Csak egy újabb érv a rendszeres piázás ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási szervezetének (IARC) szakértői bizottsága azt a végtelenül szomorú, ám korántsem meglepő megállapításra jutott, hogy

a tavaly világszerte diagnosztizált rákos megbetegedések mintegy 4%-a köthető a becslések szerint az alkoholfogyasztáshoz.

Összesen mintegy 741 ezer esetről van szó, melyek a tanulmány szerint az alkoholfogyasztással vannak összefüggésben. Az esetek háromnegyedében férfiak az érintettek.

Különösen magas, 6% a becsült arány Kelet-Európában és Kelet-Ázsiában, míg a legalacsonyabb Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában.

A diagnosztizáltak között elsősorban az alkoholt nagy mennyiségben fogyasztókat találtak, az eseteknek 14%-ában viszont mérsékelt alkoholfogyasztókat is – utóbbi napi 20 gramm alkoholt jelent, tehát nagyjából két kis pohár bort vagy egy fél liter sört.

A The Lancet Oncology című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint

az alkohol károsítja az emberi DNS-t és befolyásolja a test hormonháztartását, ami hozzájárulhat a rák kialakulásához

– különösen gyakori az alkohollal összefüggésben a nyelőcső-, a májrák, valamint nőknél a mellrák.

A tanulmány becsült értékekkel dolgozott. A koronavírus-járványnak az alkoholfogyasztásra és a jelentett rákos megbetegedésekre gyakorolt hatását nem vonták be az eredménybe.

És nemcsak az egészségünkre, de a környezetünkre sem ártana odafigyelni kicsit jobban:

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: The Hangover)

És ezt olvastad már?
Hamarosan jönnek a 3D nyomtatott vályogházak