Felmérték, melyik országokban termelik, fogyasztják, és gondolnak legtöbbször a sajtra a világon. Az első tíz országból kilenc európai, Magyarország kevésbé sajtos.
Kevés dolog lehet manapság, amiben világszerte egyetértenek az emberek, az egyik ilyen alighanem az, hogy a sajt finom. Szinte bármi mellé lehet enni, tápláló, és megfelelően tálalva még jól is néz ki.
A Mintel elemzése (Cheesiest Nations, azaz Legsajtosabb nemzetek) nemcsak azt vizsgálta, hol mennyi sajtot termelnek, importálnak és fogyasztanak, de még a Google kereséseket is rangsorolta. Ezek alapján Európa (majdnem) mindent visz, a dobogósok ugyanis
Hollandia, Franciaország és Belgium,
míg az első tíz további sorrendje: Egyesült Államok, Ausztria, Nagy-Britannia, Svájc, Finnország, Dánia és Svédország.
Nem vagyunk meglepve a dobogósokon, viszont kíváncsiak voltunk, hol helyezkedik el Magyarország, főleg ha Ausztria odafért az ötödik helyre. Egy 2023 novemberi KSH adat szerint itthon átlagosan 4-6 kiló sajtot eszünk meg évente fejenként, ami jóval elmarad a 18 kilós EU-s átlagtól.
De a fogyasztás nem minden, a Mintel listáján sokféle szempontot néztek, külön-külön is. Például a legtöbbet Franciaország importálja, közel 400 millió dollár értékben, majd Németország és Mexikó következik; Google-keresésben pedig az USA vezet India és Japán előtt, havi 246 ezer kereséssel.
Összpontszámban a hollandok meglepően fölényesen előzik meg a franciákat (100/76,8, illetve 100/39,3). Hollandiából 38 sajtféle származik, köztük olyanok, mint a mindenhol ismert Gouda, Edam vagy Leiden. Mondjuk ehhez képest Franciaországban 246 féle sajtot állítanak elő (brie, roquefort, camembert többek közt), viszont ott a fogyasztók negyede „környezeti okokból” kevesebb sajtot eszik, mint korábban.
Csámcsoghatnánk még ezen a listán és a szempontjain sokat, de inkább jegyezzük meg, hogy végre találtunk valamit, amiben nem Kína vezet. De guglizásban már elég jól áll, szóval...
(Forrás: Mintel, nyitókép: Sajtpult Amszterdamban, fotó: Unsplash)
Ez is érdekelhet: