A Szigeten vitte tökélyre a fenntartható fesztiválépítészetet a Hello Wood.

Az innovatív fenntarthatósági megoldások gyakran a legkézenfekvőbb ötletekből születnek – így történt a Sziget Colosseum stage esetében is, amelynek első típusa 2012-ben épült meg, raklapokból.

A Hello Wood építészeit az ókori amfiteátrumokat idéző Colosseum újraépítésére a Sziget területén heverő rakománylapok inspirálták, amelyet nem kell kidobni vagy tárolni bontás után, hanem eredeti funkciójukban újra használhatóak.

A kísérlettel szinte új kategóriáját teremtett a fesztiválhelyszíneken, hiszen jól használható, látványos építészeti mű, egy önálló teret alkotó műalkotás jött létre – valami egészen más, mint amit az elsősorban funkcionális színpad szerkezetektől vagy fesztivál sátraktól megszoktunk.

A mára ikonikussá vált Colosseum az underground elektronikus zene népszerűségének növekedésével fejlődött egyre fontosabb, különlegesebb és nagyobb helyszínné. 2022-ben, a Covid után visszatérő Szigeten már egy, a koncepciójában megújított, az eddigieknél is látványosabb és grandiózusabb építészeti alkotás készült el hatalmas gladiátor fejjel kiegészítve, amely funkcióját tekintve a dj pultot emelte ki a szerkezetből. Az 1000 négyzetméternél is nagyobb belső arénában több mint 3000 fesztiválozó táncolhatott egyszerre olyan világhírű techno és house dj-k zenéjére, mint Ben Klock, Honey Dijon, John Talabot vagy Nina Kraviz.

Az elektronikus zene gépiességéhez illeszkedő indusztriális épületkaraktert a felhasznált ipari anyagok teremtették meg.

A gladiátor sisakját acél trapézlemezek alkották, a raklaptornyokat nyers acélszelvények és kamion spaniferek stabilizálták, a gigantikus pillérek közé fémes fényű, alumínium háló került.

A fémháló esztétikai és praktikus szerepet is betöltött; fontos volt, hogy kívülről engedje a belátást, ne takarja el a látványos gladiátor fej előtt táncoló tömegeket, és a belső tér hívogató legyen, ugyanakkor az éjszakai világításban megcsillanva és acélos fényűvé válva megteremtse a tér zártabb, otthonosabb hangulatát.

A fenntarthatóságra fókuszálva a Colosseum építőanyagainak nagy része továbbra is újrahasznosított vagy újrahasznosítható volt.

A kivitelezést is végző Hello Wood bérelte az épület megvalósításához szükséges 4400 darab raklapot, amelyeket a szerkezet bontása után eredeti funkciójában értékesíteni tud a gyártó.

Az egymásra helyezett raklapokból kialakított pillérek a kilencméteres magasságot is elérték, ezt a maximális magasságot a szabvány raklapok terhelhetősége határozta meg, ezáltal nemcsak rácsos struktúrájukkal, de teherbíró képességükkel is alakították a dizájnt. A raklap pillérek által közrezárt körívben két bár, a színpad, a backstage és egy VIP zóna is helyett kapott. A szerkezet felépítése logisztikai bravúrt jelentett, hiszen mindössze három hét állt rendelkezésre a kivitelezésre, és másfél hét a bontásra.

A 2022-es Colosseum felveszi a versenyt az egyre látványosabbá váló színpadképekkel, ugyanakkor a fesztiválokon szokatlan módon egyedi, semmihez sem hasonlítható építészeti teret alkot, amely izgalmasan megvilágított, modern kori amfiteátrumként még tovább fokozza a zenei élményt.

A csapat

Tervezés és generálkivitelezés: Hello Wood Zrt.
Kreatív board: Huszár András, Pozsár Péter, Ráday Dávid, Tóth Krisztián
Felelős tervező: Szelecsényi Balázs
Építész munkatárs: Gerges Máté, Komesz-Kasza Ilona
Statika: Madaras Koppány, Madaras Botond
Tűzvédelem: Dr. Takács Lajos Gábor
Projektmenedzsment: Bozsik Tamás
Beszerzés: Mayer Richárd

(Forrás: Hello Wood, fotó: Danyi Balázs)

Ez is érdekelhet:

A letölthető raklapház filléres megoldást kínál a lakhatási gondokra

Gyorsan és szuperolcsón összerakható egy hétvégi ház, csak száz raklap és 75 dollár kell hozzá – ennyiért kínál ugyanis letölthető raklapház-tervrajzokat egy amerikai építésziroda.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában