Ez az első pár Nike-cipő, amelyet kifejezetten minden idők legjobb kosárlabdázójának terveztek.

Ez a Jordan-csuka rekordáron, 1,47 millió dollárért, vagyis 473 250 000 forintért kelt el a Sotheby's aukciós ház vasárnapi árverésén az NBC televízió szerint, írja az MTI.

A kosárlegenda az NBA 1984-es idényében, újoncévének ötödik meccsén viselte először a piros-fehér lépőt, amelyet kifejezetten az ő kívánságait figyelembe véve terveztek meg.

(Fotó: Sotheby)

Mivel a cipő színösszeállítása nem felelt meg az NBA akkori szabályozásának, Jordant minden egyes alkalommal, amikor viselte, több ezer dollárra büntették – persze ennek mértéke eltörpült amellett, amekkora hírverést kapott emiatt a cipő. A játékos nem is cserélte le a modellt, amelyet később Air Jordannek kereszteltek el, és ezen a néven lett világhírű.

A profi ligából 2003-ban visszavonult kétszeres olimpiai aranyérmest (1984, 1992) és hatszoros NBA-bajnokot ötször választották az NBA legértékesebb játékosának, emellett 14 alkalommal szerepelt az All-Star mérkőzéseken. Jordan meccsenként 30,1 pontot átlagolt, 6,2 lepattanót szerzett és 5,3 gólpasszt adott pályafutása során.

Több mint 297 millió forintért árulnak egy 1985-ös, soha nem hordott Air Jordant

Sajnos csak az Egyesült Államokon belül küldi az eladó.

Az egyik leghíresebb kosárlabdameccs ihlette a megújult Air Jordant

Év végén jön a némiképp újragondolt és ráncfelvarrott Air Jordan 12 Reverse Flu Game.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában