Három percnyi rossz hír tönkrevághatja az egész napodat, a reggeli rutinból tehát mindenképp ki kell iktatni a képernyőidőt. De mi az, amit viszont jó beiktatni?

A reggeli rutin az egész napodat meghatározza, érdemes tehát jól kitalálni és személyre szabni. Shadé Zahrai karrier tanácsadó szerint a reggel egyenesen arról dönt, hogy sikeres lesz-e a napunk vagy elszabotálja az agy – jó hír, hogy az agy reggel még rugalmas, alakítható.

Ilyenkor a legnagyobb hiba mobilt nézni, mert az riasztást ad az agynak, főleg ha negatív híreket kapunk. Sean Ankara kutatása szerint

ha valaki reggel három percig rossz hírekkel találkozik, az az egész napját tönkreteheti: ideges lesz, és felerősödnek a személyes szorongásai.

Egy másik tanulmány (Anchor & Gielan, 2015) szerint akik reggel három percnyi negatív hírt néztek, azok 27 százalékkal nagyobb valószínűséggel érezték magukat boldogtalannak vagy mondták a napjukat lehangolónak hat-nyolc órával később.

Ezzel szemben Zahrai szerint a nap első húsz percében ráhangolódhatunk a sikeres folytatásra, és mondott néhány módszert is, amit a csúcsteljesítményt nyújtók alkalmaznak:

  • Testmozgás - A fizikai aktivitás tudományosan bizonyítottan fokozza az endorfinszintet és csökkenti a kortizolszintet (Zhang & Chen, 2019).
  • Meditáció, mindfulness vagy ima - Pozitív hatással vannak a fizikai és mentális egészségre (Tang et al., 2015).
  • Motiváló önbeszéd vagy vizualizáció - Fokozza a teljesítményt, javítja a hangulatot (Tod et al., 2011).
  • Hálát adni valamiért - Növeli a dopamin- és szerotoninszintet, ami fokozza a hangulatot (Wood et al., 2010).

Ezek szerint tehát nem az a fontos, hogy hánykor kelsz, és mennyi mindent csinálsz, hanem az, hogy ne egyből képernyőidővel indítsd a napot, helyette legyen benne valamilyen pozitívum.

Neked van már saját módszered? Ha van, ha nincs, érdemes megnézned, milyen néhány híresség reggeli rutinja:

Így néz ki 8 milliárdos reggeli rutinja

Érdemes megnézni, hogyan is csinálják azok, akik birodalmakat építettek maguk köré.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés