Ez tizenkét százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A Global Forest Watch (GFW) erdőfigyelő-rendszer adatai alapján készült friss jelentésből derül ez ki, amely szerint Brazíliában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke. A tanulmány szerint összesen 12,2 millió hektárnyi fás terület – beleértve az erdőket és az ültetvényeket – pusztult el tavaly a trópusi övezetben, döntően a mezőgazdasági termelés miatt. A szakemberek szerint ugyanakkor a szélsőséges hőség és szárazság okozta hatalmas tüzek óriási erdőterületeket emésztettek fel szerte Ausztráliában, Szibériában és az Amazonas-medencében.

A növények – különösen a trópusokon élők – valamint a talaj hatalmas szénelnyelőkként működik, az emberiség éves szén-dioxid-kibocsátásának majdnem egyharmadát elnyelve.

A 2020-as erdőpusztulás nyomán 2,64 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, ami India egész éves emissziójával megegyező mennyiség.

Brazília 1,7 millió hektárnyi őserdőt veszített el 2020-ban, 25 százalékkal többet, mint az előző évben. A pusztulás döntően az Amazonas-medencére koncentrálódott, ahol a területek egy részét szándékosan tisztították meg. A száraz időjárás miatt azonban a már korábban kivágott erdők helyén gyújtott tüzek kontrollálatlanul terjedtek, tüzek pusztítottak a Brazíliától egészen Bolíviáig és Paraguayig elnyúló Pantanal területén, a mocsaras vidék csaknem egyharmada a lángok martalékává vált tavaly. A szakemberek szerint évtizedekbe telhet, mire a régió regenerálódik. Brazília után a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Bolíviában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.

Egy jó hír a végére: Indonéziában 17 százalékkal csökkent az erdőpusztulás mértéke az előző évhez képest.

Ez is érdekelhet:

210 millió fát ültettek Pekingben negyven év alatt

Komolyan vették az erdősítési programot.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
A koronavírus egy jótétemény a román vonatokhoz képest a fogyasztóvédelem szerint