fel mindent, csak mert van egy rossz periódus. Ha tudatosan haladsz a céljaid felé és követed a fenti tanácsokat, akkor szerintünk ugyanannyi esélyed van arra, hogy sikeres legyél az életben, mintha továbbtanulnál.

És ezt olvastad már?
Öt dolog, amit a hátfájásról tudnunk kell
További cikkeink a témában