Képzelj el egy óriási épülettömböt, amelynek a földszintjén csupa kávézó/étterem/pékség van, fölötte pedig kétszázhatvan konyha több mint húszezer négyzetméteren!

„Nincs stílusunk” – vallja a James Dowen és Tom Farmer által 2017-ben alapított Dowen Farmer építésziroda, vagyis nincs „egy jellegzetes megjelenés, amit valahogy beleszorítunk minden egyes megbízásunkba”. Ehelyett olyan problémamegoldók, akiknek a célja az adott feladat kompromisszummentes megvalósítása.

Márpedig a pandémia idején előállt egy különleges igény: (minden más mellett) az ételek házhoz szállítása, ami főleg egy olyan világvárosban neuralgikus kérdés, amilyen London is.

Így született meg a szellemkonyha igénye: a Dowen Farmer egy tizenkét emeletes toronyházat tervezett, amelyben szinte kizárólag elvitelre készítenek ételeket.

Azért csak szinte, mert a Portal Way nevű épület földszintje utcai árusokkal, kávézókkal zsúfolt közterület, ám felette több mint húszezer négyzetméteren kétszázhatvan konyhát terveztek, ahol ezerkétszáz ember dolgozik majd.

Az épület alapvetően újragondolja, ahogy az élelmiszert termeljük, kezeljük, szállítjuk a városban. Ám mivel szokatlan egy ekkora tömeg, ahol nincs igazán szükség kilátásra, egy meglehetősen masszív tömb jön létre, ami a szigorú alaprajzú beltérből következik.

A homlokzatra is kiülő szigort a dupla magasságú, szomszédos köztérre néző alsó szint oldja picit a tiszta üveg oldalával és az átlós szerkezeti gerendáival.

Kevésbé tűnik szigorúnak az épület, ha belegondolunk, hogy összeköt meglévő utcákat, alul vállaltan közösségi teret hoz létre, és a kis boltok, kávézók, pékségek afféle piacként állnak majd össze.

És azért a bent dolgozó több mint ezer ember kedvéért a zord homlokzaton is enyhítenek a jókora, növényekkel teleültetett teraszok.

Az elképzelés szerint az épülethez lesz egy applikáció, ahol megrendelhetőek az ott készült ételek, melyek az épületen belül automatizált liftekkel jutnak el a futárokhoz, onnan pedig a szokott módon a fogyasztóhoz.

Könnyen lehet, hogy gazdaságilag hatékonyabb egy ilyen óriási, központosított konyha, már csak azért is, mert nagy tételben rendelhetők az alapanyagok és a hozzávalók, ezzel együtt reméljük, a dolgozók nem érzik majd gyári munkásnak magukat odabent.

Portal Way, London
Tervező: Dowen Farmer
Megrendelő: Dephna Group
Összterület: 28 ezer m²
Státusz: benyújtott terv

(Forrás, renderek: Dowen Farmer Architects)

Ez is érdekelhet:

Fából dróntaxi, sportautó, shuttle busz – és mindegyik pazarul néz ki

Elképesztő fajárműveket tervez egy francia építész – te utaznál ilyenekben?

Épül a hely, ahová karanténba vonulhatsz a valóság elől

Ez a hotel tényleg durván kiszakít a hétköznapokból: egyedül mész, belépéskor minden digitális eszközt leteszel, és csak más országból érkezett vendégekkel találkozol.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

További cikkeink a témában
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Hirdetés