A pandémia sok mindenre megtanított minket. Többek között arra, hogy egy kis utánajárással és minimális energiabefektetéssel a háztartásban felmerülő krízishelyzetek nagy részét mi magunk is meg tudjuk oldani. Legyen szó akár egy csillár lecseréléséről vagy egy háztartási nagygép ki- és bekötéséről. De mit tegyünk, ha a mosógépünkből – kis túlzással – büdösebben jönnek elő a ruhák, mint, ahogy bekerültek oda? Ennek a kellemetlen jelenségnek számos oka lehet. A továbbiakban ezeket az okokat mutatjuk be, és adunk pár hasznos tippet is arra, hogy hogyan kerüljük el az ilyen kellemetlen otthoni malőröket.

Az első szabály, hogy ne told túl! Se a ruha mennyiségét, se a mosószert. Mindkettő okozhatja a kellemetlen szagot, ezért mindig ellenőrizd, hogy egy adott mennyiségű ruhához mennyi mosószert ajánlott használni. A mosószereken általában fel van tüntetve a megfelelő adagolás, de ha esetleg mégsem, az interneten biztosan találsz infókat ezzel kapcsolatban.

Ha lejárt a mosás, hagyd szellőzni a gépet és a lakást is! Páradús, langyos környezetben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok és a penészgombák, amiknek szintén következménye lehet a rossz szagú mosógép, mely a ruhánkat sem kíméli, sőt, ezek a kórokozók ennél jóval nagyobb gondot is tudnak okozni. A penész rendkívül káros az egészségre, a torokkaparás, a bőrirritáció, a felső- és alsólégúti fertőzés, a fáradás, a légzési nehézség és a szívritmuszavar csak néhány tünet a sok közül, amit ez a fránya gomba okozhat. És bár egy mosógépben valószínűleg nem tud elszaporodni annyira a penész, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelentsen, azért jobb biztosra menni.

Van az a helyzet, amikor a fenti trükkök még mindig nem segítenek eleget a bűz megelőzésében. Nézzük, hogy mi lehet még megoldás a problémánkra.

Hallottatok már valaha a rossz szennyvízelvezetésről? Vannak olyan korábbi építésű otthonok, ahol ez a rendszer alapból nincs kiépítve a mosógép számára, de sajnos ott is meghibásodhat, ahol viszonylag újonnan építették be. Ha nagyon erős szagokat érzünk a mosógép környékén, akkor mindenképp érdemes kipróbálni, hogy a fali szennyvízelvezetés helyett a kádba engedjük a mosóvizet, hátha ez megoldja a problémánkat.

Persze van, hogy nem ez okozza a bűzt, ilyenkor érdemes tovább kísérletezni, például szedjük ki és tisztítsuk meg a szűrőt! Vannak, akik talán nem is tudnak a létezéséről, pedig a mosógép szűrője egy nagyon hasznos eleme a rendszernek, hiszen olyan szennyeződésektől szűrik meg a mosógépet, amelyek természetesen előfordulhatnak a ruháinkon. Viszont a rendszeres tisztítása elengedhetetlen, hiszen a megragadt szöszök és hajszálak még a szűrőt is eltömíthetik, és baktériumtelepeket alakíthatnak ki.

Az imént említett példák jól bizonyítják, hogy számos dolog okozhat kellemetlen szagokat a mosógépben, és rengeteg trükköt be kell vetnünk, ha ezt meg akarjuk akadályozni.  Kevesen gondolunk bele, hogy például egy 40 fokos mosás – bár kíméli a ruháinkat és a környezetet is – nem feltétlenül fertőtleníti a mosógépet. A szépen lassan a gépben lerakódott kosz pedig szintén a baktériumok melegágya lehet.

Alacsonyabb hőfokon nehéz megszabadulni a baktériumoktól, van azonban egy olyan megoldás, amely szinte minden problémára megoldást jelenthet a mosógép állapotának megőrzésében, ha időben elkezdjük használni.

A Calgon Hygiene Gél például ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.* Semlegesítő hatása pedig védi a mosógép minden fontos részét. Javasolják, hogy használjuk minden mosásnál a vízkő elleni védelem érdekében. Ugyancsak érdemes a Calgon 3az1-ben Gélt is használni, ami pedig megvédi mosógépét a vízkőtől, kosztól és a kellemetlen szagoktól.*

* EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

* Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

* Használja minden mosásnál / ¹ közepesen kemény víz területek alapján

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában