Örök dilemma, hogy is álljunk a napszemüveg-vásárláshoz, ha ránk köszönt a szezon.

Vegyünk valami olcsó, benzinkutas egyszezonos darabot, amit nem sajnálunk, ha elveszítünk, amit nem tokban tartunk, amit ha lenyúlnak a strandon tőlünk, vagy farzsebben felejtve ráülünk és tönkretesszük, nem fogunk sajnálni, persze azért legyen vagány, nézzünk ki benne dögösen, és ne is vakuljunk meg benne?

Vagy kezeljük a kérdést egy teljesen más polcon, és nézzük onnan a dolgokat, hogy az év jelentős részében ez a valami a fejünkön lesz, a testünknek azon a részén, amit a környezetünk is a leggyakrabban néz, ezáltal a napszemüveg az egyik legfontosabb dolog, ami díszíti a fejünket, amivel a stílushoz való viszonyunkat mutatjuk be.

Az vagy, amit viselsz, tartja egy mondás, márpedig ezek alapján

semmiképp nem kellene csúnya, béna és egészségtelen napszemüvegeket hordani. 

Igen, a másik fontos kérdés, amellett, hogy nézzünk ki benne lehetőleg visszautasíthatatlanul dögösen, hogy a benne lévő lencse, amelyen át az év jelentős részében nézzük a világot, lehetőleg ne tegye tönkre a szemünket, és megfelelő minőségben szűrje a fényt.

Röviden, tömören: nézzen ki jól (rajtunk), és legyen jó a lencséje.

Fontos lehet tehát egy harmonikus szint belövése, a nap végén a jó ár/érték arányú döntés lesz a legboldogabb állapot. Sem a gagyi, sem pedig a túlféltett és túlköltött szemüveg nem lesz boldogító...

De mitől jó egy lencse?

Sok mindenen múlik egy napszemüveg ára, nyilván nemcsak a felhasznált anyagok minőségén, hanem a felépített márkák presztízsén is, de azért

az igazán olcsó daraboktól érdemes távol tartanunk magunkat,

mert ott se a márkáért, se az anyagért nem fizetünk, és a termék valamiért még így is pénzt hoz a kereskedőnek/gyártónak. Szóval ezt nem is ragoznánk tovább, csodákat pár száz, vagy egy-két ezer forintos napgépektől ne várjunk.

Egy lencse akkor jó, ha megvédi a szemünket a káros fénysugaraktól. A káros fénysugarak pedig azok a tükröződő felületekről visszacsapódó fénysugarak, amelyek polarizáltakká válnak, vízszintes irányban rezegnek, és így bejutva a szemünkbe igazán káros hatásokat érnek el.

Ennek az elkerülésére fejlesztette ki a Polaroid gyártó annak idején a polarizált lencséket, aminek az eredménye, legfőbb tulajdonsága az, hogy csak a függőleges irányú fénynyalábot engedi be a lencse,

amit egy vékony, filmszerű réteggel vonnak be, szulfát alapú egyéb kémiai anyagok és mikroszkopikus kristályok segítségével érik el a kívánt hatást. Ez a technológia kiszűri a vakító sugarakat, csökken az irritáció.

Ezt a technológiát a Polaroid 1929-ben szabadalmaztatta, ha érdekel ennek a rövid története, érdemes rászánni két percet:

A szezonhoz közeledve különösen ajánlottak tehát az ilyen lencsék vízi sportokhoz, de általánosan minden sporthoz, szintén fontos terület az autóvezetés is, ugyanakkor télen is meglehetősen nagy szolgálatot tesz a téli sportok vakító pillanatai során. Javul tőle a látásunk is, élesebbek lesznek a kontrasztok, és emellett ugye védelmet nyújt az UV-A és UV-B sugarak ellen.

Mitől jó egy forma?

Ahány fej, annyi forma, mondhatnánk viccesen, de ez igaz is. A legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat benne, hiszen ez nagyrészt ízlés dolga, de annyiban azért érdemes a műszaki alapokra támaszkodni, hogy lehetőleg a lencse mérete legyen elég nagy ahhoz, hogy a sugarak ne tudják kikerülni, és ne találjanak utat a szemünkbe közvetlenül. Ha segítségre lenne szükséged abban, hogy milyen forma illik a te fejedre, érdemes ezt átpörgetned, mert azért a geometriai alapvetések igazak, hogy milyen formához milyen fazon illik.

Az eOptika egyébként rengeteg hasznos rövid videóval tud segíteni a választásban, amellett, hogy többezres kínálatukból tudsz válogatni, ezen a csatornán olyan kérdésekre is megtalálod a választ, ami majd csak holnap fog ezzel kapcsolatban eszedbe jutni.

Mitől működik az egész sztori, melyik lesz az én napszemüvegem?

A teljes kép akkor áll össze, ha a megfelelő lencsével szerelt, egészségügyi szempontoknak megfelelő, fejformádhoz legjobban idomuló terméket sikerül levenni a polcról, ami még a pénztárcád mélységével is közös metszetben van, és ár/érték arányban is áldásodat tudod adni majd rá.

Az eOptika.hu többezres napszemüveg-kínálatából a Polaroid szemüvegek kifejezetten a jó ár/érték arányú termékek közé tartoznak (már 10 000 Ft alatt is vannak termékek, és megállnak 30 000 Ft körül, pláne, hogy gyakran vannak akcióik), ideális és racionális választás lehet, és elég széles a paletta, érdemes körbenézni itt a szezon beköszöntével, hogy a végén ne valami nyaralóhelyen, egy matracos és egy fagyis között kiállított, bizonytalan minőségű nepperszajré kerüljön a szemedre, ami még árt is...

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az eOptika.hu

(Fotó: eOptika, Polaroid, Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés