Az Oscar-díjas színész vágja a témát: akár sportpszichológusként is dolgozhatna, ha nem jönne be a színészkedés.

A True Detective, az Interstellar és egyéb kultikus mozik sztárja nagyjából két hete visszatért egykori sulijába, a University of Texasra (merthogy texasi gyerek ő is) és elbeszélgetett az egyetemi focicsapattal. A Texas Longhorns szarul áll a bajnokságban, egy győztes meccsük volt, és éppen legnagyobb riválisuk, a Kansasi Állami Egyetem csapata ellen készültek játszani a hétvégén.

És akkor jött McConaughey…

Először arról kérdezte a játékosokat, hogy miért játszanak? Este nézzenek a tükörbe, és tegyék fel maguknak a kérdést. Ő is meg szokta kérdezni ezt magától, és mindig csak akkor érzi magát győztesnek, ha többet hozott ki magából, mint korábban remélte.

“Pedig nekem elég komoly elképzeléseim vannak arról, hogy milyen jó lehetek. Én elég magabiztos vagyok azzal kapcsolatban, hogy mennyire jó lehetek. De nem hoztam ki magamból a legtöbbet, és nem nyújtottam a legjobb teljesítményemet addig, amíg nem hozok ki magamból még annál is többet, mint reméltem.”

McConaughey biztos benne, hogy nem a hírnévért lépnek pályára, hanem mindannyian valakiért vagy valamiért játszanak: a szüleikért, barátjukért, az iskolájukért. Találják meg, hogy mi az, mert a játék sokkal egyszerűbb és szórakoztatóbb.

Na most a csöpögős hollywoodi filmekből is ismert motivációs beszédek nagyon gázak tudnak lenni: edző bá’ elmondja a frankót a félidőben, a vidéki csapat meg megveri a sokkal menőbb, korábban legyőzhetetlen ellenfelet – de itt pontosan ez történt, bizonyítva, hogy Amerika az a hely, ahol az ilyesmik tényleg megtörténnek. A beszéd utáni meccsen a liga sereghajtója elverte a nagy rivális Kansast.

Nyilván a szöveg leírva rettenetesen száraz, de érdemes megnézni McConaughey előadását, ami tökéletesen demonstrálja, hogy a sportpszichológiában az üzenetet érdemes lecsupaszítani, ellenben fontos, hogy miképpen is adja tovább ezt az atlétáknak. Nem kérdés, hogy a 45 éves színész ebből ötösre vizsgázott.

Érdekesség, hogy 2006-ban Matty a Több mint sport című filmben alakított edzőt, lehet, hogy ott ragadt rá valami. Egyébként az a tippünk, hogy a Texas Longhornsnál szívesen látnák őt akár minden meccs előtt, ha ilyen jó hatással van a csapatra.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Alig hisszük el, melyik európai klubhoz igazolhat Cristiano Ronaldo

A francia elnök maximális nyomásgyakorlással próbálja elérni, hogy Mbappé ott legyen az olimpián

Itt egy újabb futballista, akinek kiemelkedően alacsony a fájdalomküszöbe

További cikkeink a témában