A fokhagymát mindenki ismeri – és mindenki megismeri. Messziről. Ez az a növény, amelynek hatására lesz helyed a tömött metrón – de ezen kívül egyéb csodákra is képes.

Nem, nem a vámpírok elijesztésére gondolunk, bár az se egy hátrány, napjainkban ugyanis még a csapból is vérszívók folynak. Sokkal inkább az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól van szó. Merthogy abból számos van neki: például vérnyomásszabályozó hatással bír. Értisztító és vérhígító hatású, csökkenti a káros koleszterinszintet a vérben, emellett pedig antibakteriális és antimikotikus (azaz gombaölő) hatású, a Koch-féle TBC-bacillusokat 1/1500 hígítású fokhagymakivonat például megöli. Emiatt a felső légúti betegségek kezelésére épp úgy használható, mint a candida elleni harcban.

Szagtöri

S használták is - egészen az ókortól kezdve. Az egyiptomiakat régen büdös népségnek csúfolták, ott ugyanis sztrájkba léptek a piramisépítők, ha nem kapták meg a napi fokhagyma-fejadagukat - a szag pedig párolgott a bőrükön keresztül. Ez állítólag jó a szúnyogok és kullancsok ellen - mi viszonylag kis légtérben dolgozunk itt a Playernél, így nem kísérleteztünk még vele. A fokhagyma egyébiránt a kirgiz sztyeppvidékről származik, és a világ számos országában épp oly fontos eleme a gasztronómiának, mint Magyarországon.

Azok az aljas szulfidok

A fokhagyma szagát egy rakás kénvegyület, azaz szulfid adja, ezek a sejthártyák sérülésekor kiszabadulnak, a levegőn szerkezetük átalakul, és már kész is az isteni fokhagymaillat, ami megmenti a vacsorát, de utána nem lesz szex. Állítóleg tej kortyolgatásával vagy kávészem rágcsálásával a szag enyhíthető, ám, ha ránk hallgattok, ennek a randinak bizony már lőttek. De legalább tettetek az egészségetekért!

Fokhagymakalauz

Manapság a fokhagymából számos formátum létezik. A konyhában fellelheted eredeti, szárított (granulált), tubusos krém vagy fokhagymasó formájában, azt azonban nem árt tudnod, hogy ezekből ipari mennyiséget (átlag napi egy egész fejet) kellene elfogyasztanod ahhoz, hogy komoly hatással bírjon mondjuk a vérnyomásodra. A „keményebb” szerek listáján ott a fokhagymatabletta és a fokhagymakapszula – az előbbi a versenyben teljesen alulmarad. Mivel a kapszulával ellentétben nem vonják ki belőle az allil-szulfidokat és a többi kénvegyületet, ugyanolyan büdös, mint maga a fokhagyma, s ugyanezen okból sokaknak a gyomrát is bántja, ráadásul kisebb koncentrációban tartalmaz hatóanyagot. A fokhagymakapszulák általában pici zselégömbök, 200 és 1000 milligramm közötti hatóanyagtartalommal. Mi az ezresre szavazunk, ugyanis allilok híján nincs, ami zavarja a gyomor nyálkahártyáját, és a bőrünkön át sem párolog a szaga.

Kinek ajánlott?

A fokhagyma tulajdonképpen bárkinek ajánlható, aki nem él tökéletesen nyugodt életet: a stressz irtja a bélflórát, a bélflóra hiányosságai teret engednek a candida elszaporodásának és a gombás, illetve bakteriális fertőzéseknek. Arról nincsenek információink, hogy a vámpírok ellen az allilmentes fokhagymakapszula is hatásos-e – félénkebbek ne dobják el azt a gerezdet a nyakukból.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés