Annak ellenére, hogy az ország a szemétmaffia Eldorádója.

Nagy-Britanniából importált, „használt elektronikának” feltüntetett, valójában veszélyes hulladékot tartalmazó konténert találtak egy razzia során a konstancai kikötőben. A parti őrséggel közösen végzett rajtaütés során több tucatnyi elektromos és elektronikus hulladékként összegyűjtött, kidobott háztartási gépet – hűtőszekrényeket, mosógépet, televíziókészüléket, mikrohullámú sütőt – fedeztek fel egy Vrancea megyei cég által importált konténerben.

Romániában a határrendészet szinte napi rendszerességgel számol be arról, hogy veszélyes hulladékot tartalmazó szállítmányokat leplezett le a határátkelőkön vagy a tengeri kikötőkben, amelyeket a rakomány jellegéről hamis fuvarlevelet kiállító román cégek importálnak.

„Románia sosem lesz Európa szemétdombja” – fogadkozott csütörtökön Octavian Berceanu, a román környezetvédelmi őrség vezetője. A razzia után tartott sajtóértekezleten azt mondta: az üzletszerű környezetszennyezés, a "szemétmaffia" megfékezéséhez a szankciók szigorítására van szükség. Példaként azt hozta fel, hogy

míg Nyugat-Európában bűncselekménynek minősül egy illegális szemétlerakat létrehozása vagy egy teherautónyi hulladék elégetése, addig Romániában ez csak kihágás,

ráadásul legtöbbször olyan – sokszor személyazonossági igazolvánnyal sem rendelkező – elkövetőket érnek tetten, akiken a kiszabott büntetéseket be sem tudják hajtani.

A főfelügyelő szerint az illegális hulladékimport azonnali nyereség a szemétmaffia számára, hiszen Romániában legfeljebb tizedannyiba kerül a hulladék semlegesítése, mint nyugaton.

„És az még a jobbik eset, ha az importált hulladék egy szabványos hulladéktárolóba kerül, és nem a mezőn végzi, rögtön ott, a határ közelében” – részletezte Berceanu. A kikötői razzián jelen lévő Teodor Nita, a konstancai táblabíróság ügyésze azt állította: Románia a szemétmaffia valóságos Eldorádója, és menthetetlenül a földrész szemétdombjává válik, ha nem számolja fel a környezetvédelmi törvény kiskapuit, a jogszabály ugyanis szerinte "olyan lyukacsos, mint a sajt".

A vádhatóság képviselője szerint

a környezetvédelmi őrség nem rendelkezik sem megfelelő műszaki eszközökkel, sem megfelelő törvényi felhatalmazással ahhoz, hogy hatékonyan felléphessen a környezeti bűncselekmények elkövetői ellen.

„A környezetvédelmi őrségnek a román állam erejét megjelenítő hatáskörökkel kellene rendelkeznie. Most viszont csak úgy tehet büntetőjogi feljelentést, mint akármelyik sértett, és nem kezdeményezhet eljárást, mint egy bűncselekményt észlelő hatóság. A főfelügyelőt is egyszerűen el lehet zavarni, mert a törvény nem pontosítja, hogy mit és hogyan ellenőrizhet.

Hát mit oldottunk meg azzal, ha a katonákat fegyvertelenül, konzervnyitóval küldjük a háborúba?”

– kérdezte az ügyész.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Konkrétan betiltja a dohányzást Új-Zéland
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!