Vannak utcák, ahol kilencven százalékkal csökkent a zajszennyezés.

Az esemény örömteli – csak az apropója nem. Természetesen ennek is a koronavírushoz van köze: március 17-én kijárási korlátozásokat rendeltek el Franciaországban. Azóta „szokatlan csendet" jegyezett fel a párizsi és a külvárosaiban lévő mintegy százötven zajmegfigyelő állomás.

Az üres Trocadéro tér Párizsban, 2020. március 28-án

Különösen szembeötlő a zajcsökkenés a Charles de Gaulle és az Orly nemzetközi repülőterek térségében, mivel a legtöbb légi járatot leállították. Ugyanez figyelhető meg az autópályák mentén és az éjszakai klubokkal teli körzetekben, ahol a szórakozóhelyek kénytelenek voltak lehúzni a redőnyt.

A zajszennyezést a térségben mérő ügynökség, a Bruitparif megjegyezte, hogy "erős zuhanást mértek az emberi tevékenység okozta zajszennyezésben, amit a közúti, a légi és a vasúti közlekedés drasztikus csökkenése, az építkezése leállítása, a szórakozóhelyek bezárása és számos emberi tevékenység beszüntetése okozott Európa egyik legsűrűbben lakott városában.”

A közúti, légi és vasúti forgalomhoz kapcsolódó zaj a sűrű Île-de-France régióban. Bal oldalon a szokásos helyzet, jobb oldalon a jelenlegi (Forrás: Bruitparif)

A térképek szerint Párizs központjában a zajszint jelenleg akkora, mint általában egy külvárosi parkos térségben. Egyes utcákon egy hét alatt kilencven százalékkal csökkent a zajszennyezés. Egyetlen hang van, amelyet a párizsiak egyre többször hallanak manapság: a madarak éneke.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Bruitparif, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hamarosan nem lehet téli olimpiákat rendezni az időjárás miatt