Élsz-halsz a sajtért? Nem véletlen, ugyanis úgy hat az agyra, mint a kemény drogok.

Ha van igazán indokolt használata az #életem hashtagnek, akkor ez a felfedezés most biztosan az. A Michigani Egyetem tanulmánya szerint ugyanis akár hivatalosan is kijelenthetjük a sajtfüggőséget, mivel kedvenc tejtermékünk hasonlóan hat a receptorainkra, mint a nagyon komoly függőséget kialakító drogok.

A kutatók a Yale Food Addiction Scale alapján végezték a felmérést; ez egy 2009-ben közzétett, 25 kérdéses teszt, mely kifejezetten azt vizsgálja, milyen ételek váltanak ki olyan típusú függőséget, mint a drogok (ezek többsége nagyban tartalmaz zsírt és/vagy cukrot).

A felmérésben először 120 tanulót majd még további 384 személyt kértek meg, hogy töltsék ki a függőségi tesztet és válasszanak 35 étel közül. A kutatás eredménye? A függőségi skála toplistájában csak olyan ételek végeztek, melyek tartalmaznak sajtot.

Isteni, olvadós, lágy, erős, csodás sajtot.

A sajt ugyanis kazeint tartalmaz; ez az emlősök tejében jelenlévő fehérje, a tehéntej 80%-ban megtalálható és a sajt nagyon fontos összetevője. A kazein pedig aktiválhatja az agy opioid receptorait, amelyek erősen kapcsolódnak a függőség kialakulásához; a sajt fogyasztása ugyanolyan nyugtató hatással van az agyra, mint a heroin vagy épp a morfium.

Sajtelvonó kezelésekről vagy 12 lépcsős sajtleszokós kúráról és anonim sajtoholisták klubjáról (még) nem tudunk, de lehet, hogy ezek sincsenek messze. Szóval ha esetleg eltűnődtél volna, miért szórod meg a sajtot még egy kis sajttal és változol Sajtgombóc Artúrrá, íme a válasz.

És ezt olvastad már?
A Casio és Rubik-kocka összeállnak egy közös G-Shock erejéig