Kolumbia legismertebb drogbáróját, Pablo Escobart 1993-ban lőtték le, de még mindig nagy hatása van az országra – néha elég meglepő módon.

Pablo El Patron Escobarnak annyi pénze volt, hogy szó szerint nem tudott vele mit kezdeni, amit épp nem ásatott el valahol, azt például olyan úri huncutságokra költötte, mint egy saját állatkert. A Hacienda Napoles nevű birtokra vízilovakat hozatott, amelyek olyan jól érezték magukat, hogy elkezdtek szaporodni, mégpedig rohamosan.

Egy hímmel és három nősténnyel indult a vízilóprojekt, mára a számuk a 80-at is elérheti, ez pedig komoly aggodalomra ad okot a környezeti hatásuk miatt – derül ki egy új tanulmányból. A Magdalena folyó völgyében élő populáció jelenléte és ürüléke fenyegetést jelent az élővilágra. A helyi vizek oxigénszintjét erősen befolyásolja az ürülék, ami veszélyes lehet a halakra és az emberekre egyaránt, írta meg a CNN.

Ezért arra jutottak a kutatók, hogy a vízilovakat ki kell irtani, hogy elkerüljék az invázió negatív hatásait, más szakértők szerint ugyanakkor csak ivartalanítani kellene az egyedeket.

A szakértők attól is tartanak, hogy nőni fog a betegségek átadásának kockázata a vízilovak és a helyiek között. Az élőlények a termést is fenyegetik, és gyakran agresszívan viselkednek.

Enrique Zerda Ordóñez, a kolumbiai Nemzeti Egyetem biológusa úgy gondolja, a kiirtás lenne a kézenfekvő megoldás, ám mégis inkább a sterilizálást kellene választani. A régióban egyfajta látványossággá váltak, a helyi lakók a veszély ellenére megszokták őket.

Jelenleg a hatóságok nem tartják problémának őket – mondta Zerda. De a jövőben, amikor 400-500 példány is élhet a környéken, veszélyt jelenthet olyan fajok túlélésére, amelyek ugyanazon területen táplálkoznak.

Ha érdekel Escobar, akkor ezt olvasd el:

"Hálát adok az istennek, hogy nem őrültem meg!" - Pablo Escobar feleségével beszélgettünk

Tata avagy Victoria Eugenia Henao könyvet írt Pablo Escobarral töltött borzalmas éveiről. Mi pedig leültünk vele beszélgetni.

(Fotó: Juancho Torres/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában