Le a nehézfémekkel!

Az Európai Bizottság szigorúbb határértékeket vezet be az élelmiszerekben található nehézfémekre – így a kadmiumra és az ólomra – vonatkozóan, azzal a céllal, hogy csökkentse a táplálékok rákkeltőanyag-tartalmát – olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

A többéves tudományos kutatással alátámasztott bizottsági döntés értelmében az árutermelőknek

csökkenteniük kell a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és olajos magvakban esetlegesen előforduló, rákkeltő, környezetszennyező kadmium maximális szintjét; az ólom maximális szintjét a csecsemők és kisgyermek számára készült tápokban, erdei gombában, sóban és más fűszerekben.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos a döntéssel kapcsolatban elmondta: „az egészségtelen táplálkozás növeli a rák kockázatát. A határozat által biztonságosabbá és egészségesebbé tesszük az élelmiszereinket, ahogyan azt az EU rákellenes tervében is vállaltuk”.

A szigorúbb határértékeket augusztustól 31-től kell alkalmazni. Azok a termékek, amelyek ezeket a fémeket az új határértékeken túl tartalmazzák, de az új szabályok hatályba lépése előtt kerültek a piacra, február végéig még értékesíthetők.

Ez is érdekelhet:

Van egy nagyon jó hírünk a kávézásról és egy brutálrossz az alkoholfogyasztásról

Erre mondják azt, hogy isten az egyik kezével elvesz, a másikkal ad.

(Forrás: MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli

A mesterséges intelligenciával az otthoni wifid is megtáltosodik

Négy gamer eszköz, amivel igazán teljes lehet a játékélmény

További cikkeink a témában
Magyar lakásba magyar bútort – és ne is akármilyet, minőségit!
Hirdetés