Neked is van egy idegesítő haverod, aki kéthavonta új hobbiba kezd, és megveszi hozzá a legjobb felszerelést? Hát, fotós téren – ha a pénz nem számít – gyakran ez a helyzet: megveszik a totál laikusok is a méregdrága gépet a jobb végeredmény reményében. Jogosan?

Mert ugye nem a ruha teszi az embert – és nem a profi felszerelés az igazi fotóst. A Mango Street fotósai is ezt akarták bebizonyítani: 2 fotósuk egy totál alapkategóriásnak számító géppel vágott neki egy divatanyagnak, szemben egy ismerősükkel, aki ugyan nem fotós, de úgy másfél millió forint értékű felszerelést fogott a kezében.

A két profi fotós egy Canon Rebel T3i-vel és alsó kategóriás objektívekkel (egy 18-55 mm-es és egy fix 40 mm-es f / 2.8-as objektívvel) fotózott, a barátjuk pedig egy Canon 5D Mark IV-gyel, és egy Canon 35mm f / 1.4L II objektívvel.

És most jönne az a végeredmény, hogy ég és föld a két sorozat, de valójában alig-alig van különbség, sőt, az amatőrként fotózott anyag kompozícióban (az ülő, nevetős képre gondolunk) simán felveszi a versenyt a profik által készített képekkel. A helyzetet az is árnyalta, hogy a körülmények meglehetősen kedveztek egy amatőr fotósnak is: adott volt egy profi modell, és egy hatalmas üvegfelület, amin keresztül ömlött be a fény – így nem nagy kunszt pár éles képet elkészíteni.

De mutatjuk a fotókat, hogy te is eldönthesd, melyik a jobb:

Rachel (Profi, amatőr felszereléssel)

Daniel (Profi, szintén amatőr cuccal)

Justin (Amatőr, profi felszereléssel)

Szóval, ez a kísérlet nálunk nem ütött akkorát, és a konklúzió kb. annyi, hogy ugyan időigényesebb, de hosszú távon jelentősen olcsóbb, ha megtanulsz jól fotózni. Viszont, ha a pénz nem számít, vedd meg bátran a drága cuccot, és tényleg jó fotókat készíthetsz.

(via PetaPixel)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés