Huszonkét tonnából.

Mi is írtunk róla, mennyi szemét érkezett az áradással együtt a Tiszán.

Ez a szeméttenger valójában a Tisza

Az áradással együtt rengeteg hulladék is érkezik.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a PET Kupa szervezőinek közleménye szerint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság hatodszor vetette be a magyar fejlesztésű vásárosnaményi gépsort, amellyel a Tisza sodrásával érkező teljes hulladékmennyiség háromnegyedét sikerült megfogni. A PET Kupa hulladékkezelő csapata 7,1 tonna hulladékot válogatott anyagfajtákra,

csak PET-palackból hozzávetőlegesen több mint 300 ezret tömörítettek és báláztak be újrahasznosításra.

A folyóáradások idején, januárban a PET Kupa csapatai elsőként a Bodrogon, Olaszliszka mellett vetették be hulladékgyűjtő hajójukat, a PET II-t, ugyanott GPS-jeladóval ellátott palackokat is elindítottak, hogy megfigyeljék a hulladéktorlaszok mozgását. A bodrogi árhullám után a Tisza tetőzésével munkába állt a vízügy gépsora. Vásárosnaménynál a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság már nemcsak ukrán, hanem jelentős mennyiségű román szennyeződést is kitermelt, amely a Szamoson keresztül érkezett.

A hulladék előválogatása a vásárosnaményi híd lábánál kiépített kármentesítési területen kezdődött el, ahol a vízügy választotta szét a főként uszadékfából álló szerves részt a szervetlen anyagoktól. A magas vízállás és a hideg időjárás ellenére csaknem 2000 köbméter anyagot, 80 százalékban uszadékfát mozgattak meg.

A PET Kupa akciócsoportja az így kitermelt és szétválasztott szervetlen anyagokat válogatta tovább különböző anyagfajtákra: a mérlege

3,3 tonna üveg, 160 kilogramm fém és 3,8 tonna műanyag,

olyan újrahasznosítható anyag, ami visszakerül a körforgásba.

Ha a járványügyi intézkedések engedik, a PET Kupa idén nyáron a hagyományos felső-tiszai nagy futam mellett két kisebb hulladékgyűjtő versenyt is rendez: nyár elején a Tisza-tavon, ősszel pedig a Bodrogon. A csapatok jelentkezését március 15-ig várják a szervezők.

Ez is érdekelhet:

Szennyeznek az autók? Igen, de az üvegházhatású gázok harmada azért keletkezik, mert eszünk

Enni viszont muszáj. A káros hatásait azonban lehet csökkenteni.

(Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság, PET Kupa, MTI)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában