Ezek az órák nem fognak annyiba kerülni, mint az autód, de legalább olyan jól fognak kinézni a csuklódon, mint a real deal. Ígérjük, csak kicsit kell majd a hasonlósághoz hunyorítani!

Ahogy azt a 10óra10 antikóra-szaküzlet tulajdonosa is elmondta: a Rolexek az elmúlt években befektetési eszközzé váltak, a svájci márka órái boltból megvehetetlenek, a kiskereskedelmi árak pedig nevetségesen magasra emelkedtek.

„Új órákat venni nem gyűjtés, csak vásárlás számomra”

Íme, a Csukló Szpotting sorozatának legújabb, szakértői része.

A Rolex órái remek minőségű termékek, időtálló a dizájnjuk és elképesztő örökség jár hozzájuk, de összességében mégiscsak tömeggyártott termékek.

Ennek ellenére a Rolex szürkepiacos árai elkezdtek átcsúszni a felső kategóriába. Egy egyszerű, hárommutatós alapmodellért többet kell fizetni, mint egy komplikált Jaeger LeCoultre Master Controlért, ami minden szempontból érdekesebb óra, mint egy egyszerű Oyster Perpetual.

A Rolex órái az elmút majdnem száz évben ikonikussá váltak, meghatározták az egész óraipar irányát. Épp ezért rengeteg elérhető árú alternatíva létezik, amelyek sokkal olcsóbbak, mint a Rolex modelljei, de legalább olyan jól mutatnak a csuklón. A továbbiakban négy klasszikus Rolex-dizájn megfelelőit mutatjuk meg. Fontos szabály, hogy utánzatokat és 1:1 másolatokat nem tartalmaz a listánk.

Submariner

Ár: ∼6 000 000 Ft

Alternatívák

Az Oris Diver 65 az egyik legnépszerűbb Submariner-alternatíva, a svájci márka búvárja a nagy, kör alakú, mesterséges patinával ellátott indexeivel remekül hozza a vintázs-Rolex életérzést. Az óra átmérője 42 milliméter, ami a mai sztenderdek szerint közepes méretnek számít. A csat felé agresszíven keskenyedő szíj kiemeli az óra fejrészét. A 100 méteres vízállósság miatt csak asztali búvár, de tegyük a szívünkre a kezünket: nem is nagyon használnánk soha merülésre.

Ár: ∼600 000 Ft

A legendás Seiko búvárok közül talán a Sumo hasonlít legjobban egy Submarinerre, a nagy, 45 milliméteres tok ellenére remekül öleli körbe a közepes méretű csuklókat is, köszönhetően a szépen illeszkedő tokfüleknek. A Sumo úgy tudja helyettesíteni a Submarinert, hogy közben igazi, hamisítatlan Seiko marad.

Ár: ∼290 000 Ft (használtan lényegesen olcsóbban is meg lehet szerezni, érdemes a korábbi generációkat is nézni, azok is remek fogások)

GMT Master

Ár: ∼11 000 000 Ft

Alternatívák

Ha a GMT Masterhez stílusban és funkcióban hasonló órákat keresünk, érdemes a microbrand órák felé fordulnunk. Ezek az órák rendszerint új vagy régen működő, de aztán csődbe ment, majd feltámasztott márkákhoz tartoznak. Az előbbi kategóriába tartozik a Baltic, amely remek, jól kinéző modelleket kínál elérhető áron. A Baltic Aquascaphe GMT a vékony, úgynevezett pepsi lünettájával remek választás lehet, pláne, ha szeretjük a vintázs Rolex Pepsi dizájnját. A klasszikus, 39 milliméteres méretével majdnem minden csuklón jól mutat, eredetileg gumiszíjjal érkezik, de választhatunk hozzá bőrszíjat is.

Ár: ∼420 000 Ft

A Yema egy régi, francia márka, amelyet az elmúlt években élesztettek újjá. A brand azóta saját, házon belül készült szerkezeteket is kidolgozott, egy ilyen GMT-modullal rendelkező szerkezet ketyeg a Yema Superman Worldtime GMT-ben is. A nagy, mesterséges patinával ellátott indexek a régi maxi számlapos Submarinereket juttatja az emberek eszébe, a halvány lünetta pedig tovább erősíti az antik életérzést. A specifikációk terén közel sem vintázs ez az óra, a 300 méteres vízállóságával majdnem igazi búvárnak mondható.

Ár: ∼475 000 Ft

Daytona

Ár: ∼18 000 000 Ft

Alternatívák

Bár sem tokformában, sem a szíjat tekintve nem hasonlít a fehér Rolex Daytonára ez a Hamilton, de azért gyönyörűen érződik rajta a vintázs Paul Newman Daytona-hatás. A viszonylag komoly, 100 méteres vízállósság nagy fegyvertény, pláne, hogy a pump típusú chronogombok nem menetesek, arról már nem is beszélve, hogy a H38416111 referenciaszámú karóra 60 órás járástartaléka kifejezetten szép teljesítmény az extra chronographfunkciók mellett.

 

Ennek az órának Seiko SSC813 a becsületes neve, de mindenki csak Seiko Daytonaként fog rá hivatkozni az elkövetkező években. A Seiko tavaly év végén jött ki ezzel a solar, vagyis fényenergiával működő, kvarc szerkezetes chronóval, de nagyon gyorsan az emberek kedvencévé vált. Majdnem lemásolja a Rolex pandát, de szerencsére csak majdnem. A 100 méteres vízállósság itt is megvan, a solar szerkezetnek köszönhetően pedig semmit nem kell csinálni vele, csak hordani.

Ár: ∼250 000 Ft

Oyster Perpetual

Ár: ∼5 000 000 – 11 000 000 Ft

Alternatívák

A Tissot Gentleman a PRX mellett az elmúlt évek legnépszerűbb Tissot modellje. A belépő kategóriájú svájci márka magasra teszi a lécet a Gentlemannel, remek specifikációk, gyönyörű és minden alkalomhoz illő dizájn jellemzi. Érdemes kiemelni a 80 órás járástartalékot biztosító szerkezetet, ami egyedülállóan soknak számít ebben az árkategóriában (és nem mellesleg a magasabb kategóriákban is). A fényesre polírozott középső szemek miatt érdemes vigyázni a szíjra, de az óra remekül mutat egy bőrszíjon is.

Ár: ∼310 000 Ft

A Rolex 2020-ban kiadott egy csomó új, érdekes színű Oyster Perpetualt, az új modelleknek végül hatalmas sikerük lett. A számlapok színe sokszor súlyos milliókat jelent a szürkepiacon, a legkedveltebb és legkeresettebb a Tiffany-kék verzió lett, ami brutális árakon forog a Chrono24-en. A Traska nevű microbrand egy sokkal szebb, mentaszínű Commuter-variánsa a fent látható Tiffany Rolex árának finoman szólva is csak a töredékébe kerül. A Traska Commuterből csak 36 milliméteres verzió létezik, ezért a nagyobb csuklókon nem mutat olyan jól, mint mondjuk az OP 41-es, ezenkívül szinte tökéletesen hozza a laza, bohókás életérzést.

Ár: ∼180 000 Ft

(Kiemelt kép: Rolex)

Ez is érdekelhet:

Mutatunk egy tucatnyi remek női karórát, ha már ilyen vészesen közeleg a Valentin-nap

Mindenféle árkategóriában ajánlunk, még ahhoz sincs késő, hogy megrendeld őket!

„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”

Interjú Szijjártó István vésnökkel, aki a Maurice Lacroix Aikon Urban Tribe limitált kiadásának egyedi mintáit álmodta meg.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában