Annyi jótékony hatása van a sörnek – szinte adódik, hogy fürdőként is egészséges.

Minimum kettős a sörfürdők szerepe, amely főleg Csehországban számít egyre divatosabbnak. Egyrészt turisztikai program: főleg kisebb sörfőzdék működtetnek sörfürdőket, ahol a vendég nem csak ázhat a sörben, hanem közben ihat is – korsóból persze, nem a fürdővízből fürdősörből –, az ár általában a korlátlan sörfogyasztást is tartalmazza. A félórás fürdőzést-sörözést masszázs előzi meg, pihenés követi, és étkezés-sörözés zárja.

De nem csak szórakoztató program sörben ázni, hanem egészséges is: a cseh orvosok főleg a magas vérnyomás ellen és szívbetegségek esetén ajánlják a sörfürdőt, de az általában 34 Celsius-fokos fürdő a pórusokat is kitágítja, hogy távozzanak a méreganyagok, erősíti az immunrendszert, az élesztő pedig az emésztésre gyakorol pozitív hatást.

A sörfürdőn kívül is létezik még egészségcélú sörös kezelés: például a meleg malátapakolás, ami olyasmi, mint az iszappakolás, csak egy sörfőzésre sokkal alkalmasabb alapanyagból van.

De mégis miben ázunk?

A sörfürdő azért egy fokkal bonyolultabb annál, mint hogy egy nagy kádat teleeresztenek sörrel. Az egyik csehországi sörfőzde fürdőjében például hagyományos és termálvíz keverékébe szárított gyógynövényt morzsolnak, és speciális, sötét fürdősört adnak hozzá. A víz tetejére így nem fürdőhab, hanem sörhab ül – elég jó lehet.

Az egészségügyi előnyök ellenére sem ajánljuk, hogy otthon próbáld ki. Fürdősört nem annyira kapni felénk, a csapból se folyik, Millert pedig kár lenne a kádba locsolni, úgyhogy inkább azt mondjuk: egy kád meleg víz, és pár kis üveg hideg Miller legyen a magasélet.

Ismered a Miller-arcokat?!

Miller-arcok sorozatban inspiráló fiatalokat mutatunk be, akik az élet különböző területeiről érkeznek, de mégis több közös vonás van bennük: korosztályukban mindannyian véleményvezérnek számítanak, izgalmas dolgok kerülnek ki a kezeik alól, és érdemes odafigyelni rájuk. Korábban a cultivós Devecseri Gergőt, a We Love Budapestet irányító Papp Reginát, aztán Somay Márkot, egy jó szemű és vagány fotóst, majd Simon Bálintot, az Ivan and the parazol dobosát, végül Bodnár Bencét, a reklámszakma Jedit ismerhetted meg.

 


És ezt olvastad már?
Barátaik és ellenségeik hangját is felismerik a vízilovak