Fontos a tudomány! Bármi áron.

Ha a gyártókat kérdezzük, akkor minden óvszer nagyszerű, biztonságos, érzésre mintha ott sem lenne, szinte nagyobb élmény vele szeretkezni, mint nélküle. Ha a felhasználókat kérdezzük a tapasztalataikról, rögtön árnyaltabb a kép – az viszont nem életszerű, hogy a barátaink körében minifelmérést végezzünk, vagy mi magunk próbáljunk végig több mint egy tucat terméket, hogy megtaláljuk, melyik a – számunkra – legjobb.

Ezért jár nagy köszönet annak a kétszáznyolcvan önkéntesnek, akik vállalták az feladatot, hogy a gyakorlatban teszteljenek óvszereket.

A vizsgálatot a magyar Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) olasz partnere, az Altroconsumo végezte tavaly novemberben – ezért lehet ismeretlen a magyar piacon némelyik termék –, az eredményeket nemrég tette elérhetővé a TVE. A teszt kicsit komplexebb volt annál, hogy emberek szexeltek aztán jegyzeteltek: szakemberek különböző módszerekkel vizsgálták a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védelem hatékonyságát, ellenőrizték a potenciálisan káros összetevők jelenlétét, a címkék egyértelműségét, és persze fontos volt a gyakorlati teszt is.

Mind a kétszáznyolcvan önkéntes kapott egy-egy készletet, amely két vagy három óvszert és a teszt elvégzéséhez szükséges utasításokat tartalmazott. Értékelniük kellett az óvszer illatát, síkosságát és anyagát, mennyire volt könnyű kinyitni a csomagot, mennyire volt nehéz fel- és levenni az óvszert, milyen volt a „felhelyezéskori kényelem” és az aktus közbeni érzet, valamint általános ítéletet kellett mondaniuk.

Tényleg védenek

Hatékonysági vizsgálattal mérték fel, mennyire védenek az óvszerek a nem kívánt terhességtől és szexuális úton terjedő betegségektől. A hatékonyságot veszélyeztetheti a mikroszkopikus lyukak és gyenge pontok jelenléte (ezt jellemzi az anyagfolytonosság), amelyek lehetővé tehetik a spermiumok és/vagy mikroorganizmusok áthaladását, valamint a gyenge szakítószilárdság.

A latex óvszerek esetében elektromos szivárgásvizsgálatot és vízzárósági vizsgálatot is végeztek, szintetikus vizsgálatnál csak az utóbbi lehetséges.

Elektromos szivárgásvizsgálat: az óvszert egy fémrúd fölé feszítik, és intenzív elektromos mezőnek teszik ki. A gumilatex nem képes vezetni az elektromosságot, ezért az elektromosság nem érheti el a fémrudat. Ha van egy bármilyen apró lyuk, az elektromosság átjut a fémrúdra, jelezve a nyílás jelenlétét.

Vízzárósági vizsgálat: az óvszereket vízzel töltik meg, és először függőlegesen, majd vízszintesen felakasztják, ezzel egyidejűleg egy szakértő ellenőrzi, hogy a víz nem szivárog-e ki. További ellenőrzésként a szakértő kiveszi a vízzel töltött óvszert a függőhelyzetből, a végét összeköti, és egy réteg nedvszívó papírra tekeri, ügyelve arra, hogy az óvszer teljes felülete érintse a papírt. Ha a papír nedves lesz, az óvszer szivárog.

A szakítószilárdságot levegővel tesztelik: addig fújják az óvszert, amíg ki nem pukkad, az elszakadás pillanatában pedig megmérik a benne lévő levegő nyomását és térfogatát – ennek meg kell haladnia a jogszabályokban előírt minimumkövetelményeket.

A kép nem a teszten készült, ennél tudományosabb módszereket alkalmaztak

A sértetlenség és szakítószilárdság ellenőrzése mellett azt is ellenőrizték, hogy az óvszereken nincsenek-e látható hibák, jól záródnak-e az egyes óvszercsomagok, és sértetlenek-e az óvszereket tartalmazó dobozok.

A hatékonysági tesztek eredményei biztatóak, minden esetben a lehető legmagasabb értéket kapták a termékek. Sem az elektromos, sem a vízvizsgálat nem mutatott ki mikroszkopikus lyukakat, és minden óvszer elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy ne kelljen szakadás miatt aggódni.

A csomagolás és a dobozok ellenőrzése során nem merült fel probléma. A laboratórium ítélete tehát egyértelmű: a jelenlegi európai szabályozásnak van értelme, és biztosítja, hogy az óvszerek által biztosított védelemre számítani lehessen (legalábbis a vizsgált termékek esetében).

Potenciálisan káros anyagok

Mivel az óvszerek orvostechnikai eszközök, a gyártók nem kötelesek feltüntetni az összetevőket a csomagoláson. A természetes gumilatex óvszerek gyártóinak csak azt kell megemlíteniük, hogy termékük latexet tartalmaz, míg a szintetikus óvszerek gyártóinak fel kell tüntetniük a szintetikus anyag típusát (pl. poliuretán, poliizoprén). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvszerekre vonatkozó irányelveit követve laborban ellenőrizték, nem tartalmaznak-e potenciálisan veszélyes összetevőket káros koncentrációban. A vizsgált anyagok között voltak lágyítószerek, fenolok, N-nitrózaminok és parabének.

Bár tíz mintában, nyomokban lágyítószereket és fenolokat találtak, ezek mennyisége jóval a biztonsági határértékek alatt volt, így nem károsítják az emberi egészséget. A Control Finissimo Original, Fair Squared Original, Skyn Elite és Skyn Original óvszerekben a vizsgálat nitrózaminokat is kimutatott, melyek lehetséges rákkeltő anyagok, azonban ismét nagyon kicsi volt a mennyiség, ami nem jelent kockázatot a felhasználóra nézve.

Információellenőrzés

A kötelező címkézésen kívül ellenőriztek minden olyan, nem kötelezőnek tekintett információt, amely a választást befolyásolhatja, vagy egyszerűen csak hasznos lehet a fogyasztó számára. Az olyan szlogenekért, mint például a „bőrgyógyászatilag tesztelt” pontot vontak le, mert a fogyasztók számára a biztonság hamis képzetét kelti, az „elektronikusan tesztelt” pedig a látszat ellenére nem jelent hozzáadott értéket, mivel ez jogszabályi előírás.

Jók az eredmények

A tizenöt vizsgált óvszer közül a leggyengébben teljesítő kettő is 79%-os eredményt produkált, tehát elmondható, hogy a hivatalosan, boltban kapható óvszerek között igazán rossz, az egészségügyi hatérték fölötti mennyiségben káros anyagot tartalmazó, vagy kisebb biztonsági fokozatú nincs. A sorrend:

 • Control Nature (87%)
 • Akuel Zero (87%)
 • Durex Jeans (87%)
 • Durex Real Feel (86%)
 • Akuel Play (86%)
 • Control Finissimo Original (86%)
 • Durex Invisible (86%)
 • Lidl/Mondos Classic (85%)
 • Coop Fallo protetto! Classic (84%)
 • Fair Squared Original (84%)
 • Primex Infinity (83%)
 • Durex Settebello Classico (83%)
 • Skyn Elite (82%)
 • Primex Pianificazione Familiare (79%)
 • Skyn Original (79%)

A részletes eredmények a TVE oldalán olvashatók.

Ez is érdekelhet:

Íme az óvszeres kísérlet, amiről nem akartál tudni

Ugyanis a konklúziója körülbelül annyira praktikus, mint észak-koreai úton a traffipax.

Itt a tudományos magyarázat, miért nem szeretsz óvszert húzni

Valójában ezért nem szeretsz "zokniban bulizni".

Feltalálták az uniszex óvszert, amit nők és férfiak is viselhetnek

„Ha egyszer felveszed, észre sem veszed, hogy ott van” – ez állítólag mindkét nem esetében igaz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés