És a csomagolóanyagok betétdíjas rendszerét.

Romániában zöld rendszámtáblával látják el a környezetbarát autókat, és bevezetik a visszaváltható csomagolások betétdíjas rendszerét – döntött a bukaresti kormány.

Bukarest, egyelőre zöld rendszámú autók nélkül

A zöld rendszámokról szóló kezdeményezést a belügyminisztériummal közösen dolgozta ki a környezetvédelmi szaktárca. „Ez a rendszer egyfajta zöld útlevélként fog működni a településeken, különböző előnyökhöz juttatva majd a személygépkocsik tulajdonosait” – idézte Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevele. A környezetbarát autók rendszáma fehér alapon zöld betűk és számok kombinációi lesznek, így sokkal egyszerűbb lesz megkülönböztetni őket, és előnyökhöz juttatni az autók tulajdonosait a fővárosban és más nagyvárosokban, legyen szó adózásról, parkolásról, vagy akár bizonyos zónákba való behajtásról.

„A legtöbb városban bizonyos zónákban korlátozni kell a szennyező gépjárművek behajtási jogát, annak érdekében, hogy a levegő minősége javuljon, és csökkentsük a forgalmat”

– mondta a miniszter. Tánczos Barna a csomagolóanyagok betétdíjas rendszerét bevezető kormányhatározat elfogadásáról is beszámolt. Ez a tervek szerint jövő év október elsején lép életbe:

a gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumíniumdobozokat.

A betétdíjas rendszer a belföldön gyártott és az importált termékek csomagolóanyagaira egyaránt kiterjed. A betétdíj Romániában egységesen 50 bani (kb. 36 forint) lesz: ennyit kell a fogyasztónak a termék árán kívül fizetnie, amikor olyan terméket vásárol, amelyet elsődleges csomagolóanyagban forgalmaznak. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor a gyűjtőpontoknál leadják a visszaváltható csomagolásokat. A rendszer költségeit alapvetően azok a gyártók fogják állni, amelyek piacra dobják a csomagolásokat, és vállalják a felelősséget ezek újrahasznosításáért.

„Azokban az európai országokban, ahol a betétdíjas rendszert már alkalmazzák, 85 százalék feletti újrahasznosítási arányt érnek el. A visszaváltás kitűnő eszköze lehet a műanyagszennyezés visszaszorításának is: akár 40 százalékkal csökkentheti az óceánokba kerülő műanyaghulladék mennyiségét” – bizakodik a környezetvédelmi miniszter.

Ez is érdekelhet:

„Románia sosem lesz Európa szemétdombja”

Annak ellenére, hogy az ország a szemétmaffia Eldorádója.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában