Megőrültünk volna? Európa egyik legszínesebb, legvibrálóbb és legkomolyabb történelmi hagyományaival rendelkező városából kiválasztani tíz dolgot? Egy jó gulyáslevesből kiválasztani a tíz legjobb falatot? Szinte lehetetlen, de mi mégis nekimentünk a feladatnak, és a helyszíni szemle után összeállítottuk a tízes listánkat azokról a helyekről, amelyeket semmiképp sem érdemes kihagynod, ha Isztambulban jársz.

Hagia Sophia

Ami Rómának a Colosseum, Párizsnak az Eiffel-torony, New Yorknak pedig az Empire State Building, az Isztambulnak a Hagia Sophia. Bár az épület manapság nem örvend kicsattanó egészségnek, egy Isztambulról szóló listát természetesen nem kezdhetünk mással, mint a bizánci birodalom nagyságáról tanúskodó, monumentális székesegyházzal, amely jelenleg múzeumként várja a látogatókat.

Kék mecset

Tipp a Kék mecsethez: ne indulj neki lyukas zokniban, mert a bejárat előtt le fogják veled vetetni a cipődet. Cserébe olyan élménnyel leszel gazdagabb, amit soha nem felejtesz el, hiszen a húszezer csempével kirakott boltozat olyan lenyűgöző látványt nyújt, amely örökre beleég a retinádba. Az Ahmed szultán által építtetett mecset annak idején nem kis port kavart az iszlám világban, hiszen minaretjeinek száma megegyezett a mekkai mecsetével, így Mekkában kénytelenek voltak egy hetedik minaretet is felhúzni, hogy megőrizzék a mecset egyedülállóságát.

Nagy Bazár

A Westend City Center elődje az 1400-as évek óta várja azokat, akiknek szükségük van egy új szőnyegre, bőrdzsekire, hamis Rolexre, meg persze azokat is, akik szerint a legjobb pszichológus egy új aranylánc. Az évek során hatvan fedett utcányira bővülő Nagy Bazárt naponta mintegy 250-400 ezer turista látogatja, ezzel a világ egyik legnépszerűbb turistalátványosságának számít, nem érdemtelenül.

Hogy jutsz el Isztambulba?

A Wizz
Air
hetente ötször repül Budapestről Isztambulba, jegyek 8990
forinttól foglalhatók a wizzair.com oldalon.

Miniatürk

Ha nem zárna be éjszakára, akkor legszívesebben fognánk a cókmókunkat, felmondanánk a munkahelyünkön, és örökre beköltöznénk a leghíresebb török épületeket 1:25-ös méretarányban prezentáló Miniatürkbe, amelyben a Hagia Sofia, a Kék mecset, a Hippodrom mellett egy komplett olimpiai stadiont, Atatürk Nemzetközi Repülőteret, és damaszkuszi pályaudvart is találunk, a Boszporusz-híd kicsinyített másán pedig át is sétálhatunk.

Vialand

Disneylandért már nem kell Párizsig utazni, hiszen 2013 óta Isztambulban is élvezhetjük a párizsi élményparkra tökéletesen rímelő Vialandet, amely mintegy száz focipályányi területen, több mint ötven különböző mutatvánnyal várja az önfeledt kikapcsolódásra vágyókat. Ez a hullámvasúton persze nem szó szerint értendő.

Nosztalgia villamos

Ha a Costa del Sol Európa Kaliforniája, akkor Isztambul egész biztosan Európa San Franciscója, és nem csak az öblön átívelő hatalmas híd, a felhőkarcolók vagy a földrengések miatt, hanem a dimbes-dombos belvárosban közlekedő piros nosztalgia villamos miatt is, amely az Istiklal utcán (Isztambul Váci utcáján) keresztül szállítja a többnyire turistákból álló utazóközönséget Beyogu zegzugos kis utcáihoz.

Közlekedési és ipari múzeum

Minket már a bejáratnál megvettek a fekete tuningladával, de a gőzmozdonyoknál, a T-34-es tanknál, az F-104 Starfighter vadászgépnél vagy a TCG Ulucalireis tengeralattjárónál a járműkiállításokat nálunk kritikusabb szemmel néző férfiak ellenállása is egész biztosan megtörik. Nem véletlenül tartják sokan a Rahmi M. Koc múzeumot Isztambul egyik legizgalmasabb látnivalójának.

Galata-torony

Ha Isztambul nem mindennapi látképében szeretnél gyönyörködni, akkor a Galata-toronyban a helyed, hiszen a majdnem hetven méter magas épület tetejéről az Aranyszarv-öböltől a Boszporuszig tényleg az egész város belátható, és közben még egy jót is ehetsz a torony tetején található étteremben.

Valens-akvadukt

A majdnem egy kilométer hosszú akvadukt valamikor Konstantinápoly vízellátását biztosította, ma pedig az alatta futó hatsávos utat dobja fel elég ügyesen. Hiába, egy ókori római akvadukttal még a forgalmas belváros is elviselhetőbb.

Dolmabahce palota

Bár ismertségben nem vetekedhet a Topkapi-palotával, a közvetlenül a Boszporusz partján fekvő Dolmabache gyönyörű kertjével és impozáns, eklektikus stílusával látványban egész biztosan felülmúlja híresebb vetélytársát. Nem véletlen, hogy a századfordulón ez a palota volt az oszmán birodalom adminisztrációs központja, és a Török köztársaságot megalapító Kemal Atatürk is itt rendezte be a rezidenciáját.

(A cikk egy Fujitsu Lifebook U574-en készült, amelyet a MySofttól kaptunk.)

(A képeket egy Sony a6000 géppel készítettük.)

Kövesd a Player Worldwide-ot a Facebookon vagy a Playeren, és a legfrissebb cikkek házhoz jönnek.

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon