Válogatásunkban tíz olyan késtípust mutatunk be, amely lakásban, munkahelyen, kocsiban, szabadidős tevékenységeknél – azaz a mindennapokban – a leginkább hasznunkra lehet.

  1. 10 / 10

    1. Spyderco Delica – Pizzától a kábelig

    A Spyderco mára az amerikai késgyártás egyik legismertebb és legnépszerűbb márkája. Jellegzetessége, fő stílusjegye a pengén található nagy, kerek lyuk, amelynek segítségével a bicska nagyon kényelmesen nyitható egy kézzel is. A cég nagy újító, kínálatában a létező legkülönfélébb – néha legmeglepőbb – késeket is megtaláljuk, évről évre számos modell születik és vonul nyugdíjba. Az állócsillagok közé tartozik az egyik legrégebbi modell, a Volkswagen Golfhoz hasonlóan immár sokadik generációs változatában örökifjonckodó Delica, amely józanságának, sokoldalúságának köszönhetően kiváló mindenes zsebkés. (Markolat- és acélváltozattól függően 20 ezer forinttól.)

  2. 9 / 10

    2. Svájci bicska – Bármire

    A „svájcibicskát” nem kell bemutatni, ha van kés, amelyet mindenki ismer, akkor az pont ez. Lehet a már bemutatott Victorinox vagy Wenger márkájú, kisebb vagy nagyobb, rajta több vagy kevesebb szerszámmal, manapság pedig már nem is feltétlenül piros – tökéletes alap bárkinek. A szerszámok összetétele hihetetlenül változatos, mindenki megtalálja a neki legjobban megfelelő konfigurációt. Sőt, egyes hobbikhoz (horgászat, vitorlázás, golf, szivarozás stb.) léteznek speciális modellek is, amelyeken kifejezetten az adott tevékenységhez illő célszerszámok találhatók. (Mérettől, felszereltségtől függően kb. ötezer forinttól.)

  3. 8 / 10

    3. Opinel N°10 – Borbarátoknak

    Az ikonikus francia márka nagy sikerű modellje. Ezzel a pengemérettel (10 cm) már kiválóan lehet konyhai előkészítő munkákat végezni, vastagabb-szélesebb dolgokat is szeletelni, legyen az zöldség, hús, felvágott, kenyér. A bükkfanyélbe integrált dugóhúzóspirál kiváló minőségű, professzionális darab: hosszú (ötfordulatos) és nagy átmérőjű – olyan, amilyeneket a sommelier-dugóhúzókon találunk. Mindezek a legkiválóbb grill- és piknikbicskává teszik. (Decathlon, 6200 Ft.)

  4. 7 / 10

    4. Szalonnázó – Falatozni

    Igazi, hagyományos magyar bicskatípus, a neve pedig a lehető legegyszerűbben és legszebben utal a fő funkciójára. Kecsesen elegáns darab, hosszú, keskeny pengéjével kiválóan lehet falatozni, katonákat készíteni. Stílusértékben pedig egyszerűen verhetetlen – próbáld csak ki egy étteremben, rögtön máshogy néznek rád, tán még a séf is kijön, hátha Michelin-csillagért tesztelsz. Létezik kis és nagy méretben is. (Révész Késes Műhely, kiviteltől függően kilencezer forinttól.)

  5. 6 / 10

    5. Egyedi kés – Csak a miénk

    Kiránduláson, természetben – vagy csak simán a hangulata miatt – jó lehet egy nagyobb, fixpengés kés is. Lehet persze sorozatgyártottat is venni, de természetesen sokkal több értéket és érzelmet kapunk egy kézzel készített darabtól, amelyet a készítő ráadásul a saját elképzeléseink szerint alkot meg. Megálmodhatjuk a formát, kiválaszthatjuk az acélt, dönthetünk a markolat fájáról, a tokról – így valóban egyedi, személyes kést kapunk. Ilyen például az alábbi példány is: Angelero fehéreperfa-markolatos kése, Astur készítette tokkal. (Kés anyagoktól függően 18 ezer Ft-tól, tok 8000 Ft-tól.)

  6. 5 / 10

    6. Fejesgörbe – Mert szép

    A fejesgörbe az egyik legjellegzetesebb formájú és legnépszerűbb hagyományos magyar bicska. Neve onnan jön, hogy ívelt, „görbe” markolatának penge felőli végén alul-felül kiszélesedő „fejet” találunk. Pengéje is ívelt, szép formájú, kecses, de már elég széles és erős – a szalonnázóval ellentétben a „fejest” már keményebb feladatokra is képes. Hangulata ugyanúgy mutat keleties örökséget, mint a híres spanyol navaják hatását. Több méretben is létezik, a képen Kocsis Ferenc nagy fejesgörbéje. (Anyagoktól, díszítettségtől függően 15 ezer Ft-tól.)

  7. 4 / 10

    7. Sorozatgyártott fixpengés kés – Gyepálni

    Ha mostoha, ütöm-vágom feladatokra vagy csak tartalékként, mondjuk a kocsi csomagtartójában hánykolódni keresünk olcsó, de azért mindent kibíró, jó minőségű kést, akkor egyértelmű a választás: Mora. Patinás svéd márka, széles termékpalettával, szénacél- vagy inoxpengével, ergonomikus markolatokkal és tokokkal, kiváló ár-érték aránnyal. Ha elveszne, nem dőlünk kardunkba, hiszen könnyen pótolható, ugyanakkor hosszú-hosszú évekre is hűséges társunk lesz. (3500 Ft-tól.)

  8. 3 / 10

    8.. Dzsentlmenbicska – A zakóba

    Van az úgy – és valljuk be, nagyon is jól tud esni –, hogy nem a funkció és a ráció irányít, hanem valami különlegessére vágyunk, a szépség, az érzés kedvéért veszünk és hordunk valamit. Férfiaknak erre a legkézenfekvőbb terep az óra, de kapaszkodj meg, a késeknél is külön kategória létezik erre: a gentleman's knife, azaz az „úri bicska”. Míves kivitel, nemes anyagok – inkább a léleknek, mint a vágódeszkának készült kések ezek. (G. Sakai, Seki, Japán, kékített titánmarkolat, eBay 150–200 $.)

  9. 2 / 10

    9. Multifogó – Szerszámosláda helyett

    Bár bicskaként is fölfogható, annál azért sokkal több: a multifogó, multiszerszám néven ismert valami egy klasszikus fogó és egy sokoldalú bicska tudását és előnyeit egyesíti. Jó otthon, ha apróbb feladatokhoz nem akarunk szerszámosládában kotorászni, hasznos a kocsiban bármilyen esetre, kiváló bringázáshoz és technikai sportokhoz. A leghíresebb az amerikai Leatherman, amely a műfaj úttörője is egyben, a legkomolyabb méret- és tudásbeli választékkal, de nyomában ott a nem kevéssé ismert, patinás Gerber márka is. (Leatherman Charge TTI, Gerber Woodsman 600, 20 ezer Ft-tól.)

  10. 1 / 10

    10. Konyhakés – Mert konyhakés

    A késhasználat legfontosabb napi terepe természetesen a konyha. Feladattól függően számos különböző méretű és formájú konyhakés létezik, fiókokat lehetne megtölteni velük. Ha ezt mégsem szeretnénk – mert annyira azért nem érdekel a konyha, vagy inkább kevesebb, de komolyabb minőségű, drágább eszköz a célunk – akkor radikális elvonással és némi kompromisszummal két darabra is redukálhatjuk a készletet – ezekkel a konyhai feladatok döntő többségét már simán megoldhatjuk. A hagyományos séfkés talán a legsokoldalúbb konyhakés: vág, szeletel, aprít, lapít – sőt, akár lapátol is. Apróbb-finomabb zöldséghámozós vagy csontozós munkákra pedig legyen mellette egy kis ügyes – íme a konyhai túlélés két záloga. (Böker, Zwilling, Wüsthof kovácsolt konyhakések: mérettől függően 8000 Ft-tól.)

    (Fotók: Rózsa Edvárd)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Azonnal építünk ennek a gyönyörű lánynak egy hóembert

További cikkeink a témában