Idén november 15-e a Beaujolais Nouveau borok forgalmazásának kezdőnapja: több százezer hektoliternyi vörösbort pakolnak fel kamionokra, hogy szerte Európában és a világban szórják szét az egyik legkönnyebb, leggyümölcsösebb vörösbort, amit kapni lehet a piacon.

Egy nyüzsgő borvidék

Minden évben, november harmadik csütörtökjén egyes franciaországi falvakban óriási a nyüzsgés. Ez a Beaujolais Nouveau-nap, amikor megkezdik az egyik leghíresebb bor kiszállítását a világba. Magyarországon is számtalan helyen kezdik meg a forgalmazást, az Ötkert például Beaujolais-bulit szervez erre a napra, az éttermek közül a Pastramiról és a Balettcipőről tudjuk, hogy meglovagolja a borhullámot, és a hétvégi fogásai közé becsempészi az újbort is.

Aki viszont úgy dönt, részt vesz ebben a világméretű borünnepben, nem árt, ha tudja, mi kerül a poharába. Beaujolais Nouveau-gyorstalpaló következik, a legfontosabb és legérdekesebb tényekkel.

Szabad macerálni

Már azt sem könnyű meghatározni, mely bortermelő területhez kapcsolódik Beaujolais. A borszakma besorolása alapján Burgundiához szokás sorolni, de ha megkérdezünk egy burgundiai borászt, dél felé mutogatna, és nem értené, miért keverjük mi össze őket a rhone-iakkal. Maradjunk abban, hogy ez se nem Rhone, se nem Burgundia, ez Beaujolais.

A Beaujolais Nouveau borhoz a gamay nevű szőlőt szüretelik (ez a fő fajta Beaujolais-ban), szigorúan kézzel, Champagne mellett egyedül ott tilos a gépek használata a szedéshez.

Ehhez a borhoz találták fel annak idején a mára már több helyen alkalmazott szén-dioxidos erjesztést, viccesebb nevén szén-dioxidos macerációt. Ez azt takarja, hogy az egészben hagyott fürtöket egy hermetikusan elzárt tartályba helyezik, és a lassan meginduló erjedés következtében a bogyók maguktól felrobbannak, és kiengedik a levüket. Nem sérül a mag, és a héjban található cserzőanyag sem kerül bele nagy mennyiségben a mustba, a préselés után néhány héttel pedig már palackozni is lehet a bort, ettől lesz könnyű teste és gyümölcsös ízvilága.

November harmadik szerdáján éjféltől, tehát csütörtök 0 órától teszik elérhetővé a Beaujolais Nouveau-t. Ez az időpont független a szüret időpontjától, ha úgy tetszik, marketingokokból kötelező tartani. Az ezt követő hetekben, hónapokban mindenhol kínálják a kereskedők, hiszen minél frissebben fogyasztjuk a Beaujolais Nouveau-t, annál nagyobb élvezetet nyújt. A könnyű test, a kevés alkohol és a tannin hiánya miatt azonban gyorsan elkezd romlani a minősége, a frissesség eltűnik a borból, ezért a következő év májusáig érdemes csak kóstolni belőle. Jó évjáratban még a következő szüretkor is lehet iszogatni, de augusztus 31-étől egyetlen kereskedő vagy termelő sem árulhatja ezeket a palackokat.

Tehát a tökéletes 2012-es Beaujolais Nouveau-t idén november 15-én érdemes fogyasztani, vagy az elkövetkező hetekben.

Mi van a pohárban?

Pohárba kitöltve a Beaujolais Nouveau behízelgő, már-már csajos színekkel vonja magára a figyelmet. Lilás-rózsaszínes, világos árnyalatokat láthatunk, a folyadékon keresztül pedig könnyedén elolvashatjuk az aznapi menüt. Az illatban semmi másra nem érdemes figyelni, mint a gyümölcsöskertre: itt szó sincs a hordókból származó füstösségről, sem az érlelésből származó összetettebb, nehezebb illatokról, csak a gyümölcs van: füge, cseresznye, banán, körte; mindenki keresse meg benne a kedvencét, meg fogja találni.

Kóstolásnál észrevesszük az alacsony savmennyiséget, a szerény testet, a tannin valamint az erjedésből és az érlelésből származó aromák hiányát. Minden hiányzik ebből a borból, ami naggyá tehet egy tételt, a frissessége és a gyümölcsössége miatt mégis igazi sztár lett.

Noha a szakma mindig megoszlik abban a tekintetben, milyen hőfokon érdemes fogyasztani az egyes borokat (vannak nagy szaktekintélyek, akik minden bort szobahőmérsékleten kóstolnak), mi a behűtött, 12–15 Celsius-fokos Beaujolais Nouveau-ra esküszünk.

A világ egy részén már lecsengőben van a Beaujolais Nouveau-őrület, másik felén (Magyarországon vagy Japánban) viszont pont most lángolt fel a divatja. Valaki szereti, valaki utálja, de egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni, milyen kevés választhatja el a vörösbort a fehértől.

  • A Vylyan szőlőbirtok úgy gondolta, a könnyed borairól nem éppen híres Villányt is részesíti a Beaujolais-őrületből, ezért 2007-ben piacra dobta a Bogyólé elnevezésű újborát. Ezt is szén-dioxidos macerációval készítik, és korán piacra dobják.
  • Karen MacNeil borkritikus szerint Beaujolais Nouveau-t inni olyan, mint nyers süteménytésztát enni. Ez nem feltétlenül utal kellemetlen élményre, hiszen gyerekként mindenki szívesen megkóstolta a sületlen tésztát, inkább azt próbálja érzékeltetni, hogy nem egy összetett élményre kell számítani, inkább egy nyers, bizonyos szempontból félkész jellegű termékre. A gyümölcsösségnek ez az ára.
  • A második világháborúig a Beaujolais Nouveau-t csak helyi fogyasztásra készítették. Georges Duboeuf, az UIVB (Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais) francia borszervezet egyik tagja látta meg a lehetőséget benne, úgy gondolta, hogy ez az egyszerű bor talán világsiker lehet. Az elgondolásában nemcsak az volt a szép, hogy egy könnyű borral akarta elterjeszteni a borvidék hírnevét, de egyúttal a szüretet követő néhány hónapban már realizálni lehetett vele a bevételek nagy részét, ami rendkívül vonzóvá tette az ötletet a termelőknél is. A hetvenes évek óta pedig a fogyasztók körében is egyre nagyobb divat lett a Beaujolais.

Tovább a:
Legfrissebb Player-cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: A borfogyasztás alapjai, avagy a praktikusság nem sznobizmus!

És ezt olvastad már?
Készítünk egy amerikai szappanoperát, hogy Michelle szerepelhessen benne