Thai boksz trikóban, részben lányok ellen, akik persze, hogy a szart is kivernék egy kezdőből.

A Re-Gym egyesület újbudai edzőtermének hétköznap esti tréningjébe kapcsolódok be. A vegyes összetételű társaság tagjai Birics Tamás, Magyarország egyik legeredményesebb K1- és thaiboksz-versenyzőjének vezetésével hetente kétszer jönnek hazánk legnagyobb ilyen jellegű klubjába zsákot vagy egymást püfölni. Tomi az illusztris vendég – ez lennék én – kedvéért különlegesnek mondható kilencven perces terrorizálással készült: ígérete szerint igyekszik minél többféle gyakorlatot bevinni a műsorba, és kivételesen eltekint a gyilkos erőnléti edzéstől valamint a foglalkozás végi küzdelemtől. Hogy ennek a többiek örültek-e vagy sem, nem tudom, mindenesetre megkönnyebbültem, hogy másfél óra múlva is megegyezik majd a fogaim száma az életkorommal.

Történet

A thai boksz, eredeti nevén muaj thai (thai nyelven angol átírással Muay Thai) egy Thaiföldről származó pusztakezes harcművészet. Eredetileg mindenfajta felszerelés nélkül művelték, ma a sportolók egységesített szabályok szerint, ökölvívó kesztyűben és bizonyos védőfelszerelések alkalmazásával küzdenek, de léteznek úgynevezett hagyományos thaiboksz-mérkőzések is, ahol a védőfelszerelést elhagyják. A thai bokszot a nyolc végtag tudományának is nevezik, mivel a küzdelem során a bokszoló nem csak az ökleit, de a lábát, a térdét és a könyökét is használhatja.

Beöltözés közben a fentebb említett filmek hatására is óhatatlanul lejátszódnak az ember fejében különféle harci indulónak számító ismert vérpezsdítő dallamok. Az Eye of The Tiger annyira közhelyes, hogy elhessegetem rögtön, inkább a Volbeat Warrior’s Call-ja pörög, ám nem azért, hogy felspannoljon (az már rég megvan, látva az előző csoport gyakorlatait…), hanem nyugtatólag. A mentoromtól, Ákostól kapott gatyában kicsit szégyenlősen érzem magam (a lábam nem izmos, de legalább fehér), pedig hasonló ahhoz, amit Rocky Balboa viselt az Ivan Drago elleni ütközetben.

A hangulat a szokásos zrikazuhatagnak köszönhetően oldott, például amikor valamelyik tag évszakhoz képest barna bőrszínét teszik szóvá a többiek, a riposzt azonnal érkezik: „új csaj van a szoliban!” Egymás után mutatnak be alkalmi edzéstársaimnak, egyiküket látva hirtelen meglepődök, mert azt hittem, Radamel Falcao keveredett valahogy ide Madridból. A „Szia, Sanyi vagyok” köszönés után kiderül, tévedtem. A csapatnak két hölgytagja van, suttogva kérdezem Ákostól: "ugye ők a szart is kivernék belőlem?" A válasz egy ellentmondást nem tűrő „persze”.

Hová menjünk a pofonért?

Hazánk legnagyobb klubját, a Re-Gymet Rehák György alapította, aki kvázi meghonosította itthon a sportágat. Ma már országos hálózattal rendelkezik, azaz szinte valamennyi vidéki nagyvárosban lehet edzésre jelentkezni. A havibérlet Budapesten 9000 forintba kerül, ezért a pénzért heti kétszer másfél órás tréningen lehet részt venni, illetve különböző egyéb szolgáltatásokat (masszázs, szauna stb.) kedvezményesen igénybe venni.

Alap átmozgatással induló bemelegítéssel kezdünk, 10–15 perc elteltével olyan testrészeim is ropognak, amelyekről eddig nem is tudtam, hogy léteznek. Szégyen, nem szégyen, kicsit elfáradok. Tomi kiküld a szorítón kívülre, hogy egy nagyobb átmérőjű autógumi puhább belső részén szökdelve gyakoroljam az alapállást. Utána az elmaradhatatlan ugrókötelezés következik. Mire végzek az általános iskola óta nem látott sportszerrel, már patakokban folyik rólam a víz, még szerencse, hogy – egyelőre? – nem találták fel a szagos fotót, mert Oroszlánszagú Richárd szerepét simán megkaphatnám.

A furcsaságok sora a teniszlabdákkal folytatódik. Körülbelül három percen át kell pattogtatnunk váltott kézzel ide-oda mászkálva úgy, hogy ha például jobb kézzel ütlegelem a földhöz, a balt az állam, arcom elé emelem (aztán csere), plusz közben a többiekre sem árt odafigyelni, nehogy nekik menjek. Ezt a módszert az orosz ökölvívó válogatott is alkalmazza, szóval nem szívatásból találta ki a mester.

A védőfelszerelés nélküli páros gyakorlatok során a rotációnak köszönhetően majdnem minden résztvevővel összekerülök, ebből kiderül, hogy a lányokkal is árnyékolhatok. Ahhoz képest, hogy Ákos azt mondta az egyeztetésünkkor, nyugi, majd velem leszel, kapok fél fejjel nagyobb, tíz kilóval vaskosabb partnert – néhány hason rúgásnak álcázott ellökéskor jön ki az erőfölény, amikor fél méterrel hátrébb állok meg. A repertoár szélesebb, mint Schmuck Andor csípőbősége; toló- és köríves rúgásokat végzünk combra és egyéb testfelületre, nyilván nem tiszta erőből.

Tomi valamennyi feladatot többször bemutatja, elmondja, mit és hogyan kellene végrehajtani. Rajtam kívül mindenki hiba nélkül el is végzi őket. Nekem kicsit sok így elsőre a megannyi utasítás, néha bele is kavarodok, de akadnak sikerélmények és dicsérő szavak azért.

Nőket felszedni thai boksszal?!

Birics Tamás, európai hírű versenyző szerint bárki házhoz jöhet a pofonért: "Ha valaki csak mozogni szeretne, az is megtalálja itt a számításait. Megtanulhatja az alapvető önvédelmi technikákat, megfelelő állóképességet szerezhet, néhány edzés után érezhetően nagyot javulhat a fizikai erőnléte. A civil életben is ad egyfajta tartást, határozottságot és magabiztosságot, plusz csajozásnál sem jön rosszul, ha kiderül az úriemberről, hogy ilyen férfias sportágat űz… Nem utolsósorban jó a társaság, legtöbben nem ismerték egymást, míg le nem jöttek ide edzésre. Mostanra eljutottunk oda, hogy közös programokat szervezünk, legutóbb például aquaparkban voltunk."

Kesztyűs kézzel bánunk a továbbiakban egymással különféle ütős sorozatokat produkálva. Használjuk a könyökünket és a térdünket, egy-egy feladat több lépésből tevődik össze, és ezek csak az alaptechnikák. Egyébként a penzumok között folyamatosan kötelező a lazítás, elkerülvén a húzódásokat. Látva az én merevségemet és bizonyos testhelyzetekben előjövő kisebb fájdalmaimat, a mester engedékenynek bizonyul, és csinálhatom, ahogy jólesik. Leginkább a pihenő esne jól.

Első és egyetlen páros gyakorlatom Ákossal a zsáknál történik. Amíg egyikünk térddel, lábfejjel vagy sípcsonttal bántalmazza az ártatlan eszközt, addig a másik hátulról igyekszik egyensúlyban tartani. Mire végzünk a négyszer tízes sorozatokkal, több piros folt van a lábamon, mint a bárányhimlős Phoebe-n.

Nyugtató hatás

Ákos három éve kezdte el. Miért? "Kíváncsiságból. Tetszett, hogy kihívások elé állítja az embert, megtanulom nehéz helyzetekből kivágni magam, ebből pedig sikerélményem lesz akár sportolóként, akár a civil életben. Nyugodtabb, határozottabb lettem."

A vége felé közeledve könnyedebb levezető gyakorlatokat várok, ehelyett erőnlétjavító foglalkozás kezdődik. Szuper. Megérkezésünkkor láttam, amint az egyik hasizom-erősítésnél medicinlabdát ejtenek a földön fekvő delikvens hasára – na ezt én majd simán kihagyom, gondoltam, így kissé összerezzenek, amikor Tomi utasításba adja, hogy szedjük elő a medicinlabdákat.

Szerencsére csak kézben tartva guggolni kell velük vagy tízet, meg alapállásban ugrálni. Kis súlyzókkal végzünk még némi árnyékolást, aztán most már tényleg befejezésként összejövünk a ringben, és az edző nagylelkűen felajánlja, hogy válasszunk, mit szeretnénk csinálni búcsúzóul. „Jobban járunk így, mintha Tomi mondaná” – nyögi be valaki nagy nevetések közepette.

Értékelés

  • Veszélyességi faktor 4/10
  • Élvezhetőség 7/10
  • Ár-érték arány 7/10
  • Szórakoztatási ráta 7/10
  • Sportélmény 10/10

Mosolygok én is, majdnem javasolok egy hatvan másodperces plafonbámulást fekve, de megelőznek sajnos: pihenés helyett különböző nyújtásokat, felüléseket és lábemeléseket vezényel a tanársegéd, egyiknél például pár centivel a talaj fölött kell irgalmatlan hosszú ideig tartani a kinyújtott lábunkat. Ki lehet találni, ki nem bírja tovább 14 másodpercnél.

A mester visszaveszi az irányítást, és jól megérdemelt bónuszként tíz darab ötütemű (eddig Sub Bass Monsterhez hasonlóan csak négy ütemről tudtam) fekvőtámasszal préseli ki a megmaradt izzadságcseppeket belőlünk.

Vége. Túléltem. Ákos szerint másnap lesznek következményei, ha nem sumákoltam. Másnap tényleg mindenhol fáj, a kabátomat alig bírom felvenni, de legalább lesz mivel dicsekedni a lányok előtt.

(Fotó: Pálfi Balázs)

Tovább:
A legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Pókember megnyugodhat – Ilyen falat mászni tériszonnyal

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

90-es tempónál bukott óriásit a világ egyik legjobb bringása

Messi elmondta, mikor fog visszavonulni

További cikkeink a témában