1965-ben történt, és a főszereplője négy évre börtönbe került. Városi legenda vagy igazság?

1965. március 20-án hét év börtönre és 65 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezték, mivel a büntetőeljárás során bizonyítást nyert, hogy 150 ezer forintot elsikkasztott bűntársaival. És persze az MSZMP-ből is kizárták, szegény ördög. Onódy, az Éttermi és Büfé Vállalat vezetője ekkor már fél éve sitten pihent.

A csúcson tartóztatták le, a vállalatot 12 év alatt felfuttatta, 380 üzemegység és négy–öt ezer dolgozó tartozott alá, és Onódy nevéhez fűződött a Balaton déli partjának felfuttatása is, sőt, a Kinizsi – azaz a Fradi szakosztályvezetője is ő volt. Nem rossz egy egykori villanyszerelőtől, igaz, ez a karrier nem volt egyedülálló a csodálatos szocializmusban.

Ez azonban csak a történet egyik oldala, ugyanis a letartóztatással egy időben, 1964 telén szárnyra kaptak olyan, nyomtatott sajtó által is megerősített pletykák, amelyek szerint Onódy pesti szórakozóhelyeken és gödi villájában szexorgiákat rendezett. Nézzük, miket mondtak a felháborodott elvtársak az országgyűlésben.

"A Nyugatitól hét percig vitt haza a taxi, és a taxisofőr azt kérdezte, hogy honnan jön, azt hazudtam, hogy Debrecenből, hát ott vettem egy bőröndöt, azt vittem haza, azért ültem taxiba a Nyugatinál. Ott is nagy port vert fel az Onódy-ügy? Nem, mondtam, nem olvasok újságot, meg akartam hallgatni, mit mond. És olyan dolgokat mesélt el. Nos, mi ennek a jelentősége? Egy ilyen taxisofőr nem egyedül van, ő elmondta azt is, hogy 36 éve taxisofőr, 6,19 ft órabért kap, ha három liter benzine hiányzik, akkor biztos, hogy ez lesz , itt pedig benne van hetven miniszter, meg pártvezető, negyvenmillió forintot kicsempésztek Svájcba, sztriptíz, Bara Margit, Törőcsik Mari, mindenki benne volt.”  

(Révész Géza elvtárs felszólalása az Onódy-ügyről az MSZMP Központi Bizottságában, 1965. március 11.)

A hidegháborús politikai helyzetet ismerve nem meglepő, hogy a nyugati magazinok felkapták az esetet, és az év kommunista szexbotrányaként tálalták. A Time 1965. január 22-i számában írt Onódyról, míg a Kronen Zeitung sokkal részletesebb volt, aszpikban felszolgált nőkről cikkeztek, és olyan stewardesekről, akiknek a testéről lehetett lenyalni a csokoládét. Soha semmilyen bizonyíték nem került elő ezekről az orgiákról, de ez a legkevésbé sem számított.

Apáti Imre színművész, Bara Margit színművésznő, Várkonyi Zoltán rendező, mögöttük Bárdy György színművész a Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésén 1958-ban.

Az viszont biztos volt, hogy a fentebb említett Bara Margit karrierjét kettétörték ezek a kitalált rémhírek. Az ország akkor legnépszerűbb színésznőjének nevét meghurcolták, és mivel senki sem állt ki érte magasabb szinten, érinthetetlenné vált, és évekig nem szerepelt filmekben, és egy kisebb pesti színházba száműzték a Nemzetiből. Erről már nem írtak a nyugati lapok.

Onódy végül négy évet ült, börtönévei alatt az Alföldi Bútorgyárban dolgozott, és az ott belélegzett káros vegyszerek hatására tüdeje és szeme károsodott, több fogát elvesztette és cukorbeteg is lett. 1996-ban halt meg.

(Grafika: Jónás Csongor, fotó: fortepan.hu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés