Borászat épül a reptéren Toszkánában, ehhez képest már sokadlagos, hogy bővül az utasforgalom.

Bemutatta a firenzei Amerigo Vespucci Repülőtér új nemzetközi termináljának látványterveit a Rafael Viñoly Architects. A munka befejezése után a bővített repülőtér évente 5,9 millió utast fogad majd.

A terv egyik különlegessége a toszkánai borkultúrára utaló 7,6 hektáros szőlőültetvény a terminál tetején.

A kivitelezés első szakaszát 2026-ban, a másodikat 2035-ben tervezik befejezni.

Az új, 50 ezer négyzetméteres terminált multimodális közlekedési csomópontok kötik majd össze a várossal, többek között egy villamospályarendszer. A meglévő repülőtéri kifutópályát 90 fokkal elfordítják, hogy meghosszabbíthassák azt. Újszerű lesz a megszokotthoz képest a forgalomszervezés is: az érkezési és indulási oldalt egyetlen, nagyméretű közös térben helyezik el az új terminál központjában.

A tetőre telepített ültetvény 38 termő szőlősora közé hosszanti irányú, egymásba nyíló tetőablakokat terveztek, hogy jusson természetes fény az épületbe.

A szőlőültetvényeket a régióból toborzott borászok művelik majd, az így nyert bort pedig a tető alatt található, speciálisan erre a célra kialakított pincékben készítik és érlelik.

Ez a zöldtető egyben hozzájárul a tervezők által megcélzott LEED Platinum fenntarthatósági minősítéshez.

A merész terveiről ismert uruguayi-amerikai Rafael Viñoly tavaly hunyt el, 78 éves korában, az irodát a fia, Román viszi tovább.

(Forrás: ArchDaily, látványtervek: Rafael Viñoly Architects)

Ez is érdekelhet:

Ez a reptér olyan, hogy először azt hittük, csak egy mém

Egy vékony aszfaltcsík 50 méterre az óceántól: ez vezet el az Azori-szigetek legkisebb településéhez.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

További cikkeink a témában
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Hirdetés