Kezdődnek a tavaszi kerti munkák, így pedig akaratlanul is veszélyeztethetjük a sünök életét.

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a sünök védelmére hívja fel a figyelmet tavasszal. Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün ugyanis előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes süncsaládok pusztulását is okozhatja. A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy

ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün. A halmot soha ne gyújtsuk fel – igaz, ez nem csak a sünök, hanem a környezet védelme érdekében is alapvető szabály.

Különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük nevelgetni őket, ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat!

A természetvédők szerint a gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha nincs lehetőség a munkálatok halasztására, érdemes alternatív búvóhelyet kialakítani a közelben vagy mesterséges „süngarázst” beszerezni, amelybe a magányosan pihenő felnőtt állat és a nőstény a kölykeivel is áttelepíthető.

További infó az MME oldalán.

Ez is érdekelhet:

Transzatlanti tüskések: így repülte át néhány tucat magyar sün az óceánt

És így tértek vissza a koronavírus miatt jókora csúszással Chicagóból Ferihegyre más sünök.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában