Vannak, akik túlreagálják az évszakváltást. Például ők azok, akik már áprilisban fürdenek a Balatonban. Őrülteknek ajánlunk bort, hogy ne fázzanak.

A Balaton körül lazulni az is szeret, aki egyébként utálja az üvöltő karúszós gyerekeket, a hájas bikinis külföldi nagymamákat, és a böfögő fővárosi apákat. Aki így érzi, jól teszi, ha elkerüli a szabad strandokat, és helyette – biciklivel, lóval, rollerrel, gördeszkával, stoppal – meglátogat néhány borospincét. Mondjuk ha már történelmi borvidéken járunk, érdemes eltávolodnunk a cefre-lőre tengelytől, de én a pofádleszakad hodályokat sem javaslom. Kezdjük mondjuk Badacsonnyal, és legyen valami emberi.

Csobáncról írtam már, habár Magyarország legszebb vulkánját akkor nem említettem. Biztosan a vulkán is olyan, mint a gyerek, hogy mindenkinek a sajátja a legszebb, de ez a környék mondjuk nekem is tetszik. A vulkanikus talaj mellett – habár a tóparttól itt már kicsit eltávolodunk –, a szőlő még a víz jótékony hatásait is élvezheti. Persze a tőkék nem áztatják magukat, mint a turisták, még csak nem is isszák a Balatont, imádják viszont az arról visszaverődő fényt, a páratartalmat, összességében a mikroklímát. Alapból olaszrizling, szürkebarát, tramini, rajnai rizling és chardonnay teremnek erre, de megint jön föl a régen híres-neves kéknyelű, és mint mindenhol, itt is megjelennek a kékszőlők is.

Badacsonyi Ürmös

Tudjuk, mi az a Tokaji Aszú és az Egri Bikavér, de fogalmunk sincs, mi az a Badacsonyi Ürmös, ugye?

A Badacsonyi Ürmös csemegebor megbolondítva. Fűszerek, és olyan drogok vannak benne, mint a fehérüröm, a fahéj, a vanília, a zsálya, a szegfűszeg, vagy az ánizs – és vagy még egy tucat, esetleg ezekből nyert szeszes kivonatok. Édes-keserű, és erősen aromás aperitif, amelyeket a XVIII–XIX. században egészségmegőrzés és betegségelűzés céljából is ittak. Abban különbözik a vermuttól, hogy sem cukorral, sem plusz alkohollal nem tuningolják, egyszerűen csak kioldják az erjedő borban a növények hatóanyagait és ízeit.

Szintén itt, a csobánci vulkán árnyékában, a természetvédelmi terület kellős közepén dolgozik a Villa Tolnay kis csapata. Testes, de száraz borokat dobnak piacra, szintén kézműves stílusban. Mesterséges adalékanyagok, kíméletlen modern technológia, természetellenes körülmények szóba sem jöhetnek. A limitált szériák a minőség javára készülnek, és nincs reduktív, csak fahordós technológia.

A villa egyébként Tolnay Klára színésznőről kapta a nevét, aki a második világháború idején a házban élt. Philipp Oser, aki 2004-ben az épületet megvette, egy szerelem miatt került Magyarországra. A magyar lány és közte persze kihunyt a tűz, ahogy az lenni szokott, de szerencsére a borimádat maradt, és az új, román hölgy is kedveli a környéket.

Oserék fő fajtája egyértelműen az olaszrizling, de ezzel együtt fut a rajnai rizling is, amely Badacsonyban érik.

A rajnai, és az olasz, ami francia

Az olaszrizling az egyik legelterjedtebb szőlőfajta hazánkban, pedig csak a filoxéravész után került be. Eredeti hazája lehet Olasz- vagy Franciaország is, hozzánk utóbbiból érkezett, és nem is nagyon vágyik vissza. Szeret itt. Későn érő, kihasználja a hosszú, meleg nyarakat, így az északi Balaton-part már csak a tóról visszaverődő fény miatt is jó neki. Jelentős magnéziumigénye van, amit a bazalttalajtól megkap, borában pedig lepasszolja nekünk. Bora egyébként igazi férfibor, savai ugyanis izmosak tudnak lenni. Az olaszrizlingből aszút is készítenek.

Azonkívül, hogy névrokona, semmi köze hozzá a rajnai rizlingnek. A rajnai Németországból származik, és bár ezért a címért Ausztria is harcol, az biztos, hogy igazi hazája ma is inkább tőlünk északra van. Az ő fia a rizlingszilváni, ez legalább biztos. Magyarországon több helyen felbukkan, leginkább a Csongrádi, a Tolnai, az Etyek–Budai, és a Hajós–Bajai borvidékeken. Bora attól függően, hogy milyen környezetben terem és hogyan dolgozzák fel, ezerféle lehet, a könnyű száraztól a tartalmas édes-testesig.

A zöld veltelini Ausztriából költözött be, leginkább Sopron környékére. Egyszerű szőlészeti eljárásokat igényel, a fagyot is tűri, sokat is terem, és mégis szépen ki tud kerekedni egy pohárban. A Villa Tolnay repertoárjába ez a fajta véletlenül került be, egyszerűen azért, mert éppen a ház körül nőtt, amikor az új tulajdonos beköltözött. Én nem bánom.

Ásványos, könnyed bor, nagyon egyedi. A mineralitás azt jelenti, hogy a szőlő magába szívja a talaj ásványianyag-tartalmát, és mindez szépen kiérezhető egy gondosan elkészített borban. Ez a már emlegetett terroir. A 2011-es palack közepesen intenzív, tartalmas. Egyensúlyban van, harmonikus. Kicsit éretlen, füves, a színe is zöldes, ettől nagyon üde. Tökéletes a nyár bármelyik napján, de az első tavaszi, balatoni fürdés után is, azoknak az őrülteknek, akik velem együtt már most csobbannak.

Ha kedvet kaptál hozzá…

A Stella által kóstolt borokat – és még tucatnyi remek ár-érték arányú finomságot – megtalálod együttműködő partnerünk, a Radovin Borkereskedés üzleteiben. Facebook-oldalukat is érdemes figyelemmel kísérni, elég sok kedvezményes akciót hirdetnek meg.

(Fotó: Tóth István. Stella a borok világával a Zonában, a város legújabb, modern borbisztrójában ismerkedik.)

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Ünnepi útmutató férfiaknak, akik olyan ajándékot akarnak adni, ami valóban megérinti a szívet

Koktélozás feszengés nélkül: ilyen Budapest legújabb komfort bárja

A Player kérdése: Te szoktál magadnak ajándékot venni karácsonykor?
31% Igen, persze, szerintem teljesen normális.
69% Nekem ez fura, nem, nem szoktam.
Bonjour, Budapest! Francia pikniket tartottunk a Renault 4 E-Tech electric-ben
Hirdetés