A lassan készülő húsok gyorsan rajongóvá tesznek.

A magyar gasztrokultúra örömteli fejlődésének hála talán már nem kell elmondani, hogy a BBQ szósznak becézett füstös ketchuppal megkent hús még nem barbecue – akkor se, ha kerti grillen, szabad tűzön sütjük. Ha igazi barbecue-t akarunk, akkor nem grillrács kell, hanem smoker, meg nagyjából fél nap, aminek a végén kiderülhet, hogy az eredmény annak ellenére is közel ehetetlen, hogy tényleg minőségi hússal dolgoztunk. Nagyobb sikerrel kecsegtet, ha BBQ-étterembe megyünk, akkor viszont a számla végösszegén látni fogjuk, hogy ott is bőven volt vele munkája egy képzett szakembernek, ők se tudnak olcsón drága alapanyagot venni, amelynek ráadásul harminc-negyven százaléka sütési veszteség.

A Smokey Monkies BBQ csapata küldetésnek tekinti, hogy ne csak megismertesse az autentikus, amerikai barbecue-élményt, hanem anyagi értelemben is elérhetővé tegye azt. Ők nem egy éttermet nyitottak, aztán a lehetőségeket végiggondolva kikötöttek a BBQ-tematikánál, hanem vendéglátós gyakorlattal és Amerikában szerzett tapasztalatokkal és receptekkel akartak csinálni egy valódi barbecue-s helyet.

Hogy ez mennyire sikerült, arra nemcsak az a bizonyíték, hogy a Szentendrei úti első éttermet követte még négy, hanem az amerikai vendégek visszajelzései is, akik a hangulatot és az ételeket illetően is otthon érezték magukat a hosszú faasztaloknál.

Ami ennél lassabban sül, az el se készül soha

A smoker – ami a szó szoros értelmében meghatározza az étterem légkörét – továbbra is a Szentendrei úton van, a többi egységben is azt kapni, amit ott füstölnek. Hosszú kísérletezés eredménye, hogy megtalálták azokat a húsokat, amelyeknek ideális a zsírszázalékuk, és igazán ízesek, szaftosak maradnak.

A folyamatért a pitmaster felel, ő végzi a húsok előkészítését: darabolja, majd az adott húshoz illő, száraz fűszerkeverékkel berubozza, vagyis bedörzsöli, fóliába csomagolja, utána a fatüzeléses füstölőben állandó, 100-110 Celsius-fokos hőmérsékleten órákig füstöli, amitől a hús zsírszövete kiolvad, és gyakorlatilag abban sül meg. Leggyorsabban a sertésoldalas készül el, akár négy óra alatt, a marhaszegynek viszont tizenhat-tizenhét óra is kellhet. Az eredmény: olyan ízes és omlós hús, ami csak a barbecue-ra jellemző.

A húsok közvetlenül is a tálcára helyezett papírlapra kerülhetnek, vagy pékáruba, hogy szendvics vagy hamburger alkotóelemei lehessenek. Mivel külsős pékségek nem tudták folyamatosan magasan tartani a hamburgerzsömle és szendvicsbuci minőségét, ezért már ezeket is a Smokey Monkiesban sütik, és persze náluk készülnek a köretek és a mártások is (a szilvás szószt kötelezően ajánlott megkóstolni).

A hónap kedvence

Idei újítás, hogy minden hónapnak van kiemelt kedvenc étele. Januárban a smashed burger az, amely sok klasszikus burgerezőre is megalázó csapást mér azzal, hogy húspogácsa helyett rostlapon lapított húsgolyó kerül bele, amely bár teljesen átsütött, mégis olyan szaftos, ami a well done-nál szinte elképzelhetetlen. Nincs kézműveskedés, újraértelmezés vagy erőltetett kreatívkodás, csak a hagyományos burgeralapanyagok, gondosan összeválogatva.

A februári sztár a chopped beef: első osztályú marhahúsrész egyedi fűszerezésű, kávé alapú mártással bekeverve, házi buciba töltve, káposztasalátával borítva… Jól hangzik, de még sokkal jobb.

Étteremben, otthon, kerti partin, bárhol

A leginkább autentikus Szentendrei úti mellett az Arany János utcában, a Király utcában, a Haller utcában és a Westendben is lehet a Smokey Monkiesban barbecue-zni, de házhoz akár Budakeszire és a főváros északi agglomerációjába is szállítanak. Vagy külön megrendelésre szinte bárhova: két food truckjukkal születésnapi vagy más családi rendezvényekre, céges partira is elviszik a BBQ-kínálatukat, akár több ezer főnek is. Három éttermükben száz-száz fő tudnak egyszerre kiszolgálni, ha inkább arra van igény.

A közeljövő tervei között szerepel a franchise-rendszer kiépítése – jelentkezők már vannak, a szabályzat még készül –, valamint a saját pékségből más burgerezőket, szendvicseseket is kiszolgálnának. Öt év alatt jutottak el idáig, ha így haladnak, nemsoká tényleg egész Magyarországon elérhető lesz a megfizethető, autentikus BBQ-élmény.

(Fotó: Tóth István)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Smokey Monkies BBQ.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában