A Yale Egyetem tudósai újra beazonosították a Fernandina-szigeti óriásteknőst a Galápagos-szigeteken, írja az MTI.

A nőstényt még 2019 elején fedezték fel egy expedíción, majd Yale Egyetem tudósai egy 1906-os minta alapján sikeresen beazonosították, mint a Chelonoidis phantasticus faj képviselőjét.

Gustavo Marique, az ecuadori környezetvédelmi miniszter meg is erősítette:

„Újra megerősítjük ezen faj létezését. A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős fajt megtalálták a Galápagoson.”

A szigeten őshonos Chelonoidis phantasticus egyike a Galápagos-szigeteken élő 15 óriásteknősfajnak, amelyből kettő már kihalt.

A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen alfajok talpraállításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló eseteket” – nyilatkozta Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója. Magányos George, a Chelonoidis abingdonii alfaj utolsó képviselője volt, a példány 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoport élővilága egyedülálló, sehol máshol nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Leonardo DiCaprio 12,3 milliárd forintnyi támogatást ad a Galápagos-szigetek helyreállítására

Az Oscar-díjas színész előszeretettel támogatja a környezetvédelmet, pedig ekkora összegből felránthatott volna egy stadiont is.

(MTI; fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában