Néhány év múlva több mint százezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel.

A bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie célja, hogy 2040-re teljesen klímasemleges távhővel lássa el az osztrák főváros háztartásait. Ehhez fontos lépés az a három, egyenként 205 tonnás, összesen 55 megawattos hőszivattyú, amely a simmeringi víztisztító telepnél várja a beszerelést. Várhatóan év végén kezdik meg működésüket, 56 ezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel, 2027-ig pedig további három hőszivattyú érkezik még, akkorra 112 ezer bécsi háztartás környezetbarát távhőellátását biztosítják majd.

Hamarosan húszezer bécsi háztartást láthat el klímasemleges távhő

A következő nyolc évben négy mélységi geotermikus erőművel is épít Bécs.

Az eljárás révén az Ebswien szennyvíztisztító telepet elhagyó, tisztított szennyvizet tudják távhő előállítására felhasználni. Mielőtt a Dunába engednék, a megtisztított szennyvíztől hőcserélők segítségével hőt vonnak el – 6 Celsius-fokkal csökkentik a víz hőmérsékletét – az így nyert hővel aztán több mint 90 Celsius-fokos vizet állítanak elő, amelyet a bécsi távhőrendszerbe táplálnak. A berendezések működtetéséhez szükséges áramot közvetlenü a freudenaui vízerőmű szolgáltatja, az előállított távhő így teljesen klímasemleges.

Hőszivattyúk segítségével hamarosan szennyvízből állítanak elő klímasemleges távhőt Bécsben (Fotó: Wien Energie/Johannes Zinner)

A 70 millió eurós beruházás révén – amelyet az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium támogatásával valósítanak meg – évente mintegy 300 ezer tonnányi szén-dioxidtól kímélik majd meg a levegőt.

Bécs távhőhálózata jelenleg több mint 1300 kilométer hosszú, amivel az egyik legnagyobbnak számít Európában, 440 ezer bécsi háztartást és 7800 üzleti és intézményi nagyfogyasztót lát el. Jelenleg a megtermelt távhő több mint fele kapcsolt erőművekből, vagyis földgázból származik. A távhő egyharmada hulladékégetésből, a maradék pedig biomasszából, ipari hulladékhőből és földhőből keletkezik.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Ez is érdekelhet:

Gilisztahotelt és frisslevegő-kutat is nyitnak idén Bécsben

A bécsiek ezeregyszáz ötletéből tizenkilencet valósít meg a város.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés